Just in case no one has smiled at you today...

By: rossya ahd

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 20-Sep-2006 23:38 Email | Share | Bookmark
cemil-cemilan....

 
Syaaban hampir berakhir... tak lama lagi hadir lah Ramadhan. Tinggal beberapa hari lagi sahja. Malah boleh kita hitung dengan jari-jemari yang ader. Sempat lah lagi kiranya kak rossya tepek kan beberapa resepi yang diminta.

Pada hari ini yang penuh barakah, ingin kak rossya berkongsi resepi Chocolate Balls aka 'Rum Balls' permintaan Syasya, siapa pun gerangan anda.. Masih ingat kembali.. tatkala Lisya berusia dalam 3thn, mesti menangis tiap kali kita melintasi depan kedai kek. Merengek2 minta dibelikan Rum Balls. Susah betul untuk menerangkan pada anak sekecil itu bahwa makanan tu tak boleh mama belikan sebab mengandungi rum. Kak Rossya tak pernah membeli apalagi merasa , tapi kak rossya telah cuba buat exactly the same recipe minus the rum. Kak rossya gantikan dengan orange juice. Lisya pulang dari sekolah tempuhari, dan apabila terlihat Chocolate Balls tu di dalam fridge.. terus berkata," Ma, inikan kiter tak boleh makan?" Dengan pantas kak rossya menjawab,..." Itu yang dikedai namanya Rum Balls,.... yang ini mama buat.. Chocolate Balls.. boleh dimakan.. HALAL!!"

Tapi sebelum kak rossya tepek resepi nya, izinkan kak rossya bersarapan dulu... I must have my Colombian dulu baru boleh start enjin... Heheee.. arabicas memang best!!











CHOCOLATE BALLS


250g kek coklat, dihancurkan
1/4 cawan walnuts dikisar (Kak rossya guna hazelnut kisar)
1 sudu besar golden syrup
1 sudu besar jus oren
80g mentega
1 sudu besar jam blackberry
50g chocolate block diparut
1/2 cawan chocolate rice


Campurkan mentega dan blackberry jam kedalam periuk kecil dan masak dengan api yang perlahan. Sesudah mentega cair, matikan api dan ketepikan.
Satukan kek yang telah dihancurkan, walnuts, golden syrup dan jus oren. Buat lubang ditengahnya, dan tuangkan adunan mentega/jam kedalamnya. Gunakan senduk kayu, kacau perlahan2 sambil masukkan chocolate parut. Dengan menggunakan tangan, ambil 2 sudu teh adunan dan bulatkan lalu digolek kedalam chocolate rice. Sejukkan dalam peti sejuk sehingga 'firm'. Chocolate Balls boleh di simpan dalam bekas ketap udara dan di simpan dalam petisejuk selama 3 minggu.



To Syasya~ Selamat mencuba. It tastes like truffles... FYI, kak rossya gunakan Nurdia's Best Choc cupcakes (lihat link sebelah kiri) untuk chocolate cakenya. Satu adunan boleh dapat about 600g of ready cake bila dibakar dalam satu loyang kecil. It's nice..and chocolatey..


Kiter kalau bercemil2 suka buat tempura-like makanan. Isi perut sebelum makan yang berat.. Tapi yang tak shioknya, tepung tempura ni.. sedap kalau dimakan panas2. Kalau dah sejuk kenapa longlai ajer??






TEPUNG TEMPURA


1 cawan tepung serbaguna
1 cawan air sejuk (pastikan benar2 sejuk)
1 biji telur yang dipukul sedikit


Sediakan tepung, masukkan air dan kacau. Akhir sekali campurkan telur. Kacau sedikit sahaja asal rata.
Celupkan bahan2 gorengan seperti udang dan sayur2an. Sayuran yang sedap dengan tepung tempura adalah terung, asparagus, kentang, lobak merah, cendawan dan sebagainya.

Nota :
1) Pastikan anda sediakan bahan gorengan terlebih dahulu sebelum membancuh tepung.
2) Tepung yang sudah dibancuh harus digunakan secepatnya.
3) Gunakan air yang benar2 sejuk. Kak rossya gunakan airbatu yang sudah dicairkan dahulu.
4) Jangan kacau adunan tepung berlebihan. (Do not overmix)
5) Boleh juga disalut dengan breadcrumbs sebelum menggoreng tempura.
6) Pastikan minyak betul2 panas sebelum menggoreng tempura.
7) Gorengkan sayuran2 dahulu baru diikuti dengan seafood.
Yang paling penting, hati2 bila menggoreng udang tempura.. kadang2 minyak akan 'meletup' sedikit sebab ekor yang basah. (Last but not least, slit the bottom part of the shrimp to prevent it from curling when frying)






Tempura selalu di nikmati dengan Tempura Dipping Sauce. Tapi kak rossya tak pernah buat sebab tak pernah beli Mirin.. bahan utama sos ini. Tapi disini kak rossya nak berkongsi sos yang digemari keluarga kami untuk mencicah tempura.. dan lain gorengan tepung (savoury kind).





SWEET SAUCE


1 batang cili merah dicincang
1 ulas bawang putih dicincang
sedikit daun ketumbar dicincang
50ml air
50ml madu
50ml sos ikan
100ml jus lemon

Satukan semua bahan. Bahan cincang boleh juga dikisar. Cili boleh juga ditambah jika suka.








TEPUNG PRAWN FRITTERS

1/2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung jagung
sedikit garam dan serbuk lada putih
1 biji telur
hirisan daun parsley atau corriander
Air sejuk secukupnya
1/2 cawan serbuk roti (bread crumbs)

Bancuh semua bahan dan celupkan udang lalu digoreng garing. Ini adalah resepi my dear sister. Aiyoh dia tak tahu ni kiter tepek resepi dia.... Thanks Sis!







BEGEDIL AYAM

1 tangkai lada merah ditumbuk halus (optional)
1 ulas bawang kecil ditumbuk halus
150g daging ayam dikisar
1 batang lobak merah yang kecil di dadu kecil
3/4 sudu teh sebuk lada hitam
garam secukup rasa
1 sudu teh penuh bawang goreng
sedikit daun ketumbar di hiris
300g kentang, dikupas, dibelah dua dan dihiris (1cm tebal). Goreng hingga masak lalu ditos dan di lecek atau ditumbuk halus)
1 biji telur

Panaskan seikit minyak, tumis bawang kecil hingga bangkit bau.. Masukkan ayam dan lobak tumis hingga rata. Setelah lobak dan ayam masak, angkat dan ketepikan.

Didalam sebuah bekas, satukan semua bahan. Kentang yang sudah dilecek, ayam/lobak, bawang goreng, daun ketumbar, serbuk lada hitam dan garam. Buat begedil bebentuk bujur dan selaputkan dengan telur lalu digoreng dengan api perlahan. Cicah bersama sos cili.








RAMADHAN AL-MUBARAK

Ramadhan hampir tiba..
tiada kata yang layak diucapkan KECUALI mohon kema'afan
atas segala kesalahan yang tidak disedari...

dan dengan IKHLAS diucapkan
diiringi dengan doa....


HAVE A NICE AND BLESSED RAMADHAN








Quote:
Nic ~ Thankyou Nic.... Ni Begedil Ayam pun simple jugak... sak-suk sak-suk dah siap. Jangan tak cuba nanti... Sekarang boleh yummy2.. kejap lagi dah posa hah...
Mommy d&d ~ Amboiiii!! Macadamia dia banyak? Macadamia lagi best kot.. bakar dan kisar. Kalau jam yang resepi asli guna blackberry.. tapi kak rossya rasa ganti dengan lain jenis jam (bukan conserve) pun boleh, cuma flavour nya bertukar sikit kot. By the way,cemil-cemilan tu titbits ler.... macam snacks... heehee... kesian kak rossya guna bahasa alien yer... Itu bahasa orang singapore kot..
Sabrina ~ Ye lah Sab.. selalu kak rossya buat begedil yang ader daging ajer..buat makan ngan nasi. Begedil ayam , my famili suka ratah sahja..
Muni ~ Yes, rasa manis chocolate tentu budak2 tu suka Muni..
Cakcibur ~ Memang banyak tepung tempura ada dijual dipasaran Cak. Resepi ni sengaja kak rossya tepek buat mereka yang nak cuba buat sendiri. Ciluk lah Cak... kak rossya lagi suka.. hehee By the way.. bila Cak due?
Kuzi ~ Kak rossya pun suka vege tempura especially asparagus..
MamaFami ~ Hai... cik adik ni.. malas2 pun laju jugak dia kat dapur... Kiter kejar pun tercungap2.. Lisya tu actually kalau nak suruh bergambar bukan senang mama, selalu ajer clowning around..
Hellikonia ~ Betullah Helli .. semua rum punya pasal! Kat sini kedai2 kek kalau takder sijil halalpun susah kiter nak percaya. Sebab kadang2 diorang use rum sebagai pengawet untuk kek2 mereka. Lagi pun rum selalu digunakan to give the cakes it's moist texture.. You shud try these chocolate balls.. yr kids will surely love them.. macam chocolate truffles.. soft and chocolatey. For hazelnut, I tak bakar pun.. I used mentah. Tapi for walnut I rasa kena bakar sekejap sebab dia ader rasa kelat2 sikit.. same goes if you use cashews mentah... ader kelat2 kan. Badam kisar like hazelnut.. takyah bakar.. you boleh terus guna cam tu..
KC ~ Lisya dah 10years old KC. Kalau dia tak nak puasa... jaga dia..
Nabialishad ~ alahh.. cayang... Tepung allpurpose tu samalah ngan tepung gandum. It is tepung gandum.. usah diragu lagi. They're the same. And bab breadcrumbs tu, Nabia boleh buat sendiri tau. Just use sliced white bread.. buangkan crustnyer.. dan bakar dalam oven sampai garing.. (Bukan hangus yer). Kemudian diramas dan dihancurkan... Taadaa.. u got urself a homemade breadcrumbs. Psst~ kak rossya actually pun buat crumbs sendiri. I used my roti2 yang dah masuk angin tu... Betul... (tapi bukan yang dah bercendawan tu tau).. Lepas tu store dalam airtight container..
Leezsa ~ Chocolate balls tu Leez boleh buatkan Adam.. Adam mesti suka .. it's soft and rasa chocolate yang amat...
Rieyza ~ Ni mesti chocolate lover ni.. Nanti jangan tak try chocolate balls .. sedap tau.. Btw, kak rossya guna camera Nikon ler... Riza..
Fadzliali ~ Kat kedai pun ader jual tepung tempura yang dah siap. Tapi actually kalau u buat sendiri pun mudah ...
MyPeriukBelanga ~ Hehee.. pandai u cakap Jawa yer Niss. Dah sounds macam my mother pulak.. I pun tak pernah terfikir nak buat rum balls tu.. Itupun sebab Syasya mintak resepi.. terus I try lah. Buat kan lah Niss for your 3 'askar' tu.. Diorang mesti berebut punya.. manis chocolate gitu. Senang ajer tau.. takyah nak bakar2 segala..
MyPeriukBelanga ~ Psst , Lisya tu bukan aper.. sahja nak kasi u all geram.. hehee
Syasya ~ I'm glad to make you happy. So now you can give it a try ler..
Gee ~ Gee rebus ker goreng tu kentang? Kalau Gee rebus dan lecek.. mesti add a little bit of flour. Tapi kak rossya tak suka buat cara ini sebab.. kalau terlebih tepung.. begedil jadik keras. Kak rossya suka goreng kentang in slices, lepas tu lecek atau tumbuk halus atau masuk processor. then gaul dengan bahan2 lain lalu dibulat2kan. Boleh juga tambah telur sedikit kedalam adunan sebelum dibentukkan..
Zuhri ~ Hai ..cik abang ni bertanya lagi pulak dia.. Tidak tuan, rossya tak berniaga. Kenapa.. interested nak order ker?
Diana ~ U can try it D. Semua resepi hari ni senang ajer nak buat..
Ainil ~ Bulan posa makcik tutup kedai ler...
LadyLee ~ Thankyou my dear for dropping by. Tempura tu ringkas kalau makan berdua.. And that chocolate balls really taste macam choc truffles.. sedap pulak kalau mamam berdua2an.. Hehee
Kak Yong ~ Selamat berpuasa to Kakyong & family too. Kakyong ni jauh2 pun boleh terasa macam2 yer..
Rieyza ~ Yes Riza, DSLR. Eh.. Riza tak guna DSLR ker? Tapi gambo2 pun power2..
KakMon ~ Thankyou for visitng my fp kakMon. Kalau kita boleh buat sendiri takder lah kita nak was2 kan..kak.
MamaSiti ~ Alahai.. terharu kiter dengar ader orang sudi juga nak cuba resepi campak2 mak kiter yer. Selamat menjalani ibadah puasa, Mama Siti. Semuga dapat kiter lalui hari2 mendatang dengan lebih berakah..
F&Z ~ Aiks.. I tunggu u.. siap tuangkan secawan kopi.. .. tapi Fazi tak muncul2..
Mama Anis ~ Ramadhan Al-Mubarak Mama Anis. Lama tak dengar khabar... Dah buat mee rebus ker belum?
Cuyus ~ Buat ler Yus tu begedil ayam.. boleh diratah pun.. Kalau goreng begedil tu.. spek tu jangan dekat2 minyak panas.. kesian.. nanti cair dier..
Sulia ~ Salaams Su... gembira kak rossya dengar yang Su dah try Cornflakes Crunchies and family accepts it. Alhamdulillah.. For chocolate balls, kak rossya rasa guna aper jam pun boleh.. cuma flavour nya berbeza sikit ler. Anyway.. dua2 pun jenis berries.. so I don't think there's gonna be much difference. Please send my Birthday wish to yr son. Hope he has the happiest birthday ever.. How old is he?
Kuchai ~ Tempura model tu macam badut... dia pun mengusyik tu Betty..
Cik Bawang ~ Wahh.. mengimbau kenangan silam yer cik bawang? Korea & Japan tu tak banyak beza nya in terms of culture kan.. So I guess, their diet pun mesti lebih kurang sama...
Luz Macia ~ Lapor? Nah! Nah.. ni kak rossya hulur ni...
Su - Mamaqimie ~ Welcome Su to my humble fp. Jemput2 lah selalu kemari...
Rozzan ~ Wah.. rozzan dah ader assistants yer.. Bagus ler.. meriah lagi kerja didapur tu....
Kak Leen ~ Order? Tak leh! dah bagi resepi tu.. kena buat jugak... hehee... (paksa pulak rossya ni.. )
Yani Cologne ~ Ish.. naik bingung pulak budak ni...
Ninie ~ InsyaAllah nanti kak rossya jenguk yer..
Taufik ~ Janganlah kata dugaan taufik.. Fp ni hanya bagi semacam idea.. apo nak masak karang.. hehee lapo ker?
Ouled Kenitra ~ Hoohoo itu Jaja yer.. itulah dok terfikir pulak.. si Jaja pun ader Monday blues ker..hehee
Niza ~ OOwee.. keropok udang geragau... dah lama kak rossya tak buat dan makan.. Dulu selalu makan kat Bedok. Nantilah kak rossya tepek versi kak rossya yer.. Tapi sini tak musim geragau basah ler Niza. Nak gi pasar Geylang.. jauh sikit. Takper nanti kak rossya guna ikan bilis basah pulak... sama rempah nya. Tunggu yer... tapi nanti dah posa....masih nak tengok resepi ker?
Mas ~ Selamat berpuasa Mas. Kak Rossya sekadar berkongsi tips yang akak tahu.. Hope it helps..
Ira ~ Hai.. Ira.. Beriani tu kalau dah cuba buat.. senang tau. Tak nak cuba? Nanti boleh lah jamu kawan2.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net