Just in case no one has smiled at you today...

By: rossya ahd

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 5-Dec-2006 04:42 Email | Share | Bookmark
Life goes on.. after 40.. add another 3 please!!

 




At this age, I guess birthdays come and go.. Nothing special.. except to ponder and be my better self spiritually.

Celebrated an early birthday on Sunday.. just with my other half.. cos Lisya's not home. She's been staying over at her cuzin's place for the past few days. Everything seems routine, with 'special treat' to dinner and early present... (thankyou Pa )

Yesterday, came as a surprise for me when the kids dropped by to wish me a "happy birthday'. It's like a consolation for me since hubby had to work late yesterday. When they saw the Chocolate Mocha Cake that I made, they 'offered ' to frost it and make it into a birthday cake. So whipped them the icing and they venture to make me an iced birthday cake. Well, of course they did turn my kitchen into a chaotic mess.. but the fun on their faces.. was a joy.. Couldn't have asked for a better one..







KEK COKLAT MOCHA
Sumber : Nina http://babybatriesya.fotopages.com[/size]


[size=12]Bahan A:
250g butter
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula perang
1 cawan susu cair
1 pkt Nescafe 3-in-1
3/4 cawan susu pekat manis

3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla

Diayak bersama:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu secil baking powder
1/2 sudu kecil bicarbonate soda

Campur semua bahan A dalam periuk atas api yang sederhana. Kacau sampai cair dan semuanya sebati dan tidak berketul-ketul. Biarkan suam

Pukul telur denga vanilla sehingga kembang. Curahkan kedalam adunan koko diatas nya. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, sambil gaul sebati. Tuankan adunan kedalm acuan dan tutup dengan aluminium foil. Kukus selama 1 jam dengan api yang sederhana.






My last minute assembly:
Left-over apple pie fillings on left-overs pastry-tart shells. Yummy..



Quote:
Mama to Lisya :
Bila nak balik?



Quote:
Mademoiselle Ayu ~ Tq my dear. Yes the sticky tart was delicious.
Ida ~ December baby lah kiter berdua ni yer..
Nic ~ I really envy where u're staying.. cantik pemandangan..
Ishzah ~ Hahaai.. kek tu.. budak2 tu hias... budak2 tu jugaklah yang abes kan..
Lily ~ My niece yang hias kek tu.. pun first time try to decorate.. U belum cuba..mana nak tau Lily?
Aliza ~ Thankyou Liza.. from the bottom of my heart..
Sweet Frosting ~ Budak2 tu kena tuntut ilmu lagi dari sweet frosting lah..
MamaFami ~ Thankyou mama..
Ecah ~ Next year kiter sambut besday sama2 yer..
Aureanayz ~ Ah-ah.. Lisya tu tak rindu mama nyer pulak..
Mammahouse ~ Hish.. kak rossya dah turned 43 years old last 4th Dec. Usia 40 tu.. tiga tahun lalu.. Hehee Tq Mama for the wish..
Mar ~ Tq for your doa Mar.. InsyaAllah bersemarak semangat memasak ni...
Ira ~ Actually.. yang menyentuh hatiku.. sebenarnya budak2 tu nyer effort nak hiaskan kek untuk kak rossya. Tapi bila diorang dah timbun macam2 kat atas kek tu.. naik seram jugak nak makan.. hahaa
Noor ~ Tq Noor.. Noor pun apa kurang nyer.. Rossya pun selalu visit your fp..
Mas ~ Tq so much my dear.. Semuga Allah beri kesihatan yang baik pada kiter semua agar dapat melaksanakan segala apa yang kiter impikan..
Chenorms ~ Terima kasih chenorms... how's your PS2 getting along?
Mama Siti ~ Tq mama Siti.. Let's keep in touch yer..
Hellikonia ~ Apa tak meriahnyer kek tu Helli.. abes berkecah satu dapur..
Kuzi ~ Berbahgia sekali dapat wish dari jauh ni.. tq Kuzi..
Gee & Anis ~ Tq Gee.. Anis dah sihat?
Ellin ~ Where you'll be next 9 years? Angan2... tangga kenyataan jugak..
Rozzan ~ Thank you Rozzan for yr dua..
Yangmazni ~ Terimakasih kerana sudi mencuba the recipe. By all means tempek lah resepi tu mana2 berkenan... I'm honoured..tq
Ibu shasya ~ tq Lela..
Ain ~ sticky tarts.. kak rossya assembled from leftovers sebenarnya.. Ain just guna resepi fruit tart kat link kiri tu for its tart base.. Kemudian topping nya .. just guna inti apple pie filling dari resepi apple pie .. jugak ader kat link belah kiri tu..
Cik Ketumbar ~ Lama tak nampak .. Thankyou cik ketumbar sebab drop by to wish kak rossya. Terharu jugak akak..
Mommy d&d ~ Sebenar kak rossya ngan Danish.. birhtday beza sehari ajer. Mine is on 4th Dec. Lain kali nak hold birthday sama2 lah.. Jeles lah tengok mommy masak macam2. Kat sini.. birthday gal kena masak sendiri.. hehee
Mama Anis ~ Tq mama... tersentuh jua jiwa ku ni... achewa...
kakyong ~ Yer lah kakyong.. the thought that counts most.. biarkan the end-product tu menyeramkan sikit.. I hope your business runs fine too.. Always wish you the best kak yong..
Ieza98 ~ Siapa tak sayang anak oiii... sunyi kalau takder sikecik tu Ieza..
Ibu Aqil azhad:ida ~ Ishh.. kak rossya pun masih tahap belajar jugak.. Takder lah gemuk... Apa2 yang kiter kepingin nak makan.. pi masak.. semasa sihat ni.. TApi sentiasa bersederhana ok..
Mummy Jam ~ Tq Mummy
Myperiukbelanga ~ Aisey Niss .. tenggelam-timbul lah u ni.. I hope you sihat2 selalu Niss.. busy yer anak2 cuti sekolah..
Syasya ~ I hope we all will be blessed and lead a happy life.. Tq my dear for your dua..
Leezsa ~ Hish.. jangan lah kata cam tu.... kita cuma tak familiar ajer. But we learn new things everyday.. Kak rossya pun masih belajar.. bukan lah pandai sangat.. Jom kiter belajar sama2..
Nabialishad ~ Honeymoon tu.. honeymoon jugak.. tapi rindu kat anak ni semacam lah Nabia..
Yus ~ Tq yus..
Fasha ~ When my nephew asked me, " Cantik tak aunty my decorated cake?" Kak rossya senyum dan kata "cantik....." Tapi actually seram jugak.. segala macam topping dia tabur atas kek, tiap2 dia piped, dia akan cuit krimnya dan jilat jari nyer.. Adehhh.. budak2 ni menduga iman betul ler...
Muni ~ It was my niece and nephew who iced the cake.. Lisya kasi instructions ajer.. Macam cikgu2 pulak.. hehee. Tq Muni for the wish..
Strozze ~ Indeed.. I'm thoroughly pleased..
Tina ~ Tq Tina..
Sabrina ~ Mana ader awet nyer Sab? Badan kiter ni sebenarnya usia kiter.. ni seme dah sakit2 hehee
Aliza ~ Hish.. kalau dah ader si jr tu pun nak kena pamper kan cik abang tu selalu tau... At this age, seri dah takder lah Liza. Cuma kak rossya always try to remind myself agar selalu bersyukur.. walau sedikit mana pun yang diberi...
Ais-putih ~ How's your exams adik? Dah abes? Semuga mendapat results yang cemerlang..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net