Just in case no one has smiled at you today...

By: rossya ahd

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Sunday, 22-Oct-2006 23:52 Email | Share | | Bookmark
EID MUBARAK



KEPADA SEKELIAN MUSLIMIN & MUSLIMAT
..... DIMANA PUN ANDA BERADA... DARI KAMI SEKELUARGA..






Wednesday, 18-Oct-2006 06:19 Email | Share | | Bookmark
SELAMAT HARI RAYA

 
OOopps .. so in luv with fotopages.. that it's hard to keep away.. Try to sneak online.. but didn't have much time to reply on this page. I hope I have answered most questions in your personal fps though.
yes.. I am busy lately.. but why do I still post this entry.. Sahja nak giat .. dengan gambar -gambar yang diambil baru2 ni.. Relax.. the recipes have actually been given in my previous posting.. Funny, how the camera didn't get its rest even if the owner is pretty occupied with some major fulfilments. Click.. Click.. my hubby shakes his head.. everytime I start snapping.. (kalahkan photographer... hahaaii) To Dolly.. will try to translate some of the recipes for you.. will email you shortly if time permits.. I thought I'm more confortable using Malay language.. cos.. my English needs brushing up!!





















SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI ...... maaf zahir & batin

dari kami sekeluarga kepada semua pengunjung Rossya's Fotopage.




Quote:
Liza ~ Alah ciannyer...mummy tak buat kuih makmur tahun ni eh.. takper nanti dtg umah kak rossya boleh makan kuih makmur...
Ouled Kenitra ~ Tq tuan.. kerana sudi menjenguk fp yang tak seberapa ni.. nanti nak belajar dari tuan HDR dan lomo tu...
Ieza98 ~ Nak sponsor boleh.. tapi kena dtg amik sendiri.. kalau post abes berderai karang... Selamat Hari Raya to Ieza and family.. Adam kalau nak duit raya.. kena mai sini yer.. hehee
Anna ~ Kak rossya buat tat gulung tu tak guna mesin.. cuma guna roller yang bergigi tu.. kemudian potong2 dan roll.. Selamat Hari Raya buat Anna sekeluarga yer.. Maaf zahir dan batin..
Zack ~ Thankyou for dropping by Zack dalam kesibukan.. Kak rossya pun doakan semuga Zack & Zairul mendapat keberkatan dan kemenangan menjelang Syawal yang bakal tiba.. Semuga happy2 always hingga ke jinjang pelamin yer.. SElamat Hari Raya buat kalian berdua.. Raya balik M'sia tak?
Hellikonia ~ Ish,, dedaun tu mana ader acuan.. Bentuk2 membujur guna tangan sahja dan kemudian di sepit jadi bentuk daun... Amacam nak pinjam tak tangan kiter buat kuih makmur? Hehee.. Kuih tat .. guna inti beli pun tak jadi aper.. janji bila dimasak dia keluar dari oven kiter... baru berbaloi kan.. Selamat Hari Raya untuk taukeh Helli and family yer..
Kakyong ~ Rossya doakan semuga bertambah rezeki di lebaran ini buat kakyong yang memang rajin dalam usaha memfofular kan yr beautiful cupcakes.. Selamat Hari Raya minal aidil walfa izin.. buat Kakyong dan seisi keluarga.. Haii.. biler agaknya dapat merasa your yummilicious cupcakes tu yer..
Sha ~ Yer lah Sha.. kalau tak berapa minat nak buat.. beli ajer... Yang dijual orang selalu nyer cantik2 belaka.. Macam ader magic lah Sha ni.. tengok ajer boleh kenyang.. Camner tu.. boleh bagi tips.. Selamat Hari Raya to Sha and family.... Relax jugak lah Sha yer.. anak2 bujang ramai boleh tolong kemas rumah yer..
Rozzan ~ yes.. kadang2 rossya pun warnakan my makmur pink dan sepit ikut bentuk bunga ros... Selamat hari Raya buat Rozzan dan keluarga... mesti meriah meja dimusim raya.. Dengan jari-jemari kreatif anda dan isteri yer..
Nana ~ Tq Nana.. sudi singgah di fp kak rossya. Kak rossya tak pandai sangat bab photography ni.. main snap ikut selera jugak.. FYI, kak rossya guna NIkon. Selamat berhari Raya buat Nana and family.
Fasha ~ ish belum cuba mana nak tau.. Buat lah kuih2 melayu kiter fasha.. introduce to your kids.. Danial & Noah mesti suka... Kuih2 kiter kan manis2.. Selamat berhari Raya di rantauan pada Fasha dan keluarga. Maaf zahir batin..
Mar ~ Inna lillahi wa inna lillahi rojiiun.. Takziah buat keluarga ninda Mar yer. Semuga rohnya ditempatkan bersama para solihin.. Kalau sudi singgah ke teratak buruk hamba apa salahnyer.. Silakan.. Selamat hari raya to Mar & family..
Yusoff+Yana=Azhad ~ Tq Yana. Selamat berlebaran di negara matahari terbit tu.. Maaf lahir dan batin. Sebenarnya.. tak lah berbalang2 kuih kak rossya tu.. ader lah sedikit sahja untuk menjamu kanak2 yang datang nanti..
Ishzah ~ Kuih Ishzah apa kurang nyer.. lagi hebat2.. Selamat hari Raya Aidil fitri buat Ishzah seisi keluarga.. Maaf zahir dan batin.. kalau mana2 terover komen tu yer..
Fieza ~ Terima kasih sudi singgah ke fp kak rossya.. Semuga ia dapat memberi inspirasi kepada Fieza untuk menghargai nikmat memasak sendiri ni.. Insya'Allah, lepas raya nanti bolehlah kak rossya tepek lagi resepi2 orang yang sudah kak rossya cuba.. Bab gamba2 menikmati hidangan tu.. kak rossya tak janji.. sebab kak rossya suka amik gamba tapi tak suka bergambar. And none of family members knew about my fp.. jadi nak bubuh gambo diorang pun takut diorang segan kot.. Anyway.. Selamat menyambut Syawal yang bakal menjelang.. Maaf zahir dan batin..
Cuyus ~ Selamat Hari Raya Yus.. harap maafkan jika ader sebarang salah dan khilaf sewaktu kak rossya meninggalkan komen di fp Yus.. Ceria2 selalu..
Yangmazni ~ Happy Hari Raya to Maz sekeluarga... dah banyak buat kuih? Maaf zahir dan batin..
Cookie ~ waalaikum salam Cookie.. Thanks for dropping by my fp. I've translated some of those cookie recipes.. Hope it helps..
Mummy & Daddy Hamim2 ~ Selamat Berhari raya to you too.. Camner tu.. ajak2 ayam ker.. suruh kerumah? Abes lepas tu lari copat2 tutup pintu... hahaa..
Mas ~ Kak Rossya guna Nikon D70s.
Ecah ~ Selamat berlebaran to Ecah and family.. teruskan menembak gambar2 raya yang gah2 yer.. Maaf zahir & batin..
Cakcibur ~ Resepi kuih makmur ader kat link sebelah kiri tu.. Cuba cari.. tapi itu my family's version lah. Di Singapore ni.. kuih makmur kiter memang berbentuk daun.. ader orang even warnakan hijau jugak. Alahh.. tak yah step by step lah.. senang ajer buatnya. Ambil adunan tepung buat bebola kecil. flatten it on your palm and isikan dengan inti kacang dan bungkus kemas2 membujur. Kemudian guna penyepit kuih tat dan sepit permukaan nyer menyerupai dedaun. itu sahja.. You can try it.. it's easy..Kiter tak pernah guna sebarang acuan untuk buat Makmur.. just our two bare hands dan penyepit tat.
Nic ~ mari lah beraya kerumah kak rossya.. Selamat menyambut Syawal yang mulia Nic dan seisi keluarga. Maaf zahir batin..
Leezsa ~ Kiter kalau beraya kat rumah orang.. takder kuih lain yang dicari.. mesti kuih tat.. Selamat hari Raya Leezsa & hubby & darling Adam... Happy2 dimusim lebaran nanti.. Maaf zahir dan batin.
Mama Anis ~ Selamat hari Raya to mama Anis & family di downunder.. Berapa banyak kuih dah beli mama?
Mademoiselle Ayu ~ Yahoo... exam dah abes.. stress pun takder dah.. Boleh enjoy sambut raya yeehaa..
Selamat Beraya Ayu.. dan ampun maaf kalau kak rossya terover dalam memberi komen di fp ayu..
Mummy Jam ~ Actually satu resepi macam2 flavour boleh buat mummy.. Glad you like it. Selamat Hari Raya..
rosleenda ~ tangan mu ku sambut penuh arti.. semuga kiter sama2 diberkati Illahi. Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Leen dan seisi keluarga..
Imaan & Lana ~ Adusss... sayang nyer jadi hangit Asma? Boleh dimakan tak? Kalau terbuang... alahaiii..Selamat Hari raya buat Asma & family.. semuga sentiasa ceria di Aidil fitri. Maaf zahir dan batin..
Mas ~ Yes Mas, I'm using DSLR D70s... usually I just use the kit lens. For the food shots, I use my close-up lens ajer... Thank you and I'm happy that you've enjoyed the photos too. Selamat Hari Raya pada Mas & family too. Maaf zahir batin..
Mommy d&d ~ Actually ingat dah last entry mommy... tapi tangan cam gatal asyik nak go online ajer.. Boleh gitu? Selamat Hari Raya to Mommy & daddy plus Damia & Danish. Suka lah tengok Danish berbaju kurong.... soooo cute..
AzuraHakim ~ Tq.. and selamat hari Raya to you too.. Azura & Ahmad Hakim..
Sabrina ~ Eid Mubarak to Sab and hubby.. Semuga sentiasa ceria dan keberkahan di musim ini. Maaf zahir dan batin..
tina ~ Kuih makmur tu.. boleh sahja guna gula biasa untuk inti nya. Kalau nanti tak boleh kepal.. jangan panic, just gunakan sudu kecil pun boleh. Kek buah .. insya'Allah.. selepas lebaran akan rossya cuba tepekkan resepinya.. In the meantime.. Selamat berlebaran di negara matahari terbit.. buat Tina dan keluarga .. Senyum2 selalu..
Gee ~ Selamat hari Raya to Gee & hubby plus sweet Hanis.. Semuga ceria dan always happy sempena lebaran yang mulia ini.. Maaf zahir batin..
Amilin ~ Selamat hari Raya to Amilin too.. Tq for visiting..
Nabialishad ~ Kak rossya pun nak ucapkan Selamat Ber Aidil Fitri pada Nabia dan keluarga.. Kalau ader terkasar bahasa selama memberi komen di fp Nabia.. harapa maafkan yer.. Yer.. kadang2 kak rossya pun suka bergurau..
MamaFami ~ Selamat Hari Raya Idul Fitri mama and family.. Jangan syedih2 di rantauan... Stay happy and bubbly.. Kalau gurau-senda kak rossya yang terover.. harap dapat mama maafkan..
Zakiah ~ Selamat Hari raya to Zakiah and family in Japan. Nanti jangan lupa tepek gamba juadah raya tu.. kiter menunggu ni..
Mas ~ Macam pernah kulihat namamu.. tapi dimana ya... Hehee.. Hai.. nak beli Nikon ker? No lah.. actually my close-up lens tu cuma filter for close-ups.. kalau amik nak kena really close.. Dan kalau subject bergerak.. tak boleh lah.. sebab belum sempat snap.. subject dah lari.. wakakaa .. I bought it from Nikon centre @ $75 or.. is it $95.. around there lah.. It's also a Nikon. It's separate.. I just attach it to use..
Strozze ~ kata dah balik kampung? Selamat hari Raya Strozze dan Maaf zahir dan batin. Jangan lupa snap dan tunjukkan kiter juadah Hari Raya mu nanti..
Fliffy ~ Selamat Hari raya to Fliffy and family. terima kasih singgah kemari.. Maaf zahir dan batin
Kuzi ~ Selamat berlebaran to Kuzi dan seisi keluarga. Jangan sedih2 dirantauan.. sambutlah Syawal dengan senyuman.. semuga sentiasa ceria.. Maaf zahir batin.. dari kami sekeluarga.
Edoras ~ Wahh.. pandai jugak Edoras berpantun yer... Selamat hari raya to Edoras and family.. beraya dimana tahun ni.. ker memang orang KL? Maaf andai ader kata2 kiter yang terkasar atau menyinggung hati.. Semuga kiter sama2 mendapat keberkahan Illahi.. Maaf Zahir batin..
Zuhri ~ Selamat hari Rsya juga to Zuhri and family.. dah sihat? Maaf zahir batin..
Mas ~ Yes the price should be around there. I was in fact using F90x for nearly 13years.. so it's only wise that I finally switch to D70s sebab yang camera lama tu cuma SLR. My husband bought both cameras for me.. tapi sekarang dia kata.. he should have bought me a Canon instead sebab kat sini canon nyer facilities lagi best.. (amboii.. nanti orang Nikon panggil I traitor pulak).. In fact , he's comtemplating of getting himself a Canon... (macam lah dia selalu amik gamba... hehee) Whatever it is.. try to compare if you're good in photography.. you can very well know what to ask to suit your very requirements and what please you the most.. Happy browsing lah yer kat Canon and Nikon outlets tu.. hehee
Ira ~ 2nd year beraya di perantauan..jangan sedih2.. insya'allah panjang umur dapat beraya kembali bersama keluarga tercinta di tanahair kelak. All the best in your upcoming papers yer.. Selamat hari Raya buat Ira dan teman2 di sana.. Kalau nak merasa.. rajin2 mencuba yer...
Ouled kenitra ~ Beraya di rumah mertua dimana yer tuan? kat sini meriahnya.. nanti jalan beramai2.. dengan sanak saudara... Tapi kat sini takder lemang lah... suasana kampung pun jauh sekali... teringin nak merasa beraya dikampung.. tentu meriah.. Selamat Hari Raya Aidil Fitri untuk Ouled Kenitra dan seisi keluarga... Maaf zahir dan batin..
Lily ~ Thankyou sebab singgah disini... Kak Rossya ni sebenarnya minat memasak.. pandai tu belum lagi..Semuga ia dapat memberi sedikit motivasi untuk adik2 yang lain mencuba..Eid Mubarak to Lily and family... Insya'allah lepas lebaran bertemu lagi . Maaf zahir dan batin.
Kuchai ~ My hubby ni actually rather supportive where amik gamba is concerned. Kalau tak tak ler dia belikan kiter itu kamura... hehee.. cuma dia tak sanggup tunggu bila kiter snap gambar tu... sampai kadang2 dia tanya... " haiiii.. bila boleh makan ni..." Hahaa.. Selamat Hari Raya Betty.. Sambutlah Syawal ini dengan senyuman yang paling ceria.. Maaf zahir dan batin..


Friday, 13-Oct-2006 00:53 Email | Share | | Bookmark
Salaams

 





Rasa nya semangkin hampir kiter mengakhir Ramadhan. Terasa sedikit kesibukan walaupun kesederhanaan diutamakan dalam menyambut Syawal yang bakal menjelang. Kami berbuka pun terasa semangkin ringkas. Mungkin juga ini bakal mengakhiri entry di bulan Ramadhan.. kerana kak rossya rasa bagai kesuntukan dan kekurangan masa untuk terus menaip. Meskipun rasanya.. teringin sekali berkongsi resepi2 yang masih ada. Harap maaf dan ampun dipinta.. Walaupun pada mulanya, kak rossya ingin melayari fotoblog ini kerana terlalu asyik mengagumi gambar2 para jurugambar di fotopages ini. Rasa nya sekarang fp kak rossya dah berarah lebih kepada food Blog. Terima kasih kepada yang masih sudi singgah ke sini.. including those silent visitors..

Izinkan kak rossya ambil kesempatan ini untuk mengucap kan Selamat kiter meneruskan ibadah puasa ini hingga keakhir Ramadhan.. salam lebaran yang bakal menjelang... Ma'af Zahir Batin





berbuka semakin ringkas


MEATBALLS IN TOMATO SAUCE


750g minced beef or lamb
1 clove garlic crushed
1 onion finely grated or finely chopped
2 thick white bread
cold water
1 egg
1 teaspoon ground cumin
2 tablespoon chopped fresh flatleaf parsley (daun ketumbar)
salt
freshly ground black pepper
all purpose flour for coating
60g butter or 60ml vegetable oil

Soak bread slices into water. Squeeze dry and crumble into a mixing bowl. Add minced meat, cumin, lightly beaten egg, parsley , salt and pepper to taste. Blend thoroughly to a smooth paste. With moistened hands, shape a small amount of meat mixture into meatballs. Coat lightly with all-purpose flour.
Heat butter or oil in a large saucepan or deep-fry with lid to fit.. add meatballs and fry until lightly browned on all sides. Once cooked, remove to a plate.

For tomato sauce:

1 onion finely chopped
1 tomato finely chopped
1/2 cup finely chopped bell pepper (capsicum)
3 tablespoons tomato kechup
1 teaspoon oyster sauce
freshly ground black pepper
3/4 cup water
1/2 tsp cornstarch
1/2 tsp sugar
salt to taste

Heat a little butter. Saute' the chopped onions. Add tomatoes, bell pepper , tomato sauce, oyster sauce and cook stirring over medium heat for 5 minutes. Add sugar, enough salt and black pepper to taste. Then stir in water pre-mixed with cornflour. Bring to a boil.

Return meatballs to pan with sauce. Bring to a slow simmer for another 5 minutes.







HAZELNUT STARS


100g peanut butter
80g icing sugar
200g butter
1 egg yolk
60g cornflour
1 dsp pure rice flour
230g plain flour
60g Horlicks chocolate flavour
40g ground hazelnut
1-2 egg yolks lightly beaten to spread on top of cookies
chocolate rice for topping

Cream butter with peanut butter, sugar dan egg yolk till well combined. Add cornflour, rice flour, horlicks and ground hazelnuts. Lastly, add enough plain flour to form a soft dough. (Need not finish the plain flour if you have managed to to get a smooth soft dough). Knead and roll to a 4mm thickness and using a star-shaped cookie cutter... place the cookies onto a greased baking tray. Brush with a little egg yolk on top of cookies and dab with a little chocolate rice. Bake in a pre-heated oven 160Cfor 15-20 minutes or until done. Cool on a wire rack and store in an air-tight container.






THUMBPRINTS

100g butter
1/2 tsp fine salt
2 dsp milk powder
75g all-purpose flour
25g Hongkong flour or any superfine flour
2 dsp cornflour
2 dsp ground almonds lightly roasted
1 tsp vanilla essence
dessicated coconuts (colour it if you like)
chocolate kisses or Smarties

Cream butter and salt lightly. Add vanilla essence and combine well. Add all the other dry ingredients except dessicated coconuts and chocolate kisses. Knead to form a soft dough. Take a small piece of dough and form into a ball. Roll into dessicated coconuts. Press a piece of chocolate kisses or Smarties at the centre of each cookie. Place on a greased baking trays. Bake as usual in pre-heated oven until done.


No sugar is used in this recipe. If you wish to have some sweetness.. simply add about 20g of icing sugar when creaming the butter.





ICED ALMOND BISCUITS

7oz plain flour sieved
1oz cornflour sieved
4oz castor sugar
4oz butter
2oz ground almonds light roasted
1 egg yolk mixed with 2 tablespoons of iced water
1 tsp vanilla essence

For the topping:
1 egg white
4oz icing sugar sieved
1 tsp cornflour sieved
chopped almonds (you may also use chopped pistachios)

Combine plain flour, castor sugar and butter into a bowl. Beat lightly to form breadcrumbs. Add ground almonds. Then finally pour egg/water mixture bit by bit. Knead to form a soft dough. Roll onto your working board 4mm thickness. Using a sharp knife .. cut into leen rectangular logs. Top a teaspoon of egg white mixture. Smooth its edges (I used a small butter knife) and top with chopped nuts. Bake in 160C pre-heated oven until done.


To make the meringue topping:
Whisk egg whites until bubbly and add in icing sugar bit by beat to form a smooth icing. Add cornflour and whisk until a 'near stiff' consistency'. Make sure the topping is not too 'watery' or it will drip to sides of cookies before baking.. Get a nice consistency so it can spread easily onto cookies without too much dripping.






PINKY LAGOON KOOKI ( from Asmah Laili cookbook)

125g butter
50g icing sugar
60g coffee marie biscuits, finely ground
60g custard flour
20g roasted sesame seeds
130g plain flour sieved
1 egg yolk
1 tsp vanilla essence
1/4 tsp emplex
1/4 tsp fine salt
pink -coloured chocolate block(you may use white chocolate and colour them pink)melted using double-boil
flower flake colour ( I used star-shaped flakes)

Combine butter, sugar, egg yolk, vanilla, emplex and salt. Combine well. Add plain flour, custard powder,ground Marie biscuits, and sesame seeds. Mix well and knead to form a dough. Roll onto a working board and shaped it using your favourite cookie cutter. Arrange on greased baking trays. Bake in preheated 150C oven untul done. Cool on a wire rack.

Once cooled, drizzle with a little bit of melted pink chocolate and decorate with flower flakes, Let dry and store in an airtight container.


NOTA: Tiap2 resepi memerlukan anda mengayak semua bahan tepung anda dahulu. Untuk membuat biskut, jangan memukul bahan mentega dan gula terlalu lama. Mentega yang terlalu lembut akan membuat biskut anda meleper dan terlalu mengembang. Sesudah biskut masak, sejukkan dirack2 dengan betul. Jangan ditindih biskut antara satu sama lain ketika masih panas. Ini akan membuat biskut anda cepat lemau sesudah di simpan kelak. Tapi biskut yang lemau memang boleh di panaskan kembali didalam oven untuk merangupkan nya kembali. Bila mengris dulang pembakar.. jangan gunakan mentega yang sudah cair.. kerana ini akan membuat biskut anda cepat menjadi hitam dibawahnya sedang ditengah biskut masih mentah. Dan bila membuat biskut, pastikan mentega yang anda lembut tidak sampai mengeluarkan minyak. Jika ini terjadi.. masukkan mentega kembali kedalam fridge. Untuk membuat biskut (dan kek juga).. gunakan mentega pada 'room temperature'. Selamat mencuba.




Wednesday, 11-Oct-2006 01:25 Email | Share | | Bookmark
Selera Rasa...

 
Semakin hampir dengan Syawal yang bakal menjelang.. jangan lupa mengejar .. dan mencari hikmah Ramadhan..





NASI GORENG IKAN ASIN

2kg beras ( dimasak nasi seperti biasa)
sayur campuran
ikan kurau kering dicuci bersih, dipotong kecil dan digoreng garing
5 ulas bawang putih dicincang halus
5 batang cili padi di cincang halus (optional- tak payah taruh jika tak mau pedas)

Bahan B:
4 biji telur
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar light soya sauce
garam & serbuk lada putih


Bahan-bahan B disatukan didalam mangkuk dan gaul sebati.

Panaskan sedikit minyak dikuali, masukkan perencah cincang dan tumis. Jangan sampai hangus. Masukkan nasi dan sayuran. Tumis nasi sebentar. Buatkan lubang ditengah2 kuali dan tuangkan cairan telur. Gaul rata pada nasi. Tambahkan garam jika perlu. Akhir sekali masukkan ikan kurau yang telah digoreng.. kacau dan matikan api. Hidang bersama bawang goreng dan daun ketumbar.





IKAN MASAK MASAM MANIS


1 ekor ikan ( dibersihkan, dilumur dengan telur putih dan tepung jagung lalu digoreng garing)
5 biji bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
10 tangkai lada kering dicelur dan dikisar
1 labu bawang bangla dipotong 6
2 biji tomato didadu
capsicum dipotong dadu (berbagai warna jika suka)
nenas dipotong kecil
carrot dihiris
timun buang hatinya dan dipotong kecil
daun bawang dihiris panjang
3 sudu besar sos tomato
1 sudu makan sos tiram
beberapa titik minyak bijan
1 cube stok ayam
sedikit tepung jagung untuk memekatkan dibancuh dengan sedikit air
300ml air
garam dan serbuk lada putih


Panaskan minyak dikuali.. tumiskan bawang putih, halia dan cili kisar. Sesudah garing, masukkan stok ayam, sos tiram, tomato sos, minyak bijan, semua sayuran yang sudah dipotong dan bawang besar. Tumis sebentar, baru tuangkan air dan rasa. Tambahkan garam jika perlu dan serbuk lada putih. Pekatkan kuahnya dengan sedikit bancuhan air tepung jagung. Akhir sekali masukkan hirisan daun bawang. Matikan api dan tuangkan kuah atas ikan yang sudah digoreng.






Khas untuk Azeemah. Ikan kukus ni.. boleh diolah mengikut citarasa masing2. Juga bahan2 lain pun boleh ditambah.. seperti cendawan, sayuran seprti carrot, broccoli, capsicum dan tomato. Ini adalah ikan kukus ringkas kami.




IKAN KUKUS


1 ekor ikan siakap
2 inci halia muda dihiris halus
1 batang lada merah dibuang biji dan dihiris halus
1 ikat daun bawang di hiris memanjang
5 batang cili padi di hiris halus(jika suka)
1 sudu besar light soya sauce
beberapa titik minyak bijan
sedikit cuka putih
sedikit sawi asin jika suka (direndam sebentar)

Bersihkan ikan dan dikelar2. Lumur ikan dengan serbuk lada putih dan isiskan dengan sedikit hirisan halia muda.

Satukan semua bahan2 yang tinggal didalam sebuah mangkuk. Gaul rata . Rasa jika perlu ditambahkan sedikit garam. Tuangkan cairan ini keatas ikan dan kukus selama 15 minit atau sehigga ikan masak. Hidangkan ketika panas.



MAKE MINE CHOCOLATE. Kenapa lah banyak sangat orang suka chocolate. Terlalu banyak chocolate ni boleh buat kanak-kanak hyper -active. Hmmm.. Hai Lisya... mama buat biskut chocolate sampai mama sendiri yang fening... Tapi biskut chocolate tetap jadi kemestian. Sebab perasa dan jenis chocolate ni.. budak2 selalu cari.. So ader harapan habis.. tak membazir dan terbuang.





CHOCOLATE HAZELNUTS BALLS

250g butter
100g roasted hazelnuts and finely ground
225g Hongkong flour or any superfine flour
1 tsp vanilla essence
70g castor sugar
50g pure rice flour
whole hazelnuts roasted to insert inside each cookie


Cream butter and sugar till just combine. Add Hongkong flour , pure rice flour and ground hazelnuts. Take a piece of whole hazelnut and wrap with a little dough mixture to form a SMALL ball. Place on lightly greased baking trays and bake in 160C preheated oven. Bake till done. Make small balls cos.. this cookie is likely to spread just a little.
Once cookies are ready.. cool thoroughly on a wire rack. Melt enough chocolate block couverture (or any cooking chocolate). Dip each hazelnuts balls into melted chocolate and place onto miniature paper cups. Top with you favourite topping and candy. Let cool and dry chocolate evenly before storing in an airtight container.






VIENNESE FINGERS


225g soft butter
60g icing sugar
1 tsp vanilla essence
1 egg lightly beaten
300g plain flour sieved
1/2 tsp baking powder sieved
mohrenglanz or any cooking chocolate (melted using double-boil )
roasted chopped nuts of your choice ( I used pistachios)

Cream butter and icing sugar will well combined. Add vanilla essence and lightly beaten egg. Mix well. Add flour and baking powder to form a very soft dough.
Scoop into a piping bag with star nozzle and pipe mixture onto a greased baking tray to a shape of fingerlike log. Bake as usual in preheated oven till done.

Once cool.. dip one end of cookie into melted chocolate (mohrenglanz or cooking chocolate). Top with your favourite chopped nuts onto chocolate. Dry well before storing.






CHOCOLATE CUPPACINO


140g butter at room temperature
100g icing sugar
200g Hongkong flour or any superfine flour
2 tsp coffee oil ( get this from any baking stores)
1 egg yolk
1/2 tsp ground cinnamon

For topping :
dark couverture (or dark cooking chocolate)
dan white chocolate (add a little it raspberry essence and pink colouring)

Combine all ingredients in A. Shape into SMALL balls. This cookie will spread.. so make just small sized balls. Bake in preheated oven until done.

Once cookies are cooled. Dip the top into melted dark cooking chocolate. Let dry. Once dark chocolate is dry.. make chocolate swirls on the top layer using melted white chocolate. Dry again.. thoroughly before storing in an airtight container.


Note : To give a soft glow to your melted chocolate.. just add a teaspoon of vegetable shortening when double-boiling your cooking chocolate or chocolate couverture.


Nota : Tepung Hongkong juga sejenis tepung superfine.. Kita banyak gunakan disini untuk membuat pau. Jikalau anda tidak menggunakan tepung Hongkong, anda boleh juga gantikan dengan tepung superfine yang lain.. jenis yang ringan.
Mohrenglanz ialah sejenis chocolate used for coating. I think it's better than Nigotin.. sebab rasanya seperti gourmet chocolate block. Couverture is the general term for coating chocolate.So maknanya .. morehglanz tu sejenis chocolate couverture. Always use couverture chocolate untuk menyalut kuih2 anda. Ia cepat kering dan mampat.. tidak mudah tergaris dan rosak permukaan bila ditindih2. Cooking chocolate.. lebih 'soft' kadangkala lambat kering dan mudah 'calar-balar' bila 'berlaga' with each other..







Quote:
Mommy d& d ~ Hai kalau dah chocoholic tu... kecik besar tua muda.. semua mesti suka kan...
Hanieliza ~ Wah .. ini keluarga yang minat chocolate ni... Mesti kak Liza banyak simpan stock chocolate ni...
MamaFami ~ I hope mama is feeling fine... cukupkan tidur tu... (1) Kalau takder tepung hongkong.. mama guna tepung kek pun boleh. Cuma tepung hongkong lebih soft lah. (2) Morehglanz ialah jenis coating chocolate... tapi kadang kiter pun boleh cairkan dan masukkan kedalam adunan. Kalau kat sini .. morehglanz tu macam high quality coating chocolate lah. Tak der morehglanz, mama guna any coating chocolate pun boleh. (3) Hmm.. takder coffee oil.. mama boleh guna 2 tsp instant coffee dilute dengan sedikit air ok. Coffee oil lebih enak .. sebab wangi semacam...And another thing, I know mama tak suka cinnamon kan.. FYI, cinammon kat dalam biskut ni takder bau yang peculiar.. dia dah blend dalam biskut.. sedap tau.. So don't skip that cinnamon ok.. baby.. (4) chocolate couverture... akak dah give details kat atas.. Couverture is the general term for coating chocolate block. Kalau dark couverture.. means yang bitter sikit tu lah. Kenapa akak guna bahasa 'Marikh'... sebab bab kata P.ramlee dalam pendekar bujang lapuk... "Haa.. bahasa aku... bahasa tinggi..." hehee... gurau ajer...
Ecah ~ Kecian.. letih berposa yer.. takper.. dah tak lama ni...
Cik ketumbar ~ Ish.. tak yah penyekkan dia. Buat ajer guli2 kecil... mesti kecil.. nanti dia masak jadi besar sedikit.. ok..
Ida ~ Oh it's okay.. takder tepung Hongkong, boleh guna any superfine flour.. Pun jadi jugak.. Aiseh.. jangan stress2... Semua ader alternative..
Zakiahz ~ No tepung hongkong... u use tepung superfine ok..
ouled Kenitra ~ Alamak tuan memasak ker? Untunglah isteri nya... Orang lelaki kalau memasak mesti best..
Anna ~ Ikan kukus ni.. banyak versinya.. Yang ini yang ringkas kak rossya buat. Boleh juga buat style tomyam dan dikukus dan macam2 lagi..
Sabrina ~ Nasi goreng ikan asin pun my hubby nyer favourite. Tapi nak ader lauk2 seafood nyer.. pun boleh makan bertambah2..
Norazlina ~ Takper lah lepas berbuka boleh.. makan apa nak makan kan..
Mommy Nadiah ~ Mak aii.. chocoholic lagi satu ni..
Leezsa ~ Oh.. pakar buat kek yer... lain tahun kak rossya nak order ngan leez lah boleh?
Elin ~ Sengaja kak rossya suka colorful cookies.. nak tambat hati budak2....
Shukri Sfawani ~ Lagi dua minggu.. dah dekat ker?
Me ~ Kalau kiter kat sini.. rasa lauk kari memang tak sesuai makan dengan lontong. Lontong ni nak kena dengan lauk yang berempah dan sambal2. Me buat lah sayur lemak yang mudah sebagai sampingan.. dan lauk ayam.. ayam masak rempah ker, ayam masak kicap ker.. ayam masak merah pun sedap dengan lontong. Sekadar pendapat kak rossya ajer.. what's best is actually apa yang me suka makan...
Cakcibur ~ Alahai .. janganlah craving pulak Cak. kat sana ader jual tak itu Viennese fingers.. kalau akak nak hanto.. takut hancur berderai belum sampainya..
Nabialishad ~ Ikan kurau kering tu boleh ganti dengan sebarang ikan kering yang boleh digoreng gareng... jadi bila makan tu ader krap krup nyer.. hehee.. Rasa kak rossya ikan tenggiri tu tak garingkan kalau digoreng.. Kalau kat M'sia lagi ader bermacam2 ikan kering. Kat sini.. ikan kering terhad... Tapi bab goreng garing mesti.. sebab lagi sedapp...
Mama Siti ~ Buat lah mama siti..jika suka... Tapi ingat jangan buat berlebihan sampai membazir pulak..
Nic ~ Alahai ciannyer.. Double boil makna nyer masak bertindih. Masukkan chocolate block (hancurkan sedikit biar cepat cairnyer) kedalam periuk kecil... Kemudian.. tindih periuk ini keatas periuk lagi satu yang berisi sedikit air. Jerangkan atas api.. sehingga coklat cair. Maknanya.. periuk yang berisi coklat tu tak kena direct flame. Kaedah double-boil ini pun bagus untuk mencairkan mentega jika perlu menggunakan mentega cair. Sebab mentega tidaklah terlalu berminyak..
Diana ~ memang lah tu.. lain yang nak dimakan.. selalunya.. lain yang dimasak.. Kak rossya ni jenis yang suka menghias biskut2. Untuk sendiri.. boleh lah.. kalau untuk orang beniaga.. rasanya macam banyak masa kot..
ShopALot ~ dugaan coklat..hehee
Medusa ~ wahh.. busy ker Med.. lama tak nampak.. Mesti busy buat persiapan hari raya kot..
Kuzi ~ I alsooooo.. luvvv cookies.. hahaaiii Concentrate on the conferences tu dulu...
Nora ~ Buat sendiri lebih meriah... rasa pun lebih muai.. boleh ubah2 ikut citarasa kiter.. Cantik dimata kiter..lain kata .. biskut kiter lah..
Nana ~ Alahai kesian nyer.. Beraya ni actually more to kanak2 lah.. melihat kemeriahan mereka.. itulah hari raya bagi kak rossya. Bagi kiter yang dewasa.. yang penting dapat mengeratkan silaturrahim sambil kiter kunjung-mengunjungi saudamara dan rakan-taulan.. Berma'af-ma'afan.. bila hari2 biasa tak terucap..
Rosleenda ~ Apa salahnyer... jemputlah ke teratak buruk hamba.. kalau ke Spore nanti.. hehee
Amy ~ Ya. ampun.. Kak rossya pun tak tau ader orang buat biskut awal2 melainkan orang berniaga tu.. Kak rossya sendiri belum buat kuih untuk sendiri. Biskut2 kak rossya buatkan sebab ader 'projek'..
Amir ~ Hai Amir pun nak belajar masak ker... sanggup ker gantung itu camera buat sementara waktu...
Chees ~ macam tau2 ajer... berani compom sebelum merasa? Ader risiko tau.. hahahai
Ishzah ~ Ohh.. orang Seletar yer... tak jauh dari kak rossya.. di Woodlands. InsyaAllah.. kalau ader kesempatan yer..
Zakiahz ~ it's okay lah Zakiah.. takut ader orang nak mencuba kan.. Btw, those recipes are not from Asma Laili.. Ish.. lembu punya susu.. sapi yang dapat nama.. tarak.. tarak. For bebola hazelnut and coklat cuppacino tu , kak rossya dapat dari my old cookbook tahun 90an.. Buku M'sia.. tak tau siapa penerbitnya.. sebab buku tu dah berterabur sikit.. cover nya pun tak tarak. Dan Viennese fingers itu kak rossya selalu buat ikut resepi dari my Cookies Cookbook by Lorna Rhodes.. So bukan dari puan Asma Laili tu. Tapi memang betul.. buku resepi Asma Laili memang bagus.. semua resepi nya menjadi.. She's an ex-radio DJ di Singapura ni.
Mama Anis ~ Kiter kat sini suka tomyam.. yummy..
Azeemah ~ kak rossya pun nak mintak maaf kerna terlambat. Sebab dah beberapa hari diorang dok request mee ajer.. Nanti Zeemah boleh alter mana2 ikut yang tastebud yer..
Nana ~ Tq Nana sudi singgah di fp kak rossya. Sorry lah Nana, kak rossya tak ambil orders... sahja suka2 buat and try orangnyer resepi. Nana pun boleh follow that resepi.. senang ajer buat kek roll tu.. it gives you a chance to play with colors..
Kc~ posa memang lapar... asal tak batal sudah ler...Kc..
Kaezrin ~ Ngandung ker.. sampai craving plak... Kalau berkesempatan boleh lah dicuba nanti..
Yangmazni ~ Jauhnyer nak order... Buatlah Maz... budak2 mesti suka buat biskut..
Luz Macia ~ Kecian nyer .. dah rindu masakan emak yer... Sabo yer.. tak lama lagi tu...
Pencari kitab cinta ~ Hai dalam mencari kitab cinter pun boleh lapaq ker...
Nash>>candidsyndicate photog ~ cubaan nasi goreng ikan masin ker??
Leezsa ~ Alahh.. kak rossya baru nak order.. Leezsa dah bilang tak pandai... Resepi biskut oats ader.. tapi tak tau sedap macam yr opismate punyer ker tidak..
Zila ~ So far tak pernah nampak kat PhoonHuat.. tapi tak tau kalau musim raya ni dia stock up kot. Tapi kalau coklat couverture.. PhoonHuat memang banyak carry. You can also use that.. I usually buy my mohrenglanz di Ghim Hin kat haig Road tu atau Aileen kat Tg Katong Complex.. in smaller bars.
Mama Aiman ~ Go on mama.. u can try it.. Bulatkan kecil2 ajer.. sebab biskut ni mengembang bila dibakar nanti..ok..
F&Z ~ To us.. pun memang sedap...


Monday, 9-Oct-2006 07:35 Email | Share | | Bookmark
Meriahkan hidangan

 
Hmm... belum lagi hari raya... tapi si Lisya dah request lontong... So terpaksa lah mamanyer sediakan lontong untuk berbuka.. siap dengan rendang dan serunding... Cari sotong kering dipasar.. takder pulak jenis yang comel2 tu... sebab yang tu cepat lembutnyer.. so instead.. kiter buat sambal telur ajer.. Senyum anak kiter... bila permintaannyer diturutkan... Haiii.. bila pulak nak masak selera kiter ni...








RENDANG DAGING

1 kg daging lembu dipotong kecil
2 sudu besar kerisik
5 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit di siat dan disimpul
perahan air dari satu biji limau nipis
800ml santan pekat
2 keping asam gelugur
garam
gula (campuran gula merah dan gula pasir)

bahan- bahan dikisar:
3 sudu besar ketumbar disangar
1 sudu makan jintan manis disangar
3 biji buah keras
1 batang serai
1 cm lengkuas
1cm halia
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
10 tangkai cili kering dicelur dahulu

Masukkan bahan-bahan kisar, daging, daun limau dan daun kunyit berserta santan kedalam periuk. Jerangkan dan masak perlahan.. sehingga daging empuk dan kuahnya kering sedikit. Masukkan garam , gula , kerisik, asam gelugur dan perahan air limau nipis. Masak hingga mendapat kepekatan yang anda ingini. matikan api. Keluarkan asam gelugur dari lauk setelah lauknya masak.





SERUNDING

1 cawan kelapa parut putih
1/2 cawan air asam Jawa
3 helai daun limau purut
1 sudu besar serbuk kari daging
garam dan gula ( boleh guna sedikit gula melaka)

Bahan-bahan yang dikisar:
5 biji bawang merah
1 biji bawang putih
2 biji buahkeras
1 batang serai
1 cm lengkuas
1 sudu kecil udang kering direndam dahulu

Satukan perencah kisar dan bahan2 yang lain kedalam kuali. Goreng sambil membalik2kan supaya tidak hangit. Masak sehingga kelapa kering dan berderai sedikit. Serunding ini enak kalau sedikit lembab..



Nota : Untuk Muni... inilah serunding yang Rossya selalu buat.. yang ringkas. Serbuk rempah kari daging tu boleh juga digantikan dengan 1 sudu makan serbuk ketumbar dan 1 sudu kecil jintan manis. Boleh juga ditambah dengan hirisan daging batang pinang. Caranya.. tumis kan hirisan daging yang nipis dengan perencah kisar. Bila daging mulai empuk.. baru masukkan kelapa parut. Percaya kah Muni.. memasak serunding pun ader berbagai cara2.. Rossya kurang pasti sama ader serunding ni jenis yang sama dengan masakan orang Pahang..







SAYUR LODEH


kobis dihiris
kacang panjang di potong serong
lobak merah dihiris ikut suka
sengkuang di hiris memanjang
tahu kering direndam dahulu
tahu di potong besar lalu digoreng
2 helai daun salam
1 helai daun kunyit di siat2 dan disimpul
1 sudu makan serbuk ketumbar
2 liter santan

Bahan2 kisar:
3 biji buah keras
2 batang serai
1 cm lengkuas
2 inci kunyit
1 cm halia
5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
10 helai cili kering dicelur
segenggam udang kering di bilas bersih.

Siapkan periuk.. tuangkan sedikit minyak untuk menumis. Tumiskan bahan2 kisar. Bila perencah garing dan harum , masukkan serbuk ketumbar dan kesemua sayuran mentah (kecuali tahu yang digoreng) dan tumis sayuran sehingga setengah masak. Sesudah itu masukkan santan, tahu yang sudah digoreng dan daun salam/ daun kunyit. Didihkan sebentar dan sentiasa di kacau agar tidak pecah santan. Bubuh perasa, garam dan sedikit gula. Siap dihidang dengan lontong.






KUNTUMAN KOKO

100g gula icing
200g mentega
1 biji kuning telur
1 sudu teh vanilla
150g tepung gandum diayak
2 sudu makan serbuk koko diayak
130g tepung kanji
Manik perak untuk hiasan (boleh guna lain2 hiasan jika suka)

Satukan kesemua bahan yang diayak kedalam mangkuk besar. Masukkan gula icing, telur dan kacau rata.
Bubuh mentega sedikit demi sedikit.. uli menjadi doh yang lembut. Jikalau doh sudah lembut.. tak perlu habis kan mentega.
Isikan sedikit kedalam beg icing bermuncung bunga. (kak rossya guna citak dahlia) Picit diatas tin pembakar yang sudah digris dengan sedikit mentega. Hias dengan manik2 dan bakar pada suhu 160C hingga masak.






BISKUT LEMON AISKRIM

150g gula castor
200g mentega
1 biji telur
300g tepung gandum diayak
70g tepung jagung diayak
90g tepung aiskrim vanilla
1 sudu kecil lemon paste
1 sudu teh garam
1 biji kuning telur dipukul sedikit untuk disapu diatas biskut
sedikit manik berwarna

Putar gula, mentega, telur dan lemon paste hingga sebati. Masukkan semua jenis tepung dan garam. Uli perlahan menjadi doh. canai setebal 4mm dan terap dengan acuan pilihan. Atur diatas tin pembakar dan sapu sedikit kuning telur dan taburkan manik berwarna. Bakar dengan suhu 160C selama 15-20 minit atau sehingga masak.






Quote:
MamaFami ~ Aiyoh.. penyakit M.. tu senang ajer ubatnya... suruh ajer.. si Fatin, Syahmi and PapaFami request macam2 kat mama.. mesti tak sampai hati nak hampakan.. kan.. kan..kan.. Come on Mama... 1..2..3.. up.. up.. an away...Hmmm.. vitamin dah makan?
Aureanayz ~ Sabo.. sabo.. kang batal pulak posa tu... siapa yang salah... akak..jugak .. hahaaii.
KC ~ ish.. belum lagi raya.... besok.. masih posa tau...
Nabialishad ~ Hah.. ni mesti geng tunjuk kan... oven dah beli ker belum? Nak order leh.. tapi takut nanti kuih tu kalau sampai.. habis berderai.... Ah.... tak yah order... mai datang sini .. makan...
Nic ~ nak lontong eh... tunggu Hari raya yer... Nanti buat lah biskut tu.. senang ajer Nic.. Berapa banyak biskut tu..Nic buat tiap lebaran?
Azli Jamil ~ Aiyoh AJ.. apalah ader dengan top 100 tu... Kiter ni.. kalau pengunjung semua happy and seronok tengok my fp.. dah rasa berbaloi dahh.. Btw, lama tak nampak?
Tina ~ Biskut lemon aiskrim... serbuk aiskrim beri perisa jugak pada biskut tu. Kalau kat jepun takder lemon paste.. Tina boleh guna parutan kulit lemon dari 1 biji lemon.. dan tepung aiskrim boleh ganti dengan small tub of ice-cream vanilla.. Tapi kalau adunan lembik sedikit... just simpan kat fridge sekejap baru di canai dan dicitak..ok..Oh ya,..jika Tina menggunakan vanilla ice-cream tu.. adunkan ia bersama bahan2 mentega.. Selamat mencuba..
Nash-Gee ~Lontong pun memang kiter favourite juga..
Azli Jamil ~ Yes.. memang disini kadang sayur lodeh kami letakkan tempe... cuma kat rumah ni.. tempe tu tak jalan kalau dimasukkan dalam kuah lodeh. So rossya selalu goreng tempe separately untuk jadikan makanan sampingan instead..
Muni ~ Dah.. rossya dah tepek my serunding resepi tu... tapi tak tau sama ngan cara orang Pahangnyer serunding tak.. hehee
Ramsis ~ Oh.. ente nanti beraya ngan lontong jugak yer.. Ana fikki.. ente masak kebab atau makanan Arab.. Walau apa2 pun lontong memang best.. baik kering atau pun berkuah...
On behalf of Anna ~ Lontong memang best .. kalau makan kering sekali pun .. siap dengan rendang, ayam masak merah, sambal goreng, sambal tumis dan serunding.. tanpa kuah... Nyum nyum..
Strozze ~ Kering atau berkuah... yang pasti.. lontong Gerek!!
Ida ~ Hai Ida pun suka lontong yang kering yer... sedap tapi nak banyak lauknyer baru betul2 power.. Kak rossya memang sudah buat biskut raya... tapi bukan untuk HariRaya kami... Ader lah projek tu sikit2.. tapi pun bukan juga untuk dijual...
Otopan Otosan Otoranger ~ Amboi.. panjang tul namanyer... Nasib baik bukan power ranger.. hahaaii Ish.. kiter bukan champion...cuma setakat minat mencuba....
Ishzah ~ Hai.. Ishzah pun dah berbuka dengan lontong yer... yer lah Ishzah.. takyah tunggu raya.. kalau teringin nak makan.. buat sahja.. Kalau sudi.. jemput lah kerumah.. lebaran nanti yer..
Ira ~ Kalau disini.. tepung aiskrim banyak dijual dikedai bahan2 membuat kuih. tapi kalau kat sana takder.. Ira boleh guna 1 small tub vanilla ice-cream (agak2 dalam 1 icecream scoop yang besar tu). Masukkan icecream tu ketika mengadun mentega. Jika adunannya nanti lembik sedikit... masukkan kedalam fridge sebentar sebelum di canai... Cuba jangan tambahkan tepung lagi.. Selamat mencuba..
Mommy d&d ~ Lontong tu..kalau kat sini.. banyak dijual yang dah siap.. Kiter tinggal masak kuah lodeh dan lauk-pauk nyer sahja.. Hmm... posa tu.. tabahkan hati mu... Btw, Danish dah sihat hendaknya yer..
Sabrina ~ Alahai ciannyer.. jauh beno nak order... Kak rossya tengok kat M'sia.. biskutnyer lagi canggih2 .. dan cantik2..
Suecute ~ Ish... belum raya lagi... anak bulan pun belum nampak.. hehee
Mama Siti ~ Memang mama, kalau makan lontong takder serunding macam tak complete kan.. Kuih tu aderlah sikit2..
Mama Anis ~ Aiks.. kak rossya jalan pelan2.. pun mama tak leh kejar.. Kalau kak rossya, mamafami & kak fazi dok berjiran.. alamat lah hari2 dok main masak2.. hari2 dok makan2.. hahaaii
Imaan & lana ~ tq Asma for the wish.. I'm happy u liked some of the recipes.. Kalau tak cukup masa.. masak yang simple2 ajer... Jangan sampai berpenat2.. nanti dok penat memasak... sampai tak lalu menjamu selera..
Amy ~ aii.. awalnya Amy dah wish kak rossya Hari Raya?.. Walau apapun kak rossya nak wish Amy juga selamat berlebaran di tanah Indon.. Tak balik beraya ker... Semuga tercapai cita2 kelak dengan cemerlang..
Eena ~ Ish.. kak rossya bukan terror.. kak rossya banyak cuba resepi orang sebenarnya.. Sebab kak rossya sekeluarga memang jenis yang suka merasa...Kalau mai S'pore.. apa salahnya kalau nak singgah ke teratak buruk hamba.. chewah...
Reen ~ Alhamdulillah bagi kak rossya..
Mommy Nadiah ~ Sini.. kalau makan lontong mesti nak ader serunding kelapa tu.. Kalau datang S'pore.. jemputlah kerumah.. apa salahnya.. Cuma selalunya raya the first week kak rossya jarang dirumah .. sebab beraya kerumah saudara-mara yang lebih tua.. Biasalah.. orang melayu kalau dah beraya.. satu bulan pun tak cukup.. hehee..
Meorjay ~ Aiyoh MJ.. rossya bukan terror ler.. Nanti marah tau chef2 diluar tu.. Kita suka mencuba resepi orang.. dan bila terasa sedap ditekak kiter... hendak pula kita war2kan pada yang lain..
Sulia ~ Amboi.. jangan lah stress... Masak lah apa yang teringin nak merasa.. kalau sempat.. Kalau tidak pun.. cuba dilain masa pun boleh.. Insya'Allah. Pelan2...
Leezsa ~ Untung nya masih ader emak... boleh manja2 mintak masakkan.. Ingat tu emak yer.. Kak rossya kalau raya nanti.. semua kena masak sendiri.. Nak ngecek serunding dengan mertua.. dia pun dah berusia.. tangan dah tak berapa kuat.. Tapi air tangan orangtua ni memang best..
Cekya ~ hehee..
Abdhakamabdah ~ Hmm.. awalnya beri ucapan pada kak rossya.. Anyway, kak rossya ucapkan Eid mubarak pada anda dan seisi keluarga. Semuga lebaran ini memberi kemenangan dan keberkatan dari Illahi. InsyaAllah.
Ecah~ Sabo Ecah... lagi lama tu
Yana ~Tq Yana.. Kuah nya nampak cam kari.. tapi tak rasa macam kari pun.. More macam sayur lemak.. Perut bergendang takper.. asal tak batal posa...
Me ~ takder kacang panjang.. ganti ajer dengan buncis.. sama jugak. Ish ..tak cacat pun nanti.. (kitakan yang buat dia.. ubah sikit2 ikut selera kita... tak salah...)
MummyJam ~ Macam ajer... tapi belum raya lagi..
Fasha ~ Dessicated coconut tu kak rossya rasa ader manisnya.. Kalau nak masak lauk.. tak bolehlah gunakan dessicated tu... Sebab.. belum dimasak dia dah berderai.. Sorry eh.. no alternative lah Fasha... kelapa fresh juga mau... hehee
Gee ~ Kalau ader bahannya.. serunding buat sendiri memang muai. Kak rossya suka buat banyak sedikit .. kemudian simpan di fridge.. Bila Lisya nak makan dengan nasi.. kak rossya panaskan sedikit2. Biskut raya memang dah buat.. tapi untuk sendiri punyer belum lagi..
Luz Macia ~ Best nyer nak suruh mak buat roti jala... makan dengan kari..
Kakyong ~ yer lah kesian lah kakyong.. bila budak2 mintak nak makan.. Projek kuih raya sendiri belum lagi.. ini projek lain...
Zuhri ~ Hope anda sudah sihat hendaknya...
Rozeela ~ Apa yang nak dijeleskan tu rozeela? Kak rossya dah tepek resepi.. nanti zeela pun boleh cuba.. dan merasa yang sama..
Ciksue ~ Lama tak nampak ciksue... Lontong memang best makan denga serunding & rendang.. I like..
Kuzi ~ Tq Kuzi.. nampaknya aniversary kiter sama bulan yer.. hehee.. Cuba lah buat Kuzi biskut lemon tu.. senang ajer..
Lily ~ thankyou for visiting my fp. Kak rossya takder resepi kek yang menggunakan ice-cream sebagai antara bahan nya. Tapi kak rossya pernah dengar ader cheesecake yang campur dengan ice-cream vanilla. Kalau kek yang berperisa ice-cream .. kebanyakan resepi kak rossya ialah resepi kek lapis.. Nak?
Jejaka F4555 ~ tq ... hehee
Diana ~ Biasa ajer lah D.. masakan kami ni... ikut selera dan citarasa keluarga..
Kuchai ~ alah.. kak rossya pun buat sikit2 ajer Betty. Lontong.. tu sebab nak makan.. sebab tu dibuat dulu..
Fitri ~ hm... camner tau? haahhaii
Zakiahz ~ apa pulak tak sama... Yang namanya rendang ..mesti lah sama rupanya.. Mungkin cili dan gula melaka yang beri warna merah sikit tak..


[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net