Just in case no one has smiled at you today...

By: rossya ahd

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  [17]  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 3-May-2006 12:00 Email | Share | | Bookmark
BISKUT CHOCOLATE-CHIPS dan BISKUT GAJUS

biskut chocolate-chips
however u shape 'em, they still taste just yummy
biskut gajus
Pernah try chocolate -chips cookies with a different flavour?? Ah... ini lah BISKUT CHOCOLATE-CHIPS berperasa Milo.... to meet the Asian taste. OK sahje kalau nak modify dengan tambahan kekacang yang anda gemari. Be creative...





BISKUT CHOCOLATE-CHIPS




8ozs butter
5ozs gula halus
1/2 sudu teh bicarbonate of soda
1 sudu teh cream of tartar
sedikit garam
1 cawan serbuk Milo
10 ozs tepung self-raising
6ozs Hershey's semi-sweet mini chocolate -chips
1 sudu teh vanilla essence
1 biji kuning telur


Pukul mentega, gula, garam, vanilla, cream of tartar dan bicarbonate of soda sehingga sebati. Masukkan Milo, telur dan chocolate chips. Kacau hingga rata. Masukkan tepung self-raising. Bentuk mengikut citarasa anda. Bakar sehingga keperang-perangan.



BISKUT GAJUS


250g mentega
100g tepung jagung
100g Top flour
225 tepung gandum
100g icing sugar
1 biji kuning telur
60g gajus, dibakar dan di kisar
1 biji kuning telur untuk di sapu diatas telur
secukup kacang gajus untuk hiasa
1/2 sudu teh vanilla essence



Gaul rata mentega, telur, icing sugar, vanilla dan gajus kisar. Masukkan ketiga-tiga jenis tepung yang sudah diayak dan kacau lagi sehingga menjadi doh yang lembut. Citak mengikut citarasa anda Sapukan kuning telur di permukaan biskut dan hiaslah dengan sebiji gajus diatasnya. Bakar sehingga kuning dan masak.


Tuesday, 2-May-2006 09:00 Email | Share | | Bookmark
cornflakes macaroon eemmmm....

Cornflakes macaroon.......
tat nenas bungkus
I am sure you will never stop at one. But beware!! these are for the sweet-toothed. Delightful meringues.... crispy ....yet it quickly melts in your mouth.

Rangup!! Assoyyy....


Cornflakes Macaroon


230ml egg whites
500g icing sugar
1/4 tsp cream of tartar
1 tsp vanilla essence
100g Kelloggs cornflakes
140g (or more) Hershey's semi-sweet chocolate chips


Whisk eggs whites for a few seconds. Add in icing sugar a little at a time. Followed by cream of tartar and vanilla essence. Whisk again until mixture forms a STIFF peak. Use a spatula to fold in cornflakes and mini chocolate-chips. Spoon mixture into papercups and bake at 170deg.C for 30 mins or until done. Store in an airtight container.


Enjoy.............





Quote:
My daughter is such a funny girl. I tanya camne dengan exam papers nye. Instead, dia kasi i riddles and teka-teki for me to answer. Katanya, she got 'em from the internet. Budak-budak sekarang memang pandai lungsuri lelaman web dari kita.

She said, " mama, kueh ape yang bungkusnye didalam, isinye di luar?"

"Kueh ape?" tanye ku pantas. sebab aku tahu budak ni hanya nak giat aku.

Dia ketawa.... lalu menjawab, "KUEH SALAH BIKIN LAH , ma..." hahaha

then she went on.... " Binatang apa yang ada power karate?

"tak tahu lah mama!!" jawab ku... give up....give up.....

And she said.........

" Kuda belang!! Mama cuba kira berapa black belt yang dia ade kat badan nya...." Macam tak bersalah dia perli aku. Kelakar ke ape budak ni????



[u]


Tuesday, 2-May-2006 00:37 Email | Share | | Bookmark
Onde-onde keledek....

onde-onde keledek.....
Onde-onde keledek..... my all-time favourite walaupun kueh ini dikatakan kueh dolu-dolu....
Digemari , baik kanak-kanak mahupun orang dewasa.






Bahan :

500g keledek (mesti keledek putih)
1 cawan tepung keledek (atau secukup nya)
1/2 biji kelapa parut putih , di kukus sebentar
1 keping gula melaka , di racik
1 c.teh pandan paste dan sedikit pewarna hijau
garam secukupnya


Kupas kulit ubi keledek, cuci bersih dan rebus dengan sedikit garam sehingga empuk
Setelah empuk, lecek sehingga halus. Masukkan tepung keledek, pandan pes dan pewarna hijau.
Uli sehingga lembut. Ambil sedikit adunan dan dileperkan. Isikan sedikit racikan gula Melaka dan
bentukkan bulat seperti bebola kecil. Buatlah sehingga habis. Didihkan air didalam periuk.
Masukkan beberapa biji bebola ini dan biarkan sehingga ia timbul di permukaan air.
Bila ia timbul, bererti onde-ondenya sudah masak. Angkat sambil di toskan lalu di digaulkan
dengan kelapa parut.


Tips: Jika ingin membuat onde-onde labu, gantikan sahja ubi keledek dengan labu.


Friday, 28-Apr-2006 07:00 Email | Share | | Bookmark
sekadar hobi

mini fruit tarts
vanilla choc-chips muffins
icy hearts coookies
View all 4 photos...
Nothing says loving like something from the oven...
Terer tu, memang jauh sekali. Tapi memandangkan kehidupan kita senantiasa bergolak, terkejar kesana.... terkejar kesini. So you see.... memasak ni can be rather relaxing. Itu pun terpulang pada minat seseorang le..




Today, my only daughter ade exams. Ini yang buat stress ni... Tapi actually nak pikat atau pujuk si Lisya supaya belajar tak le susah. Masakkan saje makanan kegemaran nye. Yang heran tu... budak ni suka nah makan... tapi badan nye ..Mintak ampun... kurusnye???

I ingat nak buatkan Lisya fruit tarts lah..... or muffins........or....icy hearts cookies..... or....




Phewyo!! Boleh pening di buatnye......


Thursday, 27-Apr-2006 07:48 Email | Share | | Bookmark
RosSya Bakes

cashewnut cookies
cornflakes macaroon
Kueh Makmur
View all 4 photos...
Antara biskut-biskut yang menjadi kegemaran putri ku. Kalau datang lebaran, aku tak kan lepaskan peluang untuk menyediakan juadah yang di sukai ramai. I love pleasing people actually...
Itu yang kadangkalanya susah.... sebab bila dah sungguh-sungguh mencuba, I fail juga in some of my attempts.




Tapi yang penting bagiku... di rumah mesti ada oven. Biar tak nonton TV, biar takde radio untuk ku dengar... tapi OVEN !! mesti nak ade... boleh gitu?





[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  [17]  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net