Just in case no one has smiled at you today...

By: rossya ahd

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 30-Aug-2006 23:24 Email | Share | Bookmark
Mee rebus... dan..

 
 
Bual kosong ~ I guess this year is really an EVENT. A fairytale event. Now that CT is married. So ..many broken hearts out there huh? Don't you think she looked amazingly beautiful.. Over in Singapore , it is also BIG news. Press made non-stop coverage on her last solemnization. The ceremony captured in mega pixels is really a boost for the local newspaper. Everywhere I go, people are talking about CT and her prince charming. My emails looks like a mega traffic jams with topics on CT and her wedding.. And her photos, past photos.. and future anticipated photos... blah blah blah... (Baik2 minat jadik penat... ler ~ jangan marah ler peminat CT) But anyway.... I think she's great... beautiful and talented and oh sooooooooo manis mannnnnjaaaa...


Ok.. today my dear, I'm posting a recipe called Mee Rebus.. I don't know whether my friends in M'sia have such noodles there. Anyway, here's our version...





MEE REBUS

500g mee kuning
500g tauge (dibuang akarnya)

Bahan kuahnya:
500g ubi keledek(direbus dan dikisar halus)
250g tetel lembu (dicuci bersih dan direbus hingga lembut)
sedikit minyak unuk menumis
garam dan serbuk perasa secukupnya

Bahan kisar:
3 sudu makan tauco (cuci sedikit jika tidak mahu terlalu masin)
4 sudu makan rempah kari daging
6 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
1 ibu jari lengkuas
2 ibu jari halia
2 batang serai
1 sudu besar udang geragau kering (disangar)

Bahan taburan :
telur rebus, tahu goreng, limau kasturi, hirisan cili hijau, hirisan daun sop/bawang dan bawang goreng.







Panaskan minyak dan tumis bahan kisar. Bila sudah berbau wangi, masukkan air rebusan dan tetel lembu. Kemudian masukkan keledek , garam dan serbuk perasa. Jika hendak manis, masukkan sedikit gula. Lebih enak kalau menggunakan gula tanjung. Bila sudah mendidih, matikan api.

Celur mee dan tauge, lalu toskan. Bila hendak menghidang, masukkan mee dan tauge kedalam mangkuk. Tuangkan kuahnya dan taburkan dengan bahan2 taburan. Hidangan ini elok dimakan semasa panas.



Do you have food or any dishes that you don't have a proper name for it. Well, I have lots of such food. My late mum used to give nicknames to her food. Those short-formed that only her family members are familiar. We would come home from school and ask, " mak.. masak aper mak arini?" And she would answer, " Mak masak 'ikan potong cili bawang." atau " mak masak ayam goreng2 ketumbar" atau "mak masak sambal gerenseng". Sambal gerenseng ni sebab sambal nyer kering dan ditumis dikuali .. dan bila proses memasak tu mesti bunyi macam 'seng..seng.... seng..' '.Ikan potong cili bawang' is fried fish in tamarind gravy.. and 'ayam goreng2 ketumbar' is stir-fry chicken with corriander powder. This is quick to prepare..






AYAM GORENG KETUMBAR

1/2 ekor ayam di potong kecil
1 sudu makan ketumbar serbuk
1 sudu kecil serbuk lada
1 sudu kecil serbuk kunyit

Bahan hirisan:
I labu bawang besar di potong empat
2 biji cili merah dihiris serong
6 biji cili padi dihiris
1 batang lobak merah dihiris tebal
3 tangkai daun kari

Ayam di bersih kan di lumur kan dengan serbuk ketumbar, serbuk lada dan serbuk kunyit. Perap selama 15 minit.

Panaskan sedikit minyak dikuali dan tumis ayam bersama daun kari hingga masak. Setelah ayam masak dan lembut, masukkan bahan2 hirisan dan gaul sebentar. Bubuhkan garam dan sedikit gula dan gaul lalu dimatikan api. Hidang bersama nasi putih


Quote:
Muni ~ Sambal gerenseng tu eh? nanti yer rossya tepek kalau nak cuba...
Mama anis ~ kat sini semua orang melayu pun panggil tetel jugak. Ia sebenarnya bahagian yang berlemak dan banyak urat tu. In English, they call it 'beef trimmings'.
Ecah ~ Tak yah ler nak cari.. masak sendiri pun orite kan..
Leezsa ~ Alhamdulillah... boleh wat berbuka posa ni..
nabialishad ~ Dulu selalu ke Komtar, JB. Tapi tak pernah lagi makan mee rebus diM'sia. Itulah kak rossya ingat takder mee rebus diM'sia. ps: Nabia, camner nak buat kerak2 tu eh?
Kuchai ~ Ingat yang sodap2 ajer ler..
MamaFami ~ Aisey.. tak pernah makan mee rebus dengan pendaram. Camner resepi pendaram tu mama? Ps: Nanti kiter tepek yer resepi masak campak2 emak kiter yer..
Cakcibur ~ Cak ni buat kak rossya tergelak ler. Ader ker nama sambal tu 'sambal setan'. Dhasyat nyer!! Kak rossya hari ni masak sambal sotong pun tersenyum sendirian.. kot2 takut sotong tu keluar tanduk pulak. Ps: Kalau cik abang tu ajak jenjalan .. pegi ler.. Kesian dier.. make him happy. Kiter pun masak sebab nak membahagiakan selera nya.. Kiter ikut dia jenjalan sebab nak membahagia kan hatinyer pula.. ok
Darling ~ Betul??? Nanti kak rossya nak gi sana pi intai yer..
Anna ~ Itulah, Anna.. emak2 kiter ni macam2 nama dia bubuh. Ader yang tak sedap betul didengar. Tapai rasa nyer power. Mungkin itulah yang membuat sesuatu masakan itu unik..
Myperiuk belanga ~ Go ahead lah Niss. I pun dah curi link you punyer blog. Marah tak?
MummyJam ~ Betul mummy.. janji sedap!
Amir ~ Hai akak dah hulur dari tadi.. kenape tak sambut2 Amir?
Cuyus ~ Emm.. mengelamun tengok langit yang dramatik tu ker? Lama tak singgah sini.. busy kot Yus..
Hellikonia ~ Helli , yang lucu tu bila emak2 kiter bubuh nama yang kelakar2. Ader lauknyer simple, tapi nama nyer pula berjela2 pulak..
Kakyong ~ Di Singapore ni, mee rebus is voted as one healthy dish. Of course, tolak tetel lembu tu ler..
Gee ~ Nanti kalau gi Stulang, Kak rossya nak try ler Mee Rebus nyer. Masih ader dijual disana ker Gee?
Mademoseille Ayu ~ Mee rebus memang sedap Ayu. Kalau ader tetamu, it's safe to prepare this .. cos.. semua orang suka makan..
Tina ~ Serbuk perasa tu seperti ajinomoto ler Tina. Tapi kalau Tina tak suka, tak yah bubuh ler..
Door Gift 4 Wedding ~ nYum nYum
Yangmazni ~ Malas nak masak takper.. boleh beli sahjer...
F&Z ~ Memang sedap Fazi.. cuba try kalau tak caya.. hehee..
Kak Kham ~ Nak order? Tak leh ler.. kena bikin sendiri... hahaaa..
Edoras ~ Begitu popular tak kenal? ker action tak kenal? Aisey, Edoras pun kecewa jugak ker..
nn ~ Siapa tu? kat mana gerai nyer... boleh jugak kak rossya cari...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net