Just in case no one has smiled at you today...

By: rossya ahd

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 9-Nov-2006 22:33 Email | Share | Bookmark
Tried and tasted...

 



CHOCOLATE MINT CAKE
Sumber : Halimah Anang @ http://resipidiana.blogspot.com

200g tepung self-raising
230g mentega/ margarine
220g gula castor
230g telur (kak rossya guna 7 biji)
3g esen vanilla
30g serbuk koko
50g susu segar
beberapa titik pewarna hijau
beberapa titik esen peppermint

Untuk Honey chocolate Fudge
150g cooking chocolate
90g fresh cream
30g mentega
2 sudu besar madu

Panaskan oven 180C. Alas kertas kuih pada loyang pembakar. Pukul tepung self-raising yang sudah diayak bersama mentega/ margarine sehingga menjadi pes yang sebati. Dalam mangkuk berasingan, pukul telur dan gula sehingga likat. Masukkan adunan ini dan esen vanilla kedalam adunan tepung yang telah disediakan tadi dan pukul sehingga ia sebati dan kembang.
Bahagikan adunan kepada dua. Satu campurkan dengan serbuk koko dan susu segar. Manakala bahagian lagi satu dicampurkan dengan pewarna hijau dan esen peppermint. Tuang adunan berselang-seli kedalam loyan berukuran 8".


Honey Chocolate Fudge Topping :
Campurkan kesemua bahan kedalam mangkuk . cairkan menggunakan teknik double-boil. Pukul bahan-bahan selama 5-10 minit sehingga fudge menjadi sebati. Fudge yang masih setengah panas, bolehlah anda sapukan diatas dan tepi kek.


ps ~ Thanks Norma.. u're soooo alert!!


** I have the cake plain on its own without the fudge topping..





CHICKEN KUNG PAO
Sumber: Cranko21 @ http://mamafami.fotopages.com

600g chicken fillets -diced ( I used chicken whole.. cut into small parts)
corn flour
salt

- Coat chicken fillets with salt and cornflour and fry
- Once cooked, remove from oil and place on a kitchen towel to absorb oil.

Ingredients B:
100g cashew nuts ~ fry with oil
30g dried chillies ~ cut into 1 to 1.5 inch long
2 white onions diced
4 nos garlic pounded
2 inch fresh ginger pounded
1 green pepper diced
3 tablespoons oyster sauce
2 tablespoons chilli sauce
1/4 cup water ( I added more.. Lisya loves some gravy)
cooking oil
salt if needed

Method:
Heat a bit of oil in a wok and fry the dried chillies till crispy. Set aside. Saute ginger and garlic till fragrant. Add in the diced white onion. Add the green pepper, fried chicken, oyster sauce, chilli sauce and water. When there's only a little liquid left, add in the fried cashew nuts. Mix well and remove from heat.


Note : I didn't add any cashew nuts..






Quote:
Ira ~ Yes. it's nice..
Sabrina ~ Ermmm.. nak pedas eh? Boleh saje tambah.. apa2 yang patut..
Yangmazni ~ U're welcome...
Ecah ~ Ayam tu seksi ker.. sampai memberahikan.. wakakaa
Kuzi ~ tq Kuzi
Nabialishad ~ Oven masih mogok.. kek tu projek bulan posa ler.... Suka.. suka dengan Nabia nak dapat oven.. nanti leh baking2 ekk..
Ida ~ ish.. jangan kalah ngan gambar...
ZakiahZ ~ Yes.. Zakiah.. serupa marble cake ler.. Kak rossya buat untuk raya aritu.. Aiks.. oven mu dah buat pasal ker... aiyohhh.... dah macam kak rossya nyer oven ler...
Mommy d&d ~ Buat saja apa yang berkenan dihati.. memang kadang2 kak rossya dapat penyakit 'confuse' tu..
Imaan & lana ~ Alah kek roll tu.. kak rossya dah share resepi.. Asma leh cuba kalau teringin nak rasa..
Elin ~ Tergoda ker?
Suecute ~ Mintak sikit? Camner nak hulur ni... boleh sampai tak?
Irfan ~ Kak rossya masak ikut selera keluarga ajer.. Zubye..
F&Z ~ Try lah Fazi.. it's nice..
MamaFami ~ Cuba lah mama.. kek tu I find not bad ler.. Aiseh.. rehat ker... emm. kalau posa tak leh tengok gambo makanan yer.. tergugat iman ker?
Gee+ Candid Syndicate ~ Nyum nyum..
Joni ~ lapar kena makan ler Joni..
Fieza ~ Yes.. it's true.. kalau tak suka makan tak kan nak buat kan.. For me.. mint is my favourite..
Norma ~ Thankyou Norma.. for pointing out what I left out...
Edoras ~ yes.. selalunya.. rossya amik end-product ajer.. Sama lah kiter Edoras.. Edoras share tips on photograpy and editing. Rossya pulak teringin nak Share resepi..
Anna ~ The cake is minty lah.. Ish.. kak rossya pun suka chocolate after-eight tu.. Best kalau dengan secawan black coffee....
Edoras ~ Wah.. tak sabar nak tengok yr next entry.. jangan yang klakar2 sudah lah..
Zuhri ~ kek pun sedap tuan..
IL ~ Ish .. budak Yani ni.. masuk sini.. mesti lapo...
Leezsa ~ Cobaan...
Ah-yue ~ Kalau cari kat kedai bahan -bahan kuih pasti ader.. Kak Rossya bought mine kat ShopnSave kat belakang umah aritu..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net