Just in case no one has smiled at you today...

By: rossya ahd

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 8-Sep-2006 00:04 Email | Share | Bookmark
the colors in my life..

 
Yesterday since all of us were fasting, I decided to open my kitchen for special requests. Special because they personally wanted to savour their preference. My dear husband requested for MamaFami's Roti Canai (again.. this is my second time preparing Mama's Roti canai) and fish curry. And dear Lisya wanted Prata Plaster with some kheema . Oh it's just egg on top of ready prata. By the way, in Singapore we call our Roti Canai as Roti Prata. Exactly the same, just address differently. Luckily she didn't ask for Naan to go along with her Kheema. And for me... just my Banana Fritters (hmm.. cam mengidam pulak ngan goreng pisang).





ROTI CANAI MAMAFAMI

500g flour
300ml water
1 egg
1 tsp salt
2 tablespoon condensed milk
1 tablespoon shortening

Dissolve salt in water. In a bowl, combine flour, egg, shortening and condensed milk. On the mixer, and pour the salt water bit by bit. Mixing till soft and smooth dough is formed. Make into 11 small balls. Coat with margarine and keep for at least 2 hrs. Best still if you keep longer or even overnight in the fridge.
Preparation ~ Pour some oil and margarine in a small bowl. Grease yr working table with a bit of oil. Flatten a small dough. Spread a bit of oil on the flatten dough and start to 'tebar' or throw in circular movements. Pull the sides of the dough to get a thinner sheet. Sprinkle with oil/margarine and roll up lengthwise. Then swirl to shape like a snail. Leave it aside for another half an hour. Finally , just flatten and fry with a little bit of oil...



Ooops! thank you MamaFami again..




KHEEMA


500g daging cincang di cuci dan ditoskan
2 biji bawang besar didadu kecil
2 biji tomato besar di dadu kecil
2 biji kentang didadu kecil
2 sudu makan paste halia dan bawang putih
150g kacang peas
2 sudu makan rempah kari daging
1 sudu makan serbuk lada
1 sudu teh kunyit sebuk
1/2 sudu teh garam masala (pada yang tidak suka bau garam masala, boleh lah dikecualikan)
1/2 cawan hirisan daun ketumbar
1/2 cawan minyak canola (atau minyak zaitun)
garam secukup nya


Panaskan minyak, tumis bawang besar yang telah di dadu sehingga kuning. campurkan paste bawang putih/halia, tomato dan kacau rata. Masukkan pula lada serbuk, rempah kari daging dan serbuk kunyit. Tumis selama lima minit. Campurkan daging cincang, garam dan selepas itu, masukkan pula kentang dan 300ml air, masak lagi selama sepuluh minit. Masukkan kacang peas, garam masala, daun ketumbar. Enak dihidangkan dengan roti Naan atau roti perancis. (Lisya makan ngan Prata Plaster heeehe)






This week is a one-week school holiday for the kids. So I had the opportunity to make this Kuih Lapis with my Lisya last Monday. Yes, the first day of school holiday. You can imagine when she's given the authority to pick the colors combination.. she tends to combine the wierdest colors together and calls them pretty. So please excuse the colors combination for our Kuih Lapis. These are personally chosen colors. You may choose yr regular colors for your Kuih Lapis...





KUIH LAPIS NYONYA


525g gula pasir
1900ml santan
3 helai daun pandan
100g tepung Hong Kwe
250g tepung sago
300g tepung beras
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil air kapur

Masak santan, gula dan daun pandan bersama sehingga mendidih lalu disejukkan.

Satukan kesemua bahan2 , lalu di tapis. Asing kan kepada beberapa mangkuk adunan, lalu di bubuh warna yang anda minati. Kukus selapis-selapis selama 6-8 minit hingga habis. Pastikan lapisan benar2 masak , baru ditindih dengan lapisan seterusnya.







Quote:
Sha ~ Sampai nyer hati kata kalau bulan posa bukak fp kak rossya nanti kureng pahala.. Jangan cam tu Sha.. kak rossya cume bagi idea aper nak masak ajer... heee he
Nabialishad ~ Oh ader jugak orang kat M'sia yang sebut Prata yer? Yerlah .. Nabia kiter ni kan serumpun.. mana nak lari kan? Untuk kheema.. kalau takder garam masala pun takper.. Tak yah letak! Kengkawan pun ader tak suka bau nyer.. rupanyer macam ketumbar serbuk.. tapi bau nya kuat sedikit... Dan kalau guna minyak zaitun lebih enak.. tapi kalau takder.. ganti kan dengan minyak sayuran.. Boleh jugak... Semua boleh disimplify... masak tu bukan satu beban.. ok..my dear..
Mar ~ thanks mar..
Ouled Kenitra ~Kuih Strata yer... Macam rigid pulak sound nyer Tuan..
Gee ~ ish memang budak2 suka makan cam tu... seronok agaknyer...
Jejaka FM4555 ~ Tq
Nic ~Best Nic roti canai tu... Buat tau nanti.. At first I thought the colors were odd. But go ahead jugak pasal dah cakap lisya boleh choose the colors..
Darling ~ Kalau FIRST TIME buat.. kenalah ikut exactly to the recipe. Selanjutnyer.. barulah boleh kita tahu aper nak diadjust mengikut selera kiter. Penimbag is a must.. alah belilah yg max. wt nyer 500g pun sudah berbaloi tu..Nanti cuba buat bersama budak2 tu. Kakak mesti suka pat baking2 tu.. Kalau adik ngan ngah tu boleh mengacau2 ajer lah..hehee Itupun dah pasti fun for the kids..
Cik Bawang ~ Tq cik Bawang. Kheema tu senang buatnyer... Nanti leh cuba yer..
Cakcibur ~ nanti jangan tak buat roti canai tu.. Sedap betul! Kalau tebar tu.. petua nyer ... badan nak kena gelek sikit... Nanti roti canai lagi power... hehee..
Mommy Nadiah ~ kalau nak cuba boleh kan.. Simple ajer tu Mommy..
Anna ~ Lisya pun suka makan layer by layer kuih lapis tu.. Alah.. lambat sangat ler makan cam tu.. Bila nak abes? Insya'Allah nanti kak rossya tepek resepi tu yer... Tunggu tau!
shukri Sfawani ~ Warna pilihan budak2 begitu ler jadinyer..
Hanieliza ~ roti canai tu memang sodap kak liza. Cuba lah kak kuih lapis nyonya ni,, ia kenyal sikit dari kuih lapis melayu ..
Mai ~ Yummy..
Weda ~ Ok.. nanti kak rossya turun n carik u all.. Bilang ngan Tok Yam.. Latte Satu!! Untuk kak rossya!
KC ~ Colors are chosen by a kid too. Cuba ler KC.. I'm sure your gals will love it..
Muni ~ Memang kena cuba Muni ! Sebab Sedap! Nisfu Syaaban bulan peringatan jugak Muni. Menandakan tak lama lagi datangnya Ramadhan. Inilah bulan dimana segala amalan kiter diangkat kepada Tuhan pemilik semesta alam. Semuga kiter lebih istiqamah dibulan ini.. Insya'Allah.
MamaFami ~ Mama jangan tak tahu.. last 2 weeks, I made 3kg of flour for my roti canai. itu pun semua bawa kekelas. Dan Alhamdulillah enjoyed by everyone. Last Thurday, kak rossya buat 1 kg tepung.. masak semua.. besoknyer tinggal lima keping Lisya buat sarapan.. Lisya ngan kak Fatin bole duduk satu bot... dua2 suka main color2 kan? Aisey tepung hong kwe takder.. don't worry ler mama... just ganti ngan tepung jagung orite. Tepung hong kwe tu ialah green peas flour. Kuih lapis ni jenis yang kenyal tau.. Lisya suka sebab nak kopek layer nyer senang sekali.. Ish.. aper pulak nak marah... kalau tak tanya.. nanti sesat jalan pulak..
Mademoseille Ayu ~ Memang kalau dapat lepak sesama, makan2 memang best! Nanti nak gi lah rumah pak ngah kat Taiping tu.... nak makan goreng pisang..my feberet!
[b]Kuchai ~ Nanti leh try eh Betty.. Yahoo...
kakyong[/b] ~ Macam senyuman nyer yang 'mentel' tu kakyong.. hahaa
Yani Cologne ~ yani.. Kuih lapis Nyonya ni kenyal sedikit.. tak serupa kuih lapis melayu. Kalau takder tepung hongkwe takper.. cuba ganti dengan cornflour ajer..
Nn~ Nak courier buat berbuka? Mana sempat ni?
Kak Kham ~ Tepung Hongkwe tu green peas flour . Kuih2 Indon banyak gunakan tepung ni. tapi kat M'sia pun ader. Selalunyer dijual dalam tube.. atau plastik2 kecil.. Nett weightnya sebungkus selalu tak lebih dari 150g. Rossya selalu buat jenis nyonya ni sebab Lisya suka makan sebab dia boleh kopek lapisan dengan mudah. Kalau buat kuih lapis Melayu.. memang rossya guna tepung beras dan tepung gandum.. tapi lebih lembut kalau guna tepung beras boh...
Edoras ~ Yang dinamakan puasa.. mestilah lapar sedikit. tapi kalau tengok makanan tambah laparnya.. ish... dah jadik macam budak2 ler Edoras nyer..
Korok ~ Aiyoh.. inspector cholestrol dah mai... Caaaaabuttttt....
Rosleenda ~ hai tengok gambo dah lapo... dugaan betulll....
Cuyus ~ Boleh dok ngan Lisya... Challenge siapa abes dulu kopek layer by layer..
Mmazharo ~ ingatkan Zorro tadi.. jauh2 cume nak order tiga ajer? Cam ni kak rossya berniaga cam mana nak untung ni?
Ida Natrah ~ Jom kiter makan sesama.. tapi kat mana eh? kat S'pore ker kat Trengganu? hehee
Shah, sya & Syahmi ~ ai.. jauh nyer pegi bunyi pisang tu... Gopi pun gopi ler Sya...
F&Z ~ kalau kiter memang sedap ajer lah Fazi...
MupaMan ~ Haa.. kalau nak tebar Izhal mesti ikut petua... Kalau nak tebar.. badan pun mesti nak gelek macam 'Syakira'... baru boleh jadi... heehee..
Mama Anis ~ Alahai.. kesian nyer.. Takder pisang yang jenis boleh digoreng kat downunder ker tu Mama?
Dusyum ~ Where did I get the blue color? Warna biru kat kuih lapis tu food colouring biasa ajer.. ~true blue color. Do you know that the colour changes according to the amount of drops of food colouring you put in. Go on and experiment. Start by using just satay stick to dip into the food colouring bottle and drop a bit on the food mixture. Add slightly more and see how the colour changes. For that purple colour, Lisya mixed true blue with cochineal colour (macam pink) together.. Give it a try.. you'll be amazed at some of the results..
Sabrina ~ kat sini kitorang kalau makan roti prata suka dengan kari ikan. Lagipun my husband tak makan ayam yang dimasak lauk except ayam goreng. Kalau makan di luarpun, mesti request kari sampingan kari ikan. Btw, those colours are normal food colouring... Lisya mixed some of the colours..
Hellikonia ~ Yes.. tepung hongkwe boleh buat kuih lapis dahh..
Ramsis ~ itu lah tujuan nyer.... hehhee
Ira ~ Hahh.. cuba ler resepi yang ini.. gerenti tak lembik pun..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net