Just in case no one has smiled at you today...

By: rossya ahd

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 30-Oct-2006 22:23 Email | Share | Bookmark
tetamu yang hadir

 







KARI AYAM MADRAS


1 ekor ayam ( anggaran 1kg) - dibuang kulit dan dikerat ikut suka
1 tangkai daun kari
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1inci halia
2 ulas bawang putih
3 sudu besar serbuk lada
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
garam secukup rasa
6 biji kentang dipotong kecil
1 cawan air
2 batang lobak merah dipotong kecil
1/2 cawan santan

Bahan2 untuk menumis:
1 labu bawang besar (pilih yang kecil sahja) dihiris halus
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
sedikit minyak untuk menumis


Campurkan ayam dengan bahan-bahan berikut:
Campuran halia dan bawang putih, lada hitam, serbuk lada, serbuk ketumbar, serbuk jintan, serbuk kunyit dan garam. Perap sebentar.

Panaskan minyak dan masukkan bahan2 tumis dan daun kari. Apabila bawangnya garing, masukkan ayam yang diperap tadi dan masak hingga bangkit baunya. Tuangkan air dan masukkan kentang dan lobak merah. Tutup, dan kecilkan api dan biarkan ia masak. Bila kuahnya tinggal separuh sahaja, tuangkan santan. Dimasak anggaran 10 minit lagi.
Boleh dihidang dengan nasi atau roti..






ps ~ this is not my original recipe. I got it long ago from a book by Mdm Zarina. I guess this is delicous.. cos last weekend.. nearly seven ladies.. asked for a copy of the recipe. Haii.. sambil2 beraya.. sempat ngecek resepi..ekk..


Quote:
Sabrina ~ Ish.. kak rossya tak pandai menjahit lah Sab. Langsir tu tempah ajer... Kalau kak rossya yang jahit .. abeslah senget-benget jadinyer.. hehee
ZakiahZ ~ Kari Ayam rasa macam kari jugak Zakiah. tapi tak tau pulak semua berkenan dan mintak resepi. Kak Rossya masak time last minute.. rempah packet takder.. so guna campuran rempah sendiri lah..
Nic ~ Oooooo tahun depan dah nak tukar status yer.. Kalau nak duit raya dari kak rossya kena datang sini.. hehee. Lain tahun kalau makan nasi minyak .. jangan lupa jemput kak rossya..
Cakcibur ~ Aiks.. Kak Lisya boleh geng ngan Lya.. dua2 takut bunga api.. Lisya tu.. sebab ader kawan yang main sama... kalau tidak.. pun takut nak pegang bunga api tu... takut sangat dengat denga sparks bunga api tu...
Hanieliza ~ kalau bunga api tu.. Rossya agak selamat sikit lah kak. Cuma lisya tu penakut sangat.. Apinya belum pun abes.. dia dah start nak buang..
Rozeela ~ Betul Zeela.. hingga hari ini.. anak2 remaja masih berbaju kurung dana bersampin.. Kak rossya pun suka tengok. My hubby cuma ader 2 pasang baju kurung.. selebihnya.. guna baju dari tahun2 yang lalu.. kalau dah bersampin.. pun yang lama pun nampak menarik... Takyah lah beli banyak2 pasang.. Raya cuma sebulan ajer kan..
Edoras ~ Rossya memang guna PS2. That's exactly what I did.. tapi tak tau camner gambar nya boleh pecah2 gitu. Penatlah Edoras nak edit lagi...Hmm.. rasa macam nak pindah KL ajer lah.. nak belajar editing and photography ngan Edoras..
Diana ~ Selamat Hari Raya to Diana jugak... Meriah sungguh juadah raya anda... rasa macam nak ngecek ajer..
Nabialishad ~ Oven tu penat kot... biarlah dia rest dulu.. Hari Raya ni sebenarnya syahdu.. Nabia.. tapi terasa kemeriahan bila terima kunjungan teman2 dan saudara-mara.
Mama Aiman ~ Selamat Hari raya to Mama Aiman juga. How's your Macaroon... I hope it turn out alright..
Otopan Otosan ~ Laksa penang tiga mangkuk ajer.. tak menyesal ker? hehee
Ilyani ~ Ohh.. demam raya yer.. kesian... Nasib baik sempat beraya hari pertama.. It's okay lah Yani... Hari Raya kan sebulan... nanti pakai tau baju raya kedua tu...
MamaFami ~ Alah .. mama.. rumah akak biasa2 ajer... Alhamdulillah.. ader jugak tempat berteduh ni untuk masak2 dan godeh Fp ni.. Cuma kak rossya pingin ader laman.. boleh bercucuk tanam... tak tau bila tercapai impian... hehheee
Ida ~ Hari ni beraya lah Ida yer.. Hehee.. Raya kedua kali yer... tapi dengan kemenangan besar..
Nn ~ Kalau Noni datang .. hari2 pun open house. My house is never closed. Berkunjung lah ke rumah kak rossya kalau mai S'pore..
Mademoiselle Ayu ~ Yerlah.. Ayu.. rumah2 flat kat S'pore ni kecik2 belaka.. Dulu pembantu Indonesia kak rossya pernah kata... " Rumah kakak.. sizenya .. hanya kayak dapur saya.." Hahaa.. Harga rumah ajer mahal... tapi rumah kecik2..Kalau kejar Lisya satu rumah.. tiga saat ajer dah boleh tangkap dia.. Itu pasal guna cermin.. untuk nampak kan luas... Kesian gitu..
Leezsa ~ Untung jugak dak Adam ader kampung.. boleh rasa kemeriahan beraya di kampung. Kalau si Lisya tu.. takder saudara-mara di kampung... mainnya dibandar ajer lah.. dicelah tembok2 batu.. hahaaii..
Linad ~ kat mana pun kiter berada.. beraya kiter tetap sama Lin.. Saling kunjung-mengunjungi.. Dan budak2 mesti dapat sampul duit tu kan...
Nina ~ Salam Aidilfitri buat Nina sekeluarga. Beraya dimana tahun ni?
Sha, Sya n Syahmi ~ selamat Hari Raya Sya & family.... Mai sini kiter raya sama2..
Mummy Jam ~ Biasa lah mummy.. kata Hari Raya.. tu belum abes lagi tu...
Awie ~ Selamat Hari raya... nice blog you have...
Cik Bawang ~ Kak Rossya pulak nak nangis tengok makanan raya Cik Bawang dan teman2.. sungguhhhhh lah meriah... Lebih meriah dari kami punyer yang duduk ditanahair sendiri..
Ida Natrah ~ Selamat Hari Raya to Idah...dan keluarga.. Bagaimana suasana Raya di ganu?
Fazliali ~ Haii.. rumah kak rossya takyah jemput2.. kalau mai S'pore mai singgah tau..
Hellikonia ~ Kat M'sia masih boleh main mercun yer? Hai.. Helli.. anak dara sorang ni.. bunga api ajer dah takut nak pegang.. apalagi mercun...
Ishzah ~ Ishzah tinggal ngan abah ker? Kalau ader orang tua.. tambah meriah lah suasana sebab ramai yang berkunjung dan lebih seronok.. Jemputlah kerumah.. just pm me ok..
Ida ~ Hehhee.. Hari raya.. hari raya pun Ida pun cam MamaFami yer.. semangat buat kuih raya masih berkobar2 lagi... Inilah semangat kental a true chef ni...
Leezsa ~ Encik abg you dulu pernah keje di S'pore yer.. jadi Leez selalu lah ke sini dulu.. Kalau turun lagi.. mai lah singgah kesini yer.. Oh. dah start keje 30/10 yer.. kak rossya belum lagi start ... haha memang tak start2..
Ecah ~ Yes Ecah.. anak2 bujang yang ramah-tamah... tapi semua tu masih study.. paling tua pun baru 20thn... nak bawak makwe dating pun.. belum ader income.. hahahaiii
Shahrul ~ yes. I've emailed you.. Selamat Hari Raya
Ouled kenitra ~ Aisey tuan.. camner dayoh nyer nak mampir.. tuanrumah takder dirumah.. Sini pun sama, kiter utamakan yang lebih tua dahulu.. terutama raya hari pertama & kedua.. Selepas itu.. kiter tengok siapa yang sempat.. kiter singgah dulu... Sebab sini.. cuti kerja singkat.. takut tak abes round dalam sebulan .. hehheee
F&Z ~ Aiks.. sana takder bunga api.. nak kena import lah Fazi... Barulah terasa suasana beraya.. dimanapun kiter berada..
Nora ~ yerlah Nora.. kalau diperantauan.. we shud take every opportunity to celebrate with close ones yang ader bersama2 kiter disana. Apa2 pun...lebaran ni haruslah disambut... saling berkunjung.. agar tidak terasa sunyi tinggal di negeri orang.. Sometimes pun I rasa, kiter kena sediakan suasana raya buat anak2 kiter merasai seperti sambutan ditanah air sendiri.. Jadi bila pulang, taklah mereka merasa janggal kan..
Aliza ~ Alah.. bakar biskut.. bukanlah susah sangat.. pun boleh sambil2 buat yang lain.. Most cookies requires about 15-20 minutes or so to cook. Tapi betul lah Aliza, baking2 pun requires some interest..Takper lah.. pelan2.. nanti dah ader interest .. boleh try eh..
Kuchai ~ kari oh kari.. dah bikin Betty lapaq...
Zaza ~ Terima kasih lah Zaza.. sudi singgah di fp kak rossya yang tak seberapa ni.. Looks can be deceiving you know.. heeehee Tapi kak rossya suka takes everyday.. as a beautiful day. And everyday is a happy day. Alhamdulillah..
Ida ~ Hmm.. kalau dah buat.. jangan lupa tepek gambar tu..
Lei ~ Salad timun mesti ader as salad sampingan kalau kiter makan kari disini.. dan roti.. Salam Aidilfitri to you.. Lisya pun tunggu duit raya ni.. hehee
Kak Kham ~ Kak Kham.... mesti dah terubat rindu kan.. beraya di Ganu.. Tenet bila nak masuk ni? Rossya harap kak Kham dan seisi keluarga sihat2 belaka.. selamat berlebaran yer... Kalau ader salah dan silap .. mohon diampunkan..
Aureanayz ~ Oh.. patut lah kak rossya jenguk kat fp sana.. tak berupdate. Takper teruskan berlebaran.. hilangkan rindu dan eratkan kemesraan dirantauan.. Selamat hari raya.. dan ceria2 selalu yer..
Fieza ~ Kak Rossya tak pernah buat open house.. takut.. terlalu ramai datang dalam satu hari.. dan kak rossya tak dapat beri layanan personally. So I'd rather leave my house open.. for anyone yang sudi singgah dan beraya disini.. Hari2 pun rumah kak rossya terbuka buat pengunjung yang sudi hadir.. How about you.. nak datang tak? Salam Aidilfitri to Fieza & family.
Muni ~ Alhamdulillah....Eid Mubarak Muni..
Mummy Hamim2 ~ hmmm.. meriah yer versi UK tu.. tapi Hari raya ni.. dimana kiter berada pun tetap sama.. terasa kesyahduan nyer..
Amy ~ Mesti lah sayang Amy... kalau tak.... jaga dia!! Hahaaii


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net