Just in case no one has smiled at you today...

By: rossya ahd

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 6-Oct-2006 01:08 Email | Share | | Bookmark
Seikhlas rasa....

 



I am trying to understand which is actually beehoon Singapura. Honestly Fasha, kak rossya tak pasti mana satu sebenarnya yang dipanggil mee Singapura. Di sini.. kiter ader jenis meehoon yang pedas... yang merah warnanya.. dengan tauco dan daun kuchai... atau yang digoreng merah dengan tomato sos yang di popularkan oleh orang2 India. Atau pun yang jenis yang putih... yang memang selalu ader dimajlis 2 keramaian kami atau taktkala kiter bersantai dengan famili ditepi pantai.. So I took my chances.. and post today's entry .. to Fasha... is this the beehoon .. u're referring too.. This is my version of Beehoon goreng putih.. goreng segera..






BEEHOON GORENG PUTIH


300g meehoon dicelur
100g daging batang pinang dihiris tipis
100g udang basah dibunag kulit
150g sotong dibersihkan dan buangkan dakwatnya dan dipotong
sedikit fishcake atau fishball dihiris atau dipotong ikut suka

6 biji bawang putih dikisar halus
1 cube chicken stock
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan serbuk lada sulah( white pepper)
1 sudu kecil serbuk lada hitam (optional)
1 ikat sayur sawi (chye sim) yang dipotong
50g shitake mushroom dihiris (optional)
2 biji tomato dipotong 4
garam secukup rasa
tauge secukupnya (buang ekor)

Panaskan kuali.. dan isikan sedikit minyak untuk menumis. Tumis bawang putih yang dikisar hingga wangi. Jangan sampai hangus. Masukkan batang2 sawi, hirisan daging, udang, sotong, fishcake/fishballs dan tumis hingga daging empuk. Masukkan cube ayam dan oyster sauce, white/black pepper dan garam secukup rasa. Bila telah sebati.. masukkan beehoon yang telah dicelur. Gaul hingga rata. Akhir sekali.. masukkan sayur sawi, tomato dan tauge.. Gaul sebentar dan matikan api. Hidangkan bersama cili cuka lada hijau.





Nota: Untuk membuat cili cuka lada hijau... Rebus hirisan lada hijau dengan sedikit air, cuka, garam dan gula. Masak hingga pekat.





GADO-GADO


200g kacang tanah digoreng dan ditumbuk kasar

Bahan-bahan kisar:
20 tangkai lada kering dicelur
2 ulas bawang putih
6 ulas bawang kecil
1cm lengkuas
1 batang serai
1 cm cekur

Bahan-bahan semasamenghidang:
2 keping tempe digoreng dan dipotong dadu
2 keping tahu digoreng dan dipotong dadu
kobis dihiris dan dicelur
kacang panjang di potong2 dan dicelur
1 batang lontong (kak rossya guna ketupat nasi ADABI)
tauge dibersihkan dan dicelur
Timun dibuang hatinya dan dihiris
2 biji kentang direbus dan dibuang kulitnya lalu dipotong2
telur rebus di belah 6
sedikit daun lettuce jika suka
keropok ikan atau belinjau
air asam secukup nya
garam dan gula (lebih enak kalau menggunakan campuran gula perang dan gula pasir)

Cara membuat kuah kacangnya. Panaskan kuali dan tumis perencah kisar. Tumis hingga naik bau dan wangi... Kemudian..masukkan secukup air asam.. mulakan dengan sedikit sahja dan lihat pekatnya. Baru dimasukkan kacang tanah yang telah ditumbuk berasingan. Jika terlalu pekat.. tambah kan sedikit lagi air.. . Masukkan garam dan gula.. Setelahmendidih, kemudian matikan api. Kuah kacang ini.. enak jikalau ia manis sedikit..

Cara menghidangkan: Aturkan semua sayuran diatas pinggan bersama nasi impit yang telah dipotong2. Tuangkan kuah kacang diatasnya dan hias dengan sedikit bawang goreng jika suka dan keropok serta telur rebus..







SAGO GULA MELAKA

200g biji sago
200g gula melaka
1 bijikelapa ambil santan pekatnya
sedikit garam
1 helai daun pandan

Masak sago dengan air mendidih, masak sehingga jernih. Setelah siap diangkat.. dan cuci sehingga hilang kanjinya. Masukkan sago kedalam acuan yang diingini.

Santan pekat dimasak dengan sehelai daun pandan bersama sedikit garam. Gula melaka di masak berasingan dengan sedikit air untuk mendapatkan sirap yang pekat.

Untuk menghidangkan, sago yang telah sejuk di letakkan kedalam mangkuk2 dessert dan dituangkan santan sejuk ketasnya.. diikuti dengan sirap gula melaka. Hiaskan dengan buah-buahan yang anda gemari. Enak di makan tatkala sejuk




Sudah nak masuk minggu yang kedua kiter berpuasa.. tapi rossya belum lagi buat sebarang kuih raya.. Jadi Rossya hanya dapat sertakan resepi kuih makmur buat Kak Rabiah as requested. Ini bukanlah resepi kuih makmur yang asli.. tapi sekadar versi kami dan cara kami membuat makmur kami. Gambar ini diambil beberapa bulan yang lalu.. sewaktu Rossya buat untuk hadiahkan kepada jiran Tionghua rossya. Ini adalah resepi agak2 kami.. jadi setelah memutar lelemak, gula dan telur tu.. Kak Rubiah kena lah masukk tepung tu sedikit demi sedikit. Kadang2 kalau lelemak dah lembut sangat.. tepung tak banyak digunakan.. barangkali ada dalam 40-50g yang tidak digunakan. So akak agak2 yer..





KUIH MAKMUR


250g minyak sapi Ghee
250g mentega
1 sudu kecil gula castor
secubit garam
2 biji kuning telur
1 biji putih telur
1 sudu kecil vanilla esen
800g tepung gandum ( mungkin tak dihabiskan)


Inti kacang:
300g kacang gajus digoreng dan ditumbuk kasar
400g granulated sugar (Yang kasar lagi sedap)
100g mentega dicairkan

Inti kacang : Satukan kesemua bahan dan kepal2 kan bujur2 kecil. Ketepikan.


Adun mentega, minyak sapi, garam dan gula bersama. Jangan sampai kembang. Masukkan telur yang sudah dipukul dan vanilla essence sambil dikacau rata. Kacau hingga sebati. Kemudian masukkan tepung dalam 700g dan uli rata. Masukkan tepung lagi sedikit demi sedikit hingga mendapatkan adunan yang lembut. Adunan tidak boleh terlalu lembik.. kerana ini akan membuat kuih terlalu kembang. tak boleh terlalu kenyal.. ini pula akan menjadi kuih menjadi keras dan terlalu berderai..

Bulatkan adunan dan masukkan sebiji inti yang sudah dikepal. Betukkan licin menjadi bujur dan sepit mengikut bentuk daun. Bakar dengan kepanasan 160C tanpa mengris loyang.

Setelah masak.. sejukkan dahulu baru di sira dengan icing sugar atau gula castor.






.... yang ini tak buat... beli ajer kat bazaar ramadhan...


Quote:
KC ~ Sago gula melaka pun our favourite too... lebih2 lagi makan time sejuk...
Mama anis ~ Oh betul lah ini dia rupanya Mihun Singapura... baru kak rossya tau... isk3x
Sabrina ~ Gado-gado tu lisya suka sangat... dah berapa hari mintak.. kak rossya tak layan... lepas tu kesian pulak ..
Leezsa ~ Mihun singapura tu senang sebenarnya Leez.. U pun boleh buat...
Nic ~ Kalau papa Nic tak leh makan santan... susu cair tak boleh jugak ker.. agaknya sedap jugak tak..
Azeemah ~ Haahh.. pengantin dah mai.. Ikan siakap kukus tu senang ajer Azeemah.. Nak tunggu kak rossya tepek resepi ker... azeemah nak resepi nya dahulu? Nanti bagitau.. boleh kak rossya bagi resepinya kalau nak buat dulu...
Ouled Kenitra ~ Alahh.. tuan kiter dah bagi resepi.. mintak tolong darling kat rumah tu..buatkan... Kalau nak tunggu kiter buat.. kena mai S'pore...
Kakyong ~ Bihun puteh tu memang kegemaran budak2 singapore ni kakyong.. I really wish you all success kakyong... jangan lupa.. walau bagaimana busy pun..kesihatan nak dijaga... Sebab bila kiter ni berniaga... lots of people are depending on us...
Ida ~ Pandai Ida... mesti kreatif yer... kalau tidak banyak yang terbazir.. sayang rezeki..
MummyJam ~ Yer lah mummy.. sekarang dah banyak versi kuih makmur... Tapi kalau ader minyak sapi sedikit .. ia macam melt in the mouth gitu...
Kuzi ~ Mak aiii.. jauh nyer nak order kuih... beli ajer kat US tu Kuzi... lagi fancy2 cookies tu...
Ishzah ~ Kak rossya seronok buat kuih makmur compared to kuih tat yang sepit tu... Kadang2 kak rossya bentukkan kuih makmur jadi bunga ros... then colorkan tepung nyer pink... My late mum selalu marah... dia kata merosakkan resepi..hehee
MamaFami ~ Hai Mama.. you really know how to make me laugh tau (senyum). Kat sini itu minyak sapi pun mahal tau especially jenama QBB. Tapi.. nak makan... pejam mata ajerlah... Satu adunan tu jadinya berpuluh2 biskut... jadi bila buat biar sempurna.. tak terbuang dan terbazir.. Gado- gado.. tu Lisya nyer favourite... sampai gaduh ngan mamanyer suruh bikin... paksa pulak dia mama... Kecian tau kak rossya.. (ish.. mengadu plak.. hehee)
Zakiahz ~ Kalau Zakiah guna jenis tenderloin ker.. daging batang pinang ker... itu kat sini kiter panggil daging goreng.. memang jenis empuk... Kalau jenis yang lambat empuk.. kenalah rebus separately dulu... sebab bihun ni jenis stirfry.... jreng jreng jreng.. dah siap...
Luz Macia ~ Haa.. budak yang suka makan udang dah mai.. hehee
Nabialishad ~ Kat sini kiter pun makan mihun putih ngan cili jeruk. Gado2 tu.. yer tak yer Nabia.. macam Pasembor kan.. tapi kuah kacangnya memanglah sama yang digunakan untk pasembor. Buatlah Nabia tu Kuih makmur.. mudah ajer... sepit2 dah siap.. satu balang.. Btw, dah dapat my pm?
Anna ~ Sago gula melaka tu senang ajer buat nyer.. tak banyak kerja pun.. cuma sedap dimakan sejuk.. Nanti tak nak try kak rossyanyer kuih makmur.. tak lah berderai sangat.. it melts in your mouth tapi crunchy on the inside...
Diana ~ Nak kata sedap.. nanti kira angkat bakul sendiri pulak.. tapi this one kira suits our citarasa.. sebab this is the resepi my whole family uses. Kalau original resepi.. orang dolu2 buat tu is too soft... abes melekit semua tangan.. kak rossya tak berapa suka.. sebab tersangat fragile lah..
Marcia ~ Sengsara.. hai cik adik .. baru diduga dengan makanan... tabahkan lah hati mu... hahaaii
Nina ~ I am glad Nina suka kuih putri salat tu... Senangkan buat nyer... nanti boleh ubah2 serikaya nya jadi berbagai rasa tau... be creative ajer..
Rosleenda ~ Leen nak ciluk resepi paprik tu.. ciluk lah... nanti bagi feedback yer.. Itu pun bukan resepi kiter.. tapi kiter find it sedap...
Strozze ~ Kalau kat s'pura ni memang semua gado2 di hidangkan bersama keropok ikan... Yes.. memang keropok Trganu.. Sedap..
Muni ~ rossya memang dah sihat Muni. Alhamdulillah.. cuma mata ni masih merah.. tak tau bila nak pulih.. susah nak keluar rumah.. Rossya ni bukan pandai nak bergay ngan kacamata hitam.. Makanan2 tu ader yang Rossya dah buat sebelum sakit mata tempuhari.. shja post dulu.. sekadar beri idea pada adik2 nak masak apa.. tak semestinya sama...
Pejman ~ thankyou for dropping by Pejman..
MyperiukBelanga ~ hai lama tak 'nampak'.. Mana menyorok ni.. bulan2 posa ni.. I hope u sihat sekeluarga yer Niss. Hai.. anda pun kalah ker dengan gambar? hehee
Yangmazni ~ yahhh.. kalau takder minyak sapi.. boleh guna semua butter... Pun boleh bikin kuih makmur jugak..
Amy ~ Ohh.. mee siam kuah tu.. nanti kak rossya bagi yer resepi nyer yer..
Razi ~.. aiyoh.. tengok gambo abes sakit perut... camner nanti berbuka tu razi?
Rozzan ~ yes.. kadang2 rossya cuma hiris lada dan letak fish sos.. pun jadi cilijeruk jugak. Memang dulu kalau my mother buat gado2 hanya guna keropok udang yang merah tu... Tapi rossya lebih guna keropok ikan sebab Lisya suka benar keropok ikan tamban tu..
Fasha ~ alahai.. kesian nyer.. takper lah .. nanti retake again... Insya'allah the next one sure pass.. Kak rossya took my driving test .. dua kali failed.. I passed the third time... The first two failures tu pun nangis2 macam fail aper ajer.... Macam sedih kan...
Ida Natrah ~ Bihun putih ni memang anak2 suka Ida.. Biskut2 ader yang dah buat jugak.. tapi bukan untuk raya lah..
Mademoiselle Ayu ~ Actually mana yang authentic Singaporean noodles ni.. kak rossya pun kurang pasti. tapi yang merah tu.. yang berkuah kite panggil Mee Siam.. standard memang kat sekolah2 pun ader jual.. Kuah nyer sedap kalau masam2 sikit.. dan berkacang..



Wednesday, 4-Oct-2006 23:09 Email | Share | | Bookmark
Masakan ringkas? Masakan mudah...

 
Jikalau kiter tak mempunyai masa.. mahu kah kiter masak yang simple2 ajer... Kadang2 yang simple dan mudah.. tu pun boleh menambat selera... jika kena pada kegemaran kiter ...






TERUNG BERCILI

500g terung ungu di belah mengikut kesukaan anda
air limau- diperah daripada 4 biji limau kasturi ( atau satu biji lemon)
garam secukupnya
sedikit asparagus jika suka

Dikisar bersama :
6 tangkai lada merah
2 tangkai lada hijau (optional)
1 biji bawang besar
5 biji bawang putih
Goreng terung dalam minyak sedikit hingga separuh masak.. angkat dan toskan. Ketepikan.

Panaskan minyak sedikit dan masukkan bahan2 kisar. Tumis sehingga naik baunya. Masukkan garam sesedap rasa.. boleh juga letak kan sedikit gula. Perahkan limau dan dikacau. Masukkan terung yang sudah digoreng dan asparagus. Dikacau lagi hingga terung diselaputi rempah tumis. matikan api.







SARDIN & JAGUNG MUDA

1 pkt kecil jagung muda belah dua memanjang
100g cendawan dipotong2
20 batang cili padi (kurang kan jika suka dan buang tangkainya)
1 1/2 cawan santan
1 tin besar sardin ( ambil isinya sahja)

Bahan dikisar:
6 biji bawang merah kecil
3 biji buah keras
1cm kunyit basah
3 batang lada merah

Pijarkan minyak.. tumis perencah halus sehingga wangi. Masukkan jagung dan cendawan. Kacau selama beberapa minit sahaja kemudian tunakan santan bersama garam dan masak sehingga mendidih, Masukkan pula lada padi (sebiji2), biar mengelegak sebentar dan masak selama 5-10 minit. Tambahkan ikan sardin diakhir masakan. Siap dihidangkan..






HATI MASAK KICAP


500g hati ayam
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil cili boh

1 labu bawang bangla ( dipotong empat atau enam shaja)
1 batang cili merah dihiris serong
1 batang cili hijau dipotong serong
3 biji bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
2 sudu kecil lada hitam ditumbuk kasar
1/2 sudu serbuk lada putih
1 sudu makan tomato sos
1 sudu besar kicap manis
Daun bawang hiris sepanjang 2 inci
garam secukup rasa

Bersihkan hati ayam dan lumur kan dengan serbuk ketumbar, cili boh dan serbuk kunyit. Ketepikan.

Panaskan minyak sedikit dan tumis bawang putih dan halia.. Masukkan hati ayam dan serbuk lada hitam /putih. Gaulkan dan tutup kuali selama 5 minit. Buka kuali dan balik2 kan hati dan tutup lagi kuali selama 5 minit.

Kemudian buka penutup kuali dan masukkan cili hiris, bawang, daun bawang, tomato sos dan kicap manis. Masukkan garam sedikit. Balik2 kan .. lalu matikan api sesudah hati ayam menjadi empuk. Boleh tambahkan sedikit air jika terlalu kering..







AYAM BERLADA


1/2 kg ayam di potong kecil di cuci bersih dan dilumur sedikit serbuk kunyit

Bahan-bahan dikisar:
6 batang cili hijau
2 batang cili merah
3 biji bawang putih
1 labu bawang besar
1 cm halia
1 cm lengkuas
1 batang serai
Perahan 3 biji air limau kasturi ( kisar sebiji kulit limau sekali- buang bijinya dulu)
air secukupnya untuk mem'blend' kan bahan

Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Masukkan ayam.. Balik2 kan sehingga ayam setengah masak. Tutup kuali sebentar jika mahu cepat kan process ni.

Kemudian.. masukkan bahan2 kisar.. Tumis bersama ayam.. balik2 kan lagi.. Masukkan garam dan gula sesedap rasa.. Setelah ayam masak.. mati kan api..



Nota : Ini adalah masakan mudah kami.. anda boleh olah.. mengikut citarasa anda..

ps ~ Ini lah lauk yang kami kecepur2 dalam kuali.. Dalam 5-10 minit boleh siap satu lauk actually. Tapi jangan salah sangka, kami tidak sediakan semua sekali dalam satu hari sebagai juadah berbuka kami. Disini hanya ader '3-ahli ' sahja. Yang ader lauk tu.. kiter masak untuk sahur.. dan yang ader menjadi lauk sampingan untuk berbuka.. Sekadar berkongsi idea... idea 'masak apa hari ini'...




Quote:
Rozeela ~ yummy..
Cakcibur ~ Yer lah Cak.. kak rossya pun selalu masak yang ringkas.. main campak2 dan agak2.. jadi nya pun sedap jugak..
Sulia ~ alahh.. terung tu senanglah buat nyer Su. Untung hubby su suka yang simple2.. masakkan lah.. dapat pahala tau.. hehee
Diana ~ hati ayam.. memang my favourite kak rossya... untuk tambah darah...
Ecah ~ Kalau takder masa.. masak yang simple2 ajer lah Ecah.. pun boleh menambat selera tu..
Tina ~ Alhamdulillah.. kalau boleh sedikit sebanyak datangkan idea.. rossya pun tumpang gembira Tina...
Ishzah ~ Sekejap ajer tumisnya terung tu Ishzah... Tak sampai lima minit dah siap...
sulia ~ Aiks.. macam pernah ku lihat namamu.. tapi bila ya?.. Hehee Bab adunan tepung tu kenalah sejuk dulu sebelum dimasukkan telur. Kalau adunan yang panas.. takut telur tu masak karang. Kak rossya bila mula campurkan telur tu.. kak rossya gunakan mesin .. sekejap ajer. (I used my K-beater) bukan whisk tu tau! Kalau guna tangan pun boleh.. lagi ringkas. Tapi make sure adun dengan sebati dan rata. Tak mau masih nampak basah2 telur tu tau.. Alah senang ajer actually nak buat choux pastry.. you go gal! Kalau dah bakar.. boleh simpan dalam freezer tau... boleh last berbulan2.. bila nak makan baru isikan.dengan macam2.. just have to be creative..
Nabialishad ~ Hmm.. kak rossya kalau sakit pun ceria tau.. Selalu ketawa tutup mata..hahaa Masaklah Nabia kalau sempat nanti...
Mommy Nadiah ~ Cuba lah mommy.. siapa tahu rasanya.. berkenan dihati.. chewah..
Luz Macia ~ Sabo.. sabo..
Ira ~ Kuih yang ringkas ... hmmm
Zakiah Zainudin ~ Memang boleh diadaptkan pada ayam/daging ker.. tapi lebih enak kalau di campurkan sedikit tomato kisar dan tambahkan lagi sedikit cili boh..
Nic ~ Hai tengok gambo pun boleh godaaaannnn....
MamaFami ~ Yer lah mama.. kadang2 tukang masak pun boleh buntu.. tak tau aper nak masak..
Mar ~ Yer lah Mar.. sekali-sekala turun sebelah sini.. nak kena kejarkan masa jugak yer.. Mar ramai famili ker kat SG ni? I hope nenek Mar yang sedang sakit tu dah beransur pulih yer...
Shukri Sfawani ~ Lauk tu semua bukan lah dimasak dalam satu hari pun...
Sha ~ Hai.. kalau sampai rumah dah jam 6.30ptg.. kak rossya pun surrender kalau disuruh memasak Sha..
Sabrina ~ Kat pasar sini pun susah nak carik hati ayam Sab.. Kak Rossya selalu beli kat supermarket..
Anna ~ Bukan malas tu namanya Anna.. sahja tak cukup masa...
Ida ~ singgang pun sama ringkas.. Bezanya cuma.. yang satu kena rebus.. dan yang lagi satu tu ditumis.. Dua2 pun bole siap dengan express.. cuma kalau kena tumis... penat sikit ler.. sebab kena jaga api dan godeh2 selalu itu kuali kan.. heeehe
Sri ~ Yes Sri.. disini semakin jerebu.. sebab itu my red eyes ni pun tak baik2 lagik.. Sri dah buat kuih raya ker belum?
MummyJam ~ Yes mummy, sayuran tu boleh di celur atau di rebus dahulu...
Cik Bawang ~ gald u liked the OREO muffins. Nanti cik bawang leh cuba kak rossya nyer hati masak kicap.. Its easy.. to me lah..
OperaHidup ~ yes.. kak rossya selalu jugak jenguk fp KY. Beauty in a cupcake.. Btw, terima kerana sudi singgah di fp kak rossya..
Za+za ~ Aiyoh ! Kak rossya pun tak tau camner nak garingkan aubergines ni.. sebab ia jenis sayur yang lodoh kan.. Tapi kat supermarket kat sini ader dijual kerepek terung... very crispy.. Tapi tak tau camner mereka manufactured this one.. Tengok ingredients cuma stated brinjals, salt, veg oil and preservatives ajer...
Strozze ~ nyum nyum
++FarEastPhotoworld++ ~ Nak rasa? Camner nak hulur? anyway, Selamat berpuasa , adik..
Muni ~ U mean bell pepper ker Muni? Rossya tak gunakan bell pepper (capsicum) atau sebarang serbuk lada... hanya lada merah dan lada hijau yang basah tu ajer... tapi lebih lada hijau...
Kuchai ~ Thankyou Betty... I am sooooo much betternow..
Mar ~ Oh yer.. alahai kesian nyer .. yes kak rossya akan doakan nenek sembuh dan sihat.. Kalau stroke ni nak kena rajin gerak2 badan nya.. Semuga Mar dan keluarga sentiasa tabah..
Leezsa ~ Masak yang simple2 ajer Leez.. awak kan bekerja... Jadi nanti tak lah terlalu penat selepas berbuka... We still need some energy for our kids and family kan..


Monday, 2-Oct-2006 23:15 Email | Share | | Bookmark
berbuka dengan nasi kah hari ini?

 
Alhamdulillah... I guess I am so much better now. Thankyou again to all my friends for your duas. I shud say that I have recovered cos my body is feeling great... no more headaches, fevers or cold shivers. Just the red eyes.... but then again everybody has red eyes once in awhile right. Thanks again to Ruby... probably that petua did some help too.


Haven't been cooking yet... so I'll just paste something that I cooked before. Probably, it can give you some ideas... of course you may alter any ways to suit your taste.

Anyway, I guess.. I have to start cooking though tomorrow... cos yang tukang beli makanan kat bazaar Ramadhan pun dah berjangkit kat kiter... Dah dapat pun medical leave from GP for 5 days.
hehehhee... Sori pa...







DAGING PAPRIK SALAI

150g daging batang pinang di hiris
garam secukup nya
sedikit gula
40g kacang panjang
40g bunga kobis
40g lobak merah
sedikit capsicum dihiris panjang
30g cili merah dihiris
30g cili hijau dihiris
1 batang serai dititik
65g sos tomato
45g sos cili
10ml kicap pekat
1/2 cawan air
5 helai daun limau purut

Gaul sedikit garam dan gula pada daging yang telah dihiris. Kemudian daging di panggang sebentar sambil dibalik2kan sekali-sekala.

Dalam masa yang sama, tumis serai, cili merah, cili hijau dan daun limau purut hingga naik baunya. Masukkan sos cili, sos tomato dan kicap pekat serta air. Kacau seketika. Jika terlalu kering, boleh ditambah sedikit lagi air.

Angkat daging yang telah dipanggang dan masukkan kedalam bahan yang sedang ditumis. Masukkan sekali sayur-sayuran. Gaul sebentar.. sayur jangan sampai lodoh. siap dihidangkan.







SAMBAL GODOK

150g daging tetel di rebus hingga masak dan dipotong kecil
100g udang kecil dibuang kulit dan dibersihkan
2 keping tempe yang dipotong dadu dan digoreng lembab
2 keping tahu di potong dadu dan digoreng lembab
10 tangkai kacang hijau (atau buncis)
1 batang lada merah dihiris serong
1 batang lada hijau dihiris serong
1 batang serai dititik
1cm lengkuas dititik
1 cawan santan
1 keping asam gelugur
2 helai daun salam

Bahan2 kisar:
1 labu bawang besar
3 biji bawang putih
10 tangkai lada kering dicelur
3 biji buah keras


Panaskan sedikit minyak untuk menumis. Tumis bahan kisar dengan serai, lengkuas, cili merah, cili hijau dan daun salam. Setelah wangi.. masukkan daging tetel, udang, tempe, tahu, kacang panjang dan tumis sehingga udang bertukar warna dan sayur kacang masak. Untuk cepat kan process ini, kuali hendaklah ditutup sebentar. kemudian tuangkan santan dan masukkan asam gelugur sekali. Renih sebentar dan bubuh lah garam secukup rasa dan sedikit gula jika suka.







PENGAT PISANG DAN KELEDEK

3 biji pisang (dibelah dua) (Kak rossya guna 1/2 biji pisang tanduk dipotong serong)
100g keledek dipotong dadu
1/2 keping gula melaka
garam secukup rasa
gula pasir secukup rasa
50ml santan pekat
2 helai daun pandan di ikat simpul
segenggam biji sago yang sudah dibilas bersih dan direndam selama 5-10 minit
air secukupnya

Jerangkan sedikit air dan masak ubi keledek bersama gula Melaka sehingga ia menjadi empuk. Kemudian masukkan santan, gula pasir dan garam.tambahkan air lagi jikalau terlalu pekat. Biarkan seketika lalu masukkan daun pandan.
apabila santan sudah mendidih, masukkan pula pisang dan biji sago . Biarkan seketika. Tutup api dan kemudian bolehlah dihidangkan.







Quote:
Nic ~ Tq Nic for your dua. kak rossya feel much better now..
Yangmazni ~ Tq maz..
Mummy d&d ~ Kesian nyer kak rossya dengar Danish tak sihat.. Hope Danish dah sembuh.. anak2 ni kalau sakit.. bukan tahu cakap aper kan.. Really hope he is fine now..
Kuzi ~ kak rossya pun suka dessert..Kuzi..
Shukri Sfawani ~ Pengat.. pencuci mulut yang mudah....
Imaan & lana ~ Glad you liked the nasi pattaya..
DrAli ~ Buat lah nanti Dr.. menyegarkan dan mudah to prepare...
MamaFami ~ thankyou for your dua Mama. Insya'Allah apa2pun yang tersaji sebenarnya permintaan si Lisya tu... Btw.. kek Syahmi tu.. cantiklah mama... Blackforrest is also one of my favourite..
Anna ~ Kesian dengar Irdina sakit. Hoepfully, she recovers 100%. Kak Rossya doakan yang terbaik yer..
Leesza ~ I also hope Adam sihat jugak Leez. Tak sampai hati lah tengok budak2 ni kalau sakit. Hubby kak rossya ni .. tengah cuti sakit mata.. haiii.. susah pulak nak guna Notebook... asyik berebut2 plak ngan kak rossya... hehee
Mademoiselle Ayu ~ Ish.. posa tu Ayu.. sabar.. sabar.. hehee
Nn ~ Sambal godok tu.. cuma orang jawa kat sini ajer yang buat... Sama ajer ngan sayur lemak pekat.. isinya nya ajer sikit berbeza...
Rozzan ~ Sambal godok actually sama dengan sambal goreng.. cuma ia lebih berkuah dan kurang cili giling nyer...
Ida ~ Buat lah Ida..
Nabialishad ~ Daging tu kalau dah diwarnakan.. jadi merah lah tu.. tapi.. kak rossya kalau buat 'masak merah' ..tak letak sos cili..
Mama Safiya ~ Cubalah mana2 yang berkenan mama.. boleh olah mana perlu to suit your taste tau.. Btw.. terima kasih kerana sudi singgah di fp kak rossya..
Gee ~ Wahh.. Gee berbuka denga briyani yer.. Glad you liked it.. Badan kak rossya dah sihat dah.. cuma mata ajer masih macam dracula.. hahaai
Nurainil ~ Tq Ainil, kalau nak makan.. nanti suruh mommy buatkan tau...
KNizam ~ Nak pengat pisang... hah pi buat ler.. orang bujang pun boleh buat...
Siti Ruzaimah~ yummy..
Noor ~ mekacih.. kak Noor.
Ida ~ Memang nama nyer lucu.. Ida.. tapi sayuran tu sedap.. betul.. Hmm.. kak rossya memang tau Ida berbuka dengan nasi... I remembered well.. u noe..
CYKM ~
Ouled Kenitra ~ Yerlah .. tuan. ader orang memang nak kena makan nasik kan..
Mar ~ Ish.. dah singgah Singapore ker... Borong aper kat S'pore tu Mar.. Sekarang dah kat Kedah lah.. Mar beraya kat kampung ker?
MummyJam ~ Wah..berbuka dengan pasta yer Mummy? Sambal godok tu sama dengan sambal goreng.. cuma ia berkuah dan kurang cilinyer.. yer lah mummy, masakan paling enak memang lah dari airtangan orangtua jugak...
Aureanayz ~ Try it my dear.. it is sooo simple..
Ruby ~ thankyou ruby.. memang sekarang.. my hubby pun ikut minum tu.. to cool his system I guess. Nanti kak rossya nak kasi Lisya jugak lah.. Memang kalau tengah sakit2 ni sedap kalau makan yang bersop ni.. memang yummy. Sliced fish porriage tu memang our favourite too.. with lots of sliced ginger and sliced ikan kurau... slurpp2..
Ellin ~ Yes my dear, anak2 tu lah permata hati kiter.. Love them, adore them .. but never hurt them. Tq.. for dropping by Ellin...
Diella ~ That's probably not me lah Diella. the last time I gi to majlis cukur rambut was at blk 500plus.. kat woodlands... also in Sept sebelum posa..
Ida ~ Oh itu kalau kat sini kiter panggil sambal goreng pengantin... Sama ajer dengan masak sambal goreng orang jawa.. cuma lebih cili dan banyak buah kerasnyer..
Rosleenda ~ Memang Leen.. sedap tau paprik tu...
Amir ~ Kalau mai S'pore... singgah lah kesini... jangan segan2.. hehee
Sabrina ~ aiks.. tak makan pisang ker Sab? apa lah Sab.. makanan sedap2 seme tak makan...


Friday, 29-Sep-2006 02:27 Email | Share | | Bookmark
berbuka lah seada nya...

 
Khas untuk Niza yang meminta resepi kerepek udang geragau. Again this is not my resepi.. I learnt it from my late mom.. It probably differs from other people.. but you can always alter to suit your preference. It's best taken with mixed rice (nasi campur).. Hah.. Niza kalau dah pass buat ni.. dah boleh bikin rempeyek kacang sendiri tau.. But I couldn't find udang geragau at my place.. so I switched using silverfish instead. Not that great actually.. cos' I find the taste of this fish is quite bland. But hubby said it's nice - this silver fish... bought it at NTUC. I hope you try with ' udang geragau ' or 'ikan bilis basah' (buang kepala dan isi perutnya). Selamat mencuba..





REMPEYEK JAWA

200g tepung beras
300ml air hangat
garam secukupnya
1 sudu air kapur
300g udang geragau basah (dibersihkan)

Bahan-bahan dikisar halus:
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1/4 sudu kecil serbuk cili
1 biji bawang putih
2 biji buah keras

Satukan bahan-bahan kisar dan garam dengan tepung beras. Tuangkan air sedikit demi sedikit. Adunan ini tidak boleh terlalu pekat.. seperti adunan rempeyek kacang jugak. Masukkan air kapur.
Gaul rata.

Siap kan kuali melengkung yang lebar. Panas kan minyak . Setelah minyak panas.. siramkan lereng kuali dengan minyak yang telah panas. Hati-hati. Gunakan senduk dan senduk adunan tepung, lalu masukkan sedikit udang geragau.. (celup2kan sedikit). Sira adunan di lereng kuali dan biarkan ia mengalir di dalam minyak panas. Siram perlahan2 adunan yang dilereng kuali dengan minyak panas perlahan-lahan hingga ia merosot sendiri. Jika tidak melorot... umpil perlahan-lahan dengan sudip dan jatuhkan kedalam minyak panas. Balik2 kan . Angkat dan toskan. Bila sejuk, simpan didalam bekas ketap udara. Enak dimakan bersama nasi campur.











NASI GORENG PATTAYA (KHAO PAD KRAPAO)


3 biji bawang putih dicincang
1 biji cili merah dicincang
1 batang serai dicincang
200g udang dan ayam dipotong kecil2
1 tin kecil cendawan butang di hiris
nasi yang sudah dimasak
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos tomato
4 biji bawang kecil dihiris
sedikit daun selasih dihiris
sedikit daun ketumbar di hiris
sedikit kacang peas
gula secukupnya

Cara menyediakan nasi :
400g beras panjang
1/2 inci halia dititk
2 biji bawang putih dititik
1 sudu makan serbuk kunyit
air seperti memasak nasi biasa

Cuci beras bersih2. Kemudian masukkan semua bahan dan air secukupnya seperti memasak nasi. Jerang nasi seperti biasa.

Panaskan sedikit minyak untuk menumis dikuali. Masukkan perencah yang dicincang. Tumis hingga wangi baru masukkan udang, isi ayam dan cendawan butang. Setelah udang dan ayam masak.. masukkan nasi yang telah masak bersama sos ikan, sos tiram, tomato sos dan gula. Gaul hingga sebati dan masak dengan api yang sederhana. Akhir sekali, masukkan hirisan bawang kecil, kacang peas, daun selasih dan daun ketumbar.

Cara menghidangkan :

Pukul beberapa telur dan bubuh sedikit garam. Dadarkan telur di kuali leper sebesar pinggan makan. Letakkan sesenduk nasi pattaya dan bungkus sambil lipat hujung telur dadar ketengah.





Nota: Memang ader sebahgian kiter yang belum mahir membungkus telur sebegini. Tak perlu menjadi beban.. hanya dengan mendadar sedikit telur dan dihiris2 lalu dicampurkan kedalam nasi pattaya pun boleh memberi anda rasa yang enak.. (that's how Lisya had hers)








CUCUR UDANG

250g tepung kacang kuda
1 sudu teh potas (boleh guna bicarbonate of soda)
1 batang cili hijau yang dihiri tipis (optional)
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk cili
250ml air
sedikit garam
sedikit daun ketumbar dihiris
Isi udang yang dipotong2

Semua bahan-bahan digaul menjadi satu. Perap setengah jam. Goreng seperti jemput-jemput/cekodok. Boleh juga guna seekor2 udang dengan kulitnya. Senduk sedikit adunan dan letak kan seekor udang dan tutup sedikit dengan adunan tepung lagi lalu digoreng dalam minyak yang panas. Tapi cara begini.. hendak lah berhati2 sebab minyak akan meletup2 sedikit kerana udang.Sedap dimakan dengan sos cili atau sambal cili cuka..






Thursday, 28-Sep-2006 23:44 Email | Share | | Bookmark
Masak apa hari ni?

 
Salaams.... dah masuk hari ke lima kiter berpuasa di sini, S'pura. Semuga dapat juga kiter mengharungi hari2 seterusnya dengan penuh ketaqwaan. Insya'Allah.

Ma'af ku pohon pada adik2 yang request for certain recipes yang belum sempat kak rossya cuba. Tunggu yer.. sekejap ajer. Almaklum lah.. dibulan puasa ni.. kak rossya banyak masak makanan yang 'direquest' oleh anak2.. Chewah... macam ramai anak ajer?.. Tak lah.. request by Lisya ler.. Bulan puasa ni yang penting bagi kak rossya nak beri semangat kat anak berpuasa.. kenalah masak apa2 yang dia minta.. Budak dah 10 tahun tu.. kalau balik rumah pun macam longlai ajer... Bila bab bersahur.. makan... makan jugak..

Hari ini kak Rossya nak kongsi resepi yang dapat dari Cak's fotopage http://cakcibur.fotopages.com. Terima kasih kepada Cak yang sudi berkongsi resepi... Memang enak... sesuai untuk mereka yang bekerja.. sebab ia ringkas dan cepat dimasak. Kak rossya mula memasak pasta ni jam 6.30 ptg... kira2 setengah jam sebelum azan maghrib. Sekejap ajer siap... bila tengok pasta yang dah siap .. kak rossya pun berkata pada Lisya..." Wah... Lisya.. this looks good..!" Dengan cepat dia mengingat kan..." Sabar ma... sabar.. lagi half an hour to go... sabar..."






Cakcibur's OGLE-O UGLY-O PASTA


Minyak zaitun (olive oil) (kak rossya campur sedikit mentega)
10 biji bawang putih dicincang
1 biji bawang bangla dipotong dadu (bawang jepun yang putih)
1/2 biji capsicum (boleh campur merah, kuning atau yang hijau)
sedikit cili api dicincang jika suka
udang dibuang kulit dan dibersihkan
sotong dibuang kulit dan dakwatnya
pasta spiral
1 sudu kecil serbuk lada hitam (kak rossya guna satu sudu makan black peppercorns dan tumbuk kasar)
daun ketumbar dihiris
garam secukup rasa

Rebus pasta didalam air rebusan yang mempunyai sedikit minyak. Setelah masak diangkat dan ditoskan.

Panaskan olive oil didalam kuali dan tumis bawang putih dan bawang bangla. Setelah naik bau, masukkan lada hitam dan udang/sotong dan capsicum. Setelah udang/ sotong masak masukkan pasta. Gaul kan sebentar dan bubuh secukup rasa. Akhir sekali masukkan daun ketumbar dan matikan api.


Nota: Cak kata kiter boleh sesuaikan mengikut citarasa kiter. Jadi kak rossya tambah kan dengan cendawan butang, broccoli dan kupang. Kupang ini kak rossya rebus dahulu dengan sedikit garam bersama kulitnya sekali. Kemudian di masukkan ketika memasukkan udang/sotong lalu ditumis sebentar..





MEE SOTO


1/2 ekor ayam
air secukupnya
600g mee kuning (boleh diganti denga meehoon)
300g taugeh
2 biji kentang rebus
4 kuntum cengkih
6 kuntum pelaga
1 batang kayu manis

Bahan- bahan untuk dikisar:
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar ketumbar biji yang disangar
1 sudu makan jintan halus yang disangar
1 sudu kecil jintan kasar yang disangar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 batang serai
1 inci lengkuas
6 biji bawang putih
1 labu bawang besar
5 biji buah keras
lada putih secukupnya

Bahan2 taburan :
bawang goreng
daun sop/bawang yang dihiris
isi ayam yang disiat-siat
begedil goreng

Sambal lada padi:
15 tangkai lada padi ditumbuk dan dibancuh dengan kicap.
Sambal kicap ini hendak lah pekat.

caranya:

Rebus ayam didalam periuk dengan air secukupnya untuk membuat kuah soto. Masukkan perencah kisar ,cengkih, pelaga, kayu manis, garam secukupnya dan masak hingga mendidih. Setelah ayam empuk ...angkat dan disiat-siatkan isinya untuk menjadi bahan taburan kelak. Buang segala tulang ayam.

Didihkan kuah soto dan tambah kan garam dan serbuk lada putih jika perlu. Kentang yang telah di rebus, dikisar dengan sedikit kuah soto dan dicampurkan kedalam kuah.

Untuk menghidang: Letakkan mee yang sudah dicelur kedalam mangkuk, letakkan sedikit taugeh di atasnya. Tuangkan kuah soto dan hiaskan bahan taburan diatasnya. Hidangkan ia bersama sambal lada padi.


Nota: Percayakan anda..bahwa jika anda mengisar cili api bersama tangkai akan menjadikan sambal cili api itu lebih enak...

Nota: Satu lagi lupa nak serta kan... (Haa itu pasal kiter tak leh jadi cikgu.. asyik lupa ajer..) Bila merebus soto ni..jangan lupa masukkan 2 helai daun salam.. Betul... tak percaya? Sedap...


Dan terlanjur ader kupang tu.. kak rossya masak Clear BeanCurd Soup. Sebenarnya resepi asli tak guna kupang pun.. Tapi tak tahu lah kak rossya suka kupang berserta kulit nya dimasak sup atau stew kuning.. sedap.. Dan sup ini memang menyegarkan dan sedap sekali pun teramat mudah untuk disediakan. Inilah lauk untuk bersahur tempuhari dan ayam goreng.. Alhamdulillah..





SUP TAHU JERNIH


1 keping tahu lembut (yang untuk buat sop)
2 cawan taugeh
kupang (optional)
broccoli ( boleh guna sayuran yang anda gemari)
4 sudu makan sos ikan
2 batang daun bawang di hiris halus
1 batang celery dengan daunnya sekali dicincang
serbuk lada sulah secukupnya
garam jika perlu

Panaskan air didalam periuk dan masukkan stock ayam. Masukkan kupang berserta kulit nya yang telah diberus bersih. Bila sup mendidih kecilkan api dan biarkan hingga terbuka kulit kupang. Masukkan sos ikan, tahu yang potong2, celery, daun bawang taugeh dan broccoli. Biarkan api yang kecil dan renih selama 3minit. Selepas itu bubuh secukup lada putih dan tambah garam jika perlu.


Nota: Sup ini enak sebagai pembuka selera, menjadi makanan sampingan nasi putih atau dijirus atas pasta..





Quote:
Mama Haziq & Zahra ~ Tq for visiting my humble fp. Do you have a link that I can visit? Btw, kak rossya guna Nikon ajer..
Nic ~ Lama ker Nic? Baru masuk hari kelima.. Buat ler itu mee soto Nic. Nampak ajer banyak bahan.. tapi buatnya sebenarnya ringkas..
Mommyd&d ~ Kak rossya masa baru2 nak sebut pun terkebil2.. Cubalah mommy .. it;s nice tau. ish kalau dah low blood, banyakkan makan hati.... hati ayam atau hati lembu.. untuk tambahkan darah.. Jangan naik darah sudah ler..
Linad ~ Oh really? thankyou for clearing up..
Sabrina ~ Liysa tu tak lah flat sangat.. tapi tengok macam tak bermaya ajer.. Ialah budak kuat makan Sab..
Cakcibur ~ Thankyou for the recipe, Cak. It's yummy. Nasib baik Cak bagi resepi.. kalau tak tak merasa lah kiter resepi chef Hotel Zon tu yer.. Nak tunggu Datuk K jemput kiter makan.. dalam mimpi ajer lah kot..
Re: Actually. I found out this tactic bila dulu selalu dok perhatikan my late mom buat lopis. My mom suka rendam beras pulut tu dengan sedikit air kapur. Hasilnya lopis my mom memang lembut. Tak payah rendam semalaman. Hanya rendam 1-2 jam ajer. Cuma beras pulut ni nak lah kiter bilas bersih2 lepas tu. So bila kak rossya praktikkan pada pulut serikaya, kak rossya rasa pulut tu lagi lembut.. walaupun sudah beberapa hari disimpan..Hai.. aritu.. lupa pulak nak tanya Mamafami tentang pendapat nya.. sebab Mama dah cuba cara ni bila buat serimuka...
Harleena ~ hai Leena.. mana menghilang? Apa khabar , semuga sihat2 hendaknya.. Selamat berpuasa Harleena & family..
Nabialishad ~ Haii Nabia.. rojak memang Lisya dah request.. belum terbuat.. Manakan tidak.. kat rumah cuma ader 2 orang setengah..(yang setengah tu lisya ler) Nak makan macam2.. Mamanya bilang tunggu queque..."mana2 satu yang lisya nak makan ni?" Nanti kak rossya buat pasembur/rojak tu dan tepek kan yer resepi nyer.. Kesian pulak ngan auntie Nabia.. Tunggu yer.. sekejap jer. okay?.
Ishzah ~ Yes Ishzah.. kak rossya orang singapura. Terima kasih sebab sudi singgah ke fp kak rossya.. Jenguk2 lah selalu yer..
Abdakamabdah ~ Selamat berpuasa to Abda juga yer.. Semuga kiter mendapat rahmatNya di bulan ini dan seterusnya yer..Insya'Allah.
MamaFami~ Mee Soto tu nampak sahja banyak bahannya.. tapi actually buat nya ringkas.. Mama boleh olah mana2 yang boleh memudahkan Mama. Takper lah Mama.. makan lah selagi teringin nak merasa.. tapi perlu ingat sentiasa bersederhana jugak yer.. Tak kan lah sampai 20 tahun pun tak boleh turun... Dah berazam ker belum? Buat sesuatu tanpa azam pun susah nak berjaya... Chewah.. macam betul ajer kak rossya..
MummyJam ~ Yerlah mummy.. cara kiter semua nya tak sama sekali pun nama lauk tu serupa. I guess diff. household prepare their food differently though. Don't be surprise that I probably brew my coffee differently than yours. I want to tell you one secret.... psst.. mummy pernah dengar tak tentang seseorang ni yang gemar sapu sambal belacan atas roti macam jam.. Favourite dia ni.. That's me... hahaa it's true my favourite toast. surprise? My husband too when he first married me.. hehee
Ieza98 ~ Amin.. atas doa ieza. Ish.. tengok resepi sekadar memberi 'inspirasi' apa nak masak petang ni.. Jangan lah sampai terliur.. kita kan berpuasa.. jangan puasa yok sudah ler..
Korok ~ Puasa korok.. mesti lah lapar..
MummyJam ~ That madah actually rhymes beautifully.. and the flowers are simply gorgeous. Bab kentang tu.. kalau dicampur kat kuah soto .. kuah tu pun jadi pekat mana Mummy. Entah lah mummy.. orang2 tua kalau masak dulu macam2 style.. kiter pulak kalau ikut..tak pernah pulak nak bertanya. Itu pasal lah kiter ni pun kadang2 blurr jugak sebab2 yang sebenarnya.
KC ~ Dah dapat idea ker belum tu KC?
Cakcibur ~ Adeh.. kak rossya tak pernah pulak rasa pahit tu.. Tu lah tekak kiter ni ber beza kan.. Honestly, kak rossya tak pernah buang tangkai bila menumbuk cili api. To me it taste nicer. Sambal kicap cili api kiter serupa juga.. cuma kalau untuk letak atas soto , kak rossya guna yang simple ajer..just cili and kicap. Dulu ader sorang pakcik ni.. penjual soto beri tips untuk kicap cili api untuk soto. Dia suruh campurkan sedikit kuah soto dalam kicap cili tu. Tapi kak rossya tak berapa suka.. sebab kicap cili ni tak tahan lama bila sudah digaul ngan kuahnya.. Bab kentang tu.. kak rossya tak pernah beli yang serbuk kentang tu.. sebab kat sini $1 kentang ..boleh dapat 5-6 biji.. lagi muai kalau kak rossya rebus dan lecek sendiri.. Ekonomi lah katakan... hehee
Imaan & Lana ~ It's okay lah Asma. thankyou for visitng my humble fp. Cubalah nanti mana2 yang berkenan jikalau masa mengizinkan..
Nora ~ Waalaikumsalam Nora. Terima kasih kerana sudi singgah kemari. Takper lah Nora kena masak sendiri..masak ni seronok tau.. Kiter yang ditanahair sendiri pun hari2 dok memasak.. Kalau masak sendiri ader variety ikut citarasa kiter. Kalau nak beli.. kadang2 makanan yang dicari tak jumpa. 600g mee tu tak banyak tau.. kalau sini rossya sekeluarga boleh makan dua kali.. So agak2 resepi ni untuk 4-6 orang makan sahja.. Selamat mencuba.. and hope you will like it..
Raime ~ Selamat berpuasa Raime.. Best jugak kalau dapat iftar ngan kengkawan fp ni.. tapi kengkawan duduk seme jauh2 ler..
kak Leen ~ Yer lah Leen.. dah budak2 tu suka makan nasi.. Leen masakkan lah.. Soto tu boleh bikin lepas raya pun takper..
Niza ~ Ai cik adik.. serbuk ketumbar takyah nak sangar. Niza cuma sangar ketumbar biji tu ajer.. Nanti buat dan kasi lah feedback yer... Hope you'll like it..
Muni ~ Wah best lah kiter ader geng ni.. Lisya ni bab puasa memang rajin.. cuma tak boleh tahan dengan request makanan nya tu.. Muni.. Kadang2 rossya sampai geram tanya dia ,"Lisya ni nak posa ker ..nak makan?" hee hee..
Kuzi ~ ish posa tu.. bawak bertenang Kuzi..
Ida ~ Yer lah Ida, ader orang tak leh tinggal nasi.. Apa2 pun.. makan lah dengan bersederhana.. rezeki namanya kan..
Diana ~ Hai.. tak yah guna flying saucer lah D. Naik MRT pun boleh sampai... heehe
Mademoiselle Ayu ~ Selamat mengulangkaji Ayu. Tapi perlu ingat istirehat.. kesihatan nak dijaga jugak. Pasta tu senang Ayu.. you can prepare it too..
Phalinn ~ ish.. apa pulak kat restoran ni Phalinn? Semua tu bukan lah dimasak dalam satu hari. Sehari berbuka disini, kak rossya & famili cuma makan one main dish plus one dessert ajer.. Itu sahja.. yerlah small family lah katakan... Awak berbuka aper hari ini?
Luz Macia ~ Peminat udang dah mai.. kalau dah minat udang tu.. udang tak pakai baju pun cantik yer Yani?
Sha ~ alah.. baru bersahur beberapa jam yang lalu.. takkan dah lapar.. Tengok makanan tak jadik aper lah Sha... tahannn.. ingat posa tu.. hahaii
Ouled Kenitra ~ Tak yah beli lah tuan... masak sendiri lagi sedapppp..
Kuchai ~ Kak rossya rasa kalau kisar dengan tangkai nya ader lain sikit rasanya, Betty. Macam enak lagi.. Pedas cili.. actually orangkata.. kalau kiter guna dalam angka yang ganjil quantity nyer akan buat lauk cili tu bertambah pedas... I don't know how it works.. but I find it's true..
Niza ~ ye tak ye jugak tu.. Lupa pulak nak tanya my mum why she mixed these two together in most of our cooking.. I guess it's because.. jenis serbuk ni lebih refined sebab ia selalu nya dikisar dengan mesin2 besar... justru senang ia dilutes in water... manakala ketumbar biji ni.. kalau kiter kisar macamana lama pun takkan dapat sehalus ketumbar serbuk yang kiter beli. tapi Ketumbar biji yang disangar fresh memberi bau yang lebih wangi.. mungkin lah sebab tu my late mom suka mix this two together. She also did the same for our masak rendang.. Ketumbar serbuk yang kiter beli tu.. kurang bau nya sebab mungkin baunya sudah pudar sedikit semasa packaging dan tranporting. You jangan tak tau, Niza.. kak Rossya pernah hias my kitchen with a glass full of kulit kayu manis.. Konon2 nak deodorise lah .. macam tengok kat magazine.. Harum for the first few days..... tapi on the fourth days... satu bau pun tadak.. I guess oxidization dah takes place... heehee Kayu manis tu masih boleh digunakan.. cuma dah tak harum lagi.. But anyway .. mydear, Niza boleh olah mengikut citarasa Niza. Cara kiter mungkin tak sama.. it's ok.. do it your way asal menepati selera keluarga dan makanan tidak terbazir. I always believe in the freedom of alterations and adjustments. Experimenting is Good....
Niza ~ Ohh.. u can call me however makes you confortable. But I'm sorry I don't know any recipe of bakar biskut tu... So I can't help you with this one... By the way ..I am 43years old.
Yana ~ Hai Yana.. lama tak dengar khabar... selamat menjalani ibadah puasa to yana & family dirantauan yer.. yes mydear, kak rossya bebangsa Jawa... itupasal tempe tak tak lepas.. hehee


[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net