Just in case no one has smiled at you today...

By: rossya ahd

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 21-Jul-2006 02:40 Email | Share | Bookmark
Sup Tulang Singapura & Apple Pie..

 
I know most of my FP frenz will be completely surprised to see how different our Sup Tulang is. Well some of us here call it Bone Steak. No difference actually. Dua2 pakai tulang dan makanan yang sama. This Sup Tulang is kinda famous amongst us Singaporeans. To get the famous Sup Tulang from the stalls, one has to go to Beach Road Hawker Centre to savour the popular dish. Even M'sian celebrities like Sheila Majid, Ziana Zain, Nurul dan Ajai love this finger-licking dish. They said it's mouth-watering escapade and will never missed it whenever they are in Singapore. The locals too will flock here to savour Sup Tulang.... and now that I've got the recipe... from a sister-in-law.. I need not go to beach Road as often as before. I'll just make it in my own kitchen , have it on my own table.... This is probably not the Beach Road Sup Tulang's secret recipe... but it sure taste just as good... Slurrrrrrrpppppp





SUP TULANG (BONE STEAK)

6 biji bawang putih
2 biji bawang besar
1cm halia
3 senduk cili boh (tambah jika mau pedas)
3 senduk tomato sos
3 kg tulang
3 biji kentang di rebus dan dikisar dengan sedikit air
1 biji telur
sedikit garam, gula dan serbuk lada putih


Tulang hendaklah direbus bersama 1 sudu makan rata rempah sop sehingga isinya lembut.. lebih kurang 2-3 jam Kalau gunakan pressure cooker hanya 30minit sahja.

Halia, bawang putih dan bawang besar dikisar halus. Panas kan periuk dan tuang sedikit minyak dan tumis bahan kisar bersama cili boh sehingga garing. Kemudian masukkan tulang dan bahan2 yang lain bersama air rebusan tulang. Kuah Tulang ini tidak boleh terlalu cair. Masukkan garam, sedikit gula, serbuk lada putih dan serbuk perasa jika suka. Akhir sekali campur kan kentang kisar dan masak sehingga kuahnya pekat. Masukkan sebiji telur kedalam kuah. Dan kacau sebentar sahja lalu matikan api.

Semasa menhidangkan, taburkan hirisan kobis mentah yang sudah dicuci bersih.
Enak dimakan bersama roti Perancis. nyum nyum..





APPLE PIE

Bahan-bahan:
250g mentega
500g tepung gandum
3/4 sudu kecil garam
1 biji telur
5 sudu makan air wap (sejuk)

Inti:
6 biji epal hijau di potong-potong
6 sudu kecil kismis
1 sudu kecil serbuk kayu manis
150g gula pasir
30g mentega



Cara memasak inti:
Satu kan semua bahan dan masak di atas api yang kecil sehingga epal empuk dan sedikit hancur.
Ketepikan.

Untuk membuat apple pie:
Gaul mentega dan tepung sehingga menjadi serbuk roti. Masukkan air dan telur, sedikit-sedikit sambil diuli menjadi doh yang lembut. Tutup dengan kain lembab dan ketepikan selama 10-20 minit.
Canai sehingga tipis dan di potong empat persegi. Isi kan inti ditengah nya dan dilipat dua dengan melekatkan hujungnya dengan sedikit air. Guna kan garfu untuk mencantum kannya. Sapukan kuning telur diatas nya dan bakar menggunakan oven 180-200 darjah sehingga masak dan kekuning-kuningan.




APPLE STRUDEL (FILLO STYLE)

Apple Pie Fillings (kak rossya guna inti diatas tapi jangan masak inti sampai hancur, sebentar sahja)
1 pkt Fillo Pastry ( beli di supermarket)

Brush every second sheet of pastry lightly with oil. Layer. Spoon filling down centre of pastry, leaving 10cm border at each end of pastry. Tuck each in and fold the pastry over filling to make a roll. Place seam-side down on an ungreased baking tray. Brush lightly with oil. Bake in a moderately hot oven for 30-35 minutes or until golden brown. Serve immediately.


Pastry Tip : Carefully remove the number of sheets of fillo pastry required for your recipe. Immediately re-wrap the unused pastry in the film, place in a freezer bag and seal for future use. Return to the freezer or, alternatively, store in the refrigerator. Do not refreeze fillo more than once.



Quote:
Faiz ~ Sodap Sodap!! Faiz, hang senyum balik tak kat itu katak?
Tetupai ~ cuba buat? Acah ajer kot?
Kakyong ~ Kakyong pernah rasa? Sedap tak kakyong? Btw... kak rossya bukan pandai mane nak publish kan buku. Resepi pun orang punyer. Kak rossya hanya suka mencuba... bila sedap.. suka pulak oranglain cuba...
Yangmazni ~ memang kak rossya tau ader lainnyer. nanti Maz pun bole cuba. Kalau tak mau pedas untuk budak2.. kurangkan cili boh nyer..
Sha ~ Apple pie tu budak2 suka kat sini. Dibakar dan bukan digoreng.
MamaFami ~ Haa.. itu lah, rossya tau mesti surprised kan. Cubalah mama ... satu kelainan..
Intan Azim ~ Ah'ah Intan sup tulang kiter org ..merah warna nyer... Eh'eh.. kak rossya pun baru terpikir nie..kenape namanyer Sup tulang.. tapi takder kuahnyer.. Sapo yang bagi nama nie?? Apo pun diorang bagi nama... yang pentingnyer this dish memang assoyyy.... Cuba tau nanti...
Azuamer ~ Alia pun aper kurangnyer. Azuamer pun bole cuba. Tapi untuk Alia kena kurangkan cili bohnyer sket. Lisya pun suka kuahnyer kalau tak pedas.
Ieza ~ Haa.. dah mai pun dia. Kak rossya ingat hilang kemana!! Lama tak nampak dak Adam kat FP Ieza. rindu plak..
Yuddin ~
Cakcibao ~
AzliJamil ~ Aisey Bro Azli, tulang kambing 3kilo, cili boh 3 senduk... mane ader pedas!! Btw, I'm surprised u read that list of ingredients.. U sorang2 pun memasak ker?
Noor ~ Cuba lah kak Noor... nanti dah buat, jangan lupa amik gambo tau.
Cibilzsonic ~ Masak adik ooii... senang ajer. Nak sabar ajer bila rebus tulang tu...
Suecute~ Tq Sue..
Aisyacan ~ Mesti ler cayang kak Kham... Kalau tak cayang.... jaga dier..
Cuyus ~ abes.. tak tahan camne... tak kan nak berlapar kot..
Muni ~ Sama ler tempat tu Muni.. Oh yer jugak muni... kita punya senduk lain2. Muni kalau nak buat bole jugak ikut 1 senduk= 1 tablespoon. It's about there..
MupaMan ~ Yes.. looks like huh.. I guess rasanya is more to chilli than tomato..
MamaFami ~ I've seen it in yr FP. Superb ler mama.. siap ngan baguette lagik.
Phalinn ~ Hai tak kan sebab nak jumpa celebrity baru nak mai... Kak rossya kalau dah jumpa sup tulang, celebrity jalan pun dah macam bayang2 ajer ler jawabnya.
Za+za ~ Maybe so... but I haven't seen that sup buntut Johor before..
MupaMan~ Hopefully ... tuan..
Sabrina ~ Dalam dunia nie Sab, macam2 makanan ader. Ader kenal rupa tapi tak tau namanyer..
Naem ~ Ini pun sup jugak namanyer Naem, merah warnanyer...
Steve Troy ~ Okie Dokie... will deliver in half hour's time..
Zack ~ Wooho... Baklava yer... Itu sodap tu kalau add an extra tinge of ground cardamon seeds.
Hanieliza ~ Cuba ler kak liza .. Kalau famili kak liza tak suka pedas.. kurang kan cili nya lah kak.
Nic ~
Kuzi ~ Aisey .. nanti kalau tulang dah mai, cuba tau. Cantik betui yr coconut blossoms tu. I'm really proud of you Kuzi.. Sedap tak?
Tina ~ Takper ler Tina.. air wap tu sebenarnya air masak putih... Dah cuba ker belum..
Zuhri ~ Bila nak mai..?
Tina ~ Cuba ler Tina... anak2 mesti suka nanti.
Tab ~ Yer betul.. cholestrol nak jaga juga. Kalau kambing tak bole makan, bole gunakan daging lembu saja.. Kesihatan perlu dijaga, bersederhana itu lebih afdal..
Nurainil ~ Try ler Ainil, lain adunan .. lain rasanyer..
Edoras ~ Eh'eh.. Edoras belum sembuh ker? Kecian nyer. Rajin2 ler makan ubat yer.. Kalau kiter kat sini, suka makan canned fruits untuk menghilangkan pahit-maur nya lidah selepas makan ubat..
Harlina ~ Bila lagi Lina? Buat ler for the kids kat umah tu...
MamaFami ~ Amboi!! Copatnyer.. I really hope that yr kids enjoy 'em..I kalau masak apa2 pun , suka bila the kids like the food, mama.
Ida Natrah ~ Takper lah Ida, ..nanti kalau dah relax and free bole cuba yer..
xxxkoi ~ Thanks for the tip. Nanti lain kali kak rossya petik gambo makanan tu jauh sedikit yer.. Btw, wat were u thinking tu.. curious ler..
Yumi's pix cafe ~ Kecian nyer .. Yumi.. lapo yer.. Dah makan ke blum..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net