Just in case no one has smiled at you today...

By: rossya ahd

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 18-May-2006 12:00 Email | Share | Bookmark
pineapple tarts

sebelum hanto kat umah kak tipah tu... baik aku bergambo dulu..
Alaah... sape lah yang tak tahu buat kue tat....

I've been buzy for the last three days. A friend requested for pineapple tarts. Specially for her daughter's wedding. Alah.... juadah supplementary untuk di letakkan diatas meja untuk sang tetamu nanti.
Terkejar-kejar sedikit sebab lisya banyak sangat aktiviti kat sekolah. Nevertheless... I managed to complete the whole thing by wednesday. Tak le banyak mane... only 600 pcs. Bungkus pulak tu... nak di gunting-gunting lagi.

For you Kak Tipah..... Selamat terima menantu hujung minggu ni....ye



Quote:
FYI~~ Most of recipes in my fp adalah resepi - resipi orang lain that I've tested and tasted throughout the years. Akak belum pandai lagi nak ilhamkan resipi sendiri. kalau masak campak-campak tu adelah...
tapi selalunya kalau kes campak-campak , bila nak bikin lagi tak ingat bahan2 nya. Most of the recipes are hands-me-down. Ada yang emak ajar (itupun I rasa dia belajar dari orang lain kot) dan dari pakar-pakar masak yang tak lokek berkongsi ilmu memasak. Ada pula yang disalin dari entah bermacam-macam buku resepi untuk di cuba rasanya.
I really hope that sharing the recipes (sedap bagi tekak akak.... tak tahu lagi dengan selera oranglain ..dah)
can benefit sape-sape yang ingin merasa dan mencuba..... especially to those yang SEKUALI dengan ku




Reply::
korok~ mak ooii!!! Satu baldi?? Hang nak makan ke ... nak buat mandi nih?? Cam ni.. 7 hari 7 malam pun belum tentu habis ni...nak di buat.. hhehehe..
Diella ~ kalau kat umah rossya, kue tat takde musim.. seme suka buat sarapan...
Jeff ~ my favorite too...
Kakyong ~ hahh... pasal bab masak inti ni meletup-letup kan?? Itu yang buat kakyong ngelat nih.. Kalau mai S'pore bagi tau hah... nanti rossya siapkan tat bungkus sebotol ok..
Kucai ~ thanks kucai.... we live to share...
Jemster ~ Fendi.. hang mesti ramai makwe nih.. sampai 40bungkus nak order??
Mummyjam ~ cuba mummy try dengan susu pekat... pasti lain rasanya.
Zack ~ Alah.. kecian.. kue tat yang emak anto tu dah abis??
F&Z ~ hai fazi... adat orang berkawan lah namanyer..
MamaFaMi ~ Buat mama... jangan tak buat..
Adatt ~ bole... sket aje tau..
Edoras ~ Alamak Edoras pun nak sket??
Kakliza ~ Rossya suka buat yang gunting2. Kalau banyak.. main gunting2 nih assoyy.. Kalau yang sepit tu... maleh sket la...
Korok ~ hai korok... mane pi hang punyer baldi??






TAT BUNGKUS

500g mentega (golden churn)
2 biji kuning telur
1 biji putih telur
1 sudu teh vanilla esen
2 sudu makan susu manis
800g tepung gandum
sedikit garam
1 biji kuning telur untuk disapu
inti nenas secukupnya


Mentega, telur, susu manis,garam dan vanilla di pukul rata. Lalu masukkan tepung dan gaul hingga sebati. Ambil sedikit inti nenas, lalu dibungkus dengan adunan tepung dan di bentukkan seperti dedaun. Gunting untuk menjadi kan seperti duri-duri pokok nenas. Letakkan di dulang pembakar dan sapukan kuning telur diatas nya. Bakar pada suhu 170deg.C sehingga masak.



JEM NENAS

2 biji nenas mengkal dan kuning
450g gula pasir
1 biji pelaga
2 kuntum cengkih

Parut kasar nenas. Tapis dan toskan. Jangan di perah! masukkan kedalam periuk(sebaik-baiknya, gunakan periuk non-stick) dan masak dengan api sederhana sehingga nenas nya kering sedikit. Masukkan gula, pelaga dan cengkih, dan masak lagi sehingga ia semakin pekat dan berkilat dengan api yang kecil. Biarkan ia kering sedikit baru matikan api dan sejukkan.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net