Just in case no one has smiled at you today...

By: rossya ahd

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 18-Jul-2006 02:49 Email | Share | | Bookmark
Roti Boyan & Kuih Bakar Berlauk

 
This is a traditional bites of the ethnic Boyanese. Nope! I am not an ethnic Boyanese. But where food is concerned... my tastebud is basically universal. I luv just about anything and everything. Well... tolak kayu dengan batu ler... dan sayuran2 yang pahit2 tu.... kira semua ler akak suka makan.. Roti Boyan nie gaya nyer cam roti canai telur ler atau prata telur... cuma ader kentang yang dilecek. The trick is to eat this ... served with sambal tumis ikan bilis. Tak boleh tidak... mesti nak kena sambal jugak..



ROTI BOYAN (BAWEAN)

bahan-bahan untuk kulit roti
1kg tepung gandum
400ml air suam hangat
100ml minyak sayur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam

Bahan-bahan untuk inti
600gm kentang dicuci bersih,
rebus hingga empuk, kupas kulitnya dan dilecek,
atau ditumbuk halus.
4 atau 5 biji telur
100gm daun sop dihiris
3 biji bawang besar di potong dadu kecil
1 sudu teh serbuk lada putih
garam secukupnya

Peraturan membuat roti
Campurkan, air suam, minyak, baking powder, gula dan garam. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, kedalam air dan diuli sehingga menjadi doh yang lembut. Buat beberapa kepalan dan perap sebentar.

Peraturan membuat inti:
Gaul rata, kentang tumbuk, telur, hirisan daun sup , bawang dadu, serbuk lada putih dan garam.

Cara mencanai :

Ambil sekepal tepung, giling diatas papan dan sapukan minyak dipermukaannya tarik tepinnya dan lebarkan, dilipat-lipat dan digulung seperti siput, sama seperti membuat roti prata atau roti canai. Kemudian di giling semula bentuk bulat. Buat dua keping , isi inti diatas sekeping tepung tadi, ratakan, dan ditutup dengan sekeping lagi. Kelim tepinya seperti mengelim epok-epok. Kemudian goreng dengan sedikit minyak dan api yand kecil sehingga masak.



Nota ~ Roti Boyan ini boleh juga dibekukan. Tetapi perlu digoreng separuh masak. Simpan setiap keping kedalam plastik dan masukkan kedalam freezer. Bila hendak digunakan, keluarkan roti beku ini dan biarkan sehingga ia lembut semula. Goreng sekali lagi dengan sedikit minyak diatas api yang kecil sehingga ia betul2 masak. Boleh juga menggunakan ketuhar microwave ataupun oven.




Aisey.. bukan kueh talam berlauk... ni lah Kueh Bakar Berlauk!!


KUIH BAKAR BERLAUK


Bahan A:
200ml santan dari 1 biji kelapa parut putih
garam secukup rasa
(Garam dan santan dimasak sehingga mendidih)

Bahan B:
500gm daging kisar
(lembu atau kambing)
1 sudu makan rata rempah beryani atau rempah kari daging
sedikit serbuk lada putih
garam secukup rasa
(Bahan diatas digaul rata dan sangar hingga kering)

Bahan C:
300gm tepung gandum diayak
4 biji telur
600ml air
sedikit pewarna kuning
garam secukup rasa

Bahan D:
1 sudu teh jintan manis
1 sudu makan ketumbar biji
(kedua bahan disangar dan dikisar)

Bahan-bahan taburan:
2 pokok daun sop
2 pokok daun bawang
5 biji lada merah di hiris tipis
1 cawan bawang goreng



Cara-cara nya:
Telur, tepung, santan, 300ml air, pewarna kuning dan garam dikacau rata. Keluarkan setengah bahagian adunan dan ketepikan. Masukkan bahan D pada baki adunan dan kacau lagi dengan lebihan 300ml air hingga rata. Campurkan dengan adunan yang diketepikan tadi dan tapis, dalam bekas yang besar sedikit. Campurkan dengan sedikit hirisan daun sop/ daun bawang, satu sudu teh minyak makan, satu sudu teh gula dan bawang goreng lalu digaul rata.

Panaskan ketuhar 180 darjah. Tuangkan adunan kedalam acuan kuih bakar kira-kira tiga-suku penuh. Taburkan sedikit daging yang telah disangar kering ( bahan B ), bawang goreng, hirisan daun sop/bawang dan lada merah. Bila hendak membakar turunkan suhu ketuhar kepada 160darjah. Bakar selama 15-20 minit atau sehingga masak. Jangan lupa untuk gilis sedikit minyak pada acuan sebelum membakar.



Quote:
Leezsa ~ roti boyan nie bole dimakan anytime of the day, Leez.
nn~ Haah.. ini ler halnyer tgk gambo tak baca citer.. hehee... Itu kan gambo roti boyan kat atas tu..
Ira ~ Hmm.. nanti kak rossya pos yer... Nak guna aper? Fedex ker DHL?
Azli Jamil ~ U're such a gracious person Bro Azli. No wonder it's easy for u to break the ice amongst strangers...
Yangmazni ~ Try ler Maz... Sape tau budak2 suka...
Gerimisalji ~ Hai dah balik semula awak yer... Apsal nampak sedap? Memang sodap ni...
Muni ~ Hai jauh nyer muni nak order? Cuba ler buat Muni... mudah ajer tau..
Azuamer ~ Masak jangan tak masak yer Azuamer..
Luz Macia ~ Awak nak balik umah pun tak sempat... camne nak turun sini dek ooiii! Kalau mai.. kak rossya buat kan yer..
Korok ~ Eh.. takut mati ker? Makan dek ooii... jangan tak makan... asalkan sentiasa bersederhana... Itu pun rezki..
MamaFami~ Cuba ler mama. Since Mama meman pandai canai-mencanai nie... Gerrenti jadik punyer..
Idaa ~ Sama ler agak nyer. Kiter kan serumpun... selalu kuih nyer sama.. cuma namanya ajer berbeza-beza.
Sha ~ Masak pun nak kena ader minat tak? why not give it a try.. sape tau anak bujang u suka..
MummyJam ~ Makan mummy ... jangan 'bedal'. Kecian kuih tu bokop2 kena bedal... hehehhe..
Mummy Melia ~ U're welcome Nurin. Sudi2 lah kemari lagi.
Phalinn Ooi ~ Emmm... restoran Rossyabakes kot... hahaha... Kak rossya cam yer-yer ajer..
Palik ~ Mak Oii! Jauh nyer nak tempah kueh raya, Palik? Kak rossya tgk kak M'sia kuihnyer lagi cantik2 dahh..
Nic ~ Aper nyer yang tulun? Makan ajer ler Nic, Nanti lepas tu pi exercise yer...
Ida Natrah ~ Kalau lapar kena makan ler Ida... Kalau nak rasa kena buat tau...
Fasha ~ Eh kiter geng yer... hantu sambal! Bagus dok semeja nie.. Nanti kalau dah buat jangan lupa tepek gambo tau.
Aureanayz~ Alahai... jauhnyer nak bagi... Kecian budak2 tu... Buat kan ler apa2 yang mereka suka, Aureanayz.
Za+za ~ Eh kak rossya pun suka makan ubi rebus cecah sambal tumis.. Macam org dolu2 ler kiter nie... retro gitu..
Lina ~ Feberet yer? Bole... tapi sket ajer tau.. hehehe..
Sabrina ~ Rasanyer macam roti canai berinti kot. Camne nak antar, my dear, jauh sangat.
Mazrul ~ Nak try jugak yer..
Kakyong ~ Nanti bila berkesempatan bole lah cuba kakyong. How's business? Hope memberansangkan yer..
Cakcibao ~ Tq,
F&Z ~ Cuba Fazi... ayuh..!!
Edoras ~ 2 dozen setiap hari.... nie makan sampai mabuk nie Edoras...
Aisyacan ~ mesti dicuba, kak kham. Jangan tak cuba ok..
Nurainil ~ Try ler Ainil... jangan tak try tau.. kalau dah jadi leh panggil kak rossya dtg makan yer..
Zack ~ Roti Boyan ni wud taste more like roti canai than epok2 cos tepung nyer tu.. diluar garing dan didalam lembut...
Harlina ~ Alaah.. Lin, kak rossya gunakan acuan mini pie untuk dapat kan bentuk yang cantik ajer. Adunan roti boyan tu kak rossya dapat from my mother-in-law. Sukatan nyer dapat dari buku panduan Warna sebab orangtua Lin... dia bikin pakai agak2 takder sukatan. My MIL berbangsa Bawean. So kira dat recipe is authentic ler... Dah try?
Gee ~ Kenapa tak jadi ek? Kesian nyer Gee. Gee tak tambah sedikit tepung lagi ker.. Cuba ler lagi Gee, jangan putus asa. This time try to do the opposite. Sediakan tepung dulu dalam bowl, kemudian tuangkan the liquid mixture bit by bit sampai menjadi dough yang bole diuli. Uli lagi hingga lembut. Roti boyan ni kalau panas, tepungnyer crispy diluar dan lembut didalam. Kalau dah sejuk.. tepung nyer selalunya lembut sahja. Untuk panaskan, bole masukkan kedalam toaster sajer. Cuba lagi yer...


Monday, 17-Jul-2006 01:13 Email | Share | | Bookmark
Sultan Mosque

 
Sultan Mosque, Singapore

Through the years ,there's a lot of new and beautiful mosques being built in Singapore. But, Sultan Mosque is still the real center of the Muslim Community here. First built in 1826, partially funded by the East India Company as part of their agreement to leave Kampong Gelam to Sultan Hussein and his family in return for sovereign rights to Singapore. The present mosque was built in 1928 and was funded by the Muslim Community.

Its dome base is a ring of black bottles, complimented by Mogul cupolas. Funny thing, though, this mosque was designed by an Irish guy named Denis Santry, who was working for the architectural firm Swan and McLaren
..












Quote:
Sha ~
MummyJam ~ selain lepak kat sini.. kiter pun suka duduk2 kat Kg Gelam Cafe tu...
Kuzi ~ Tekder lah Kuzi. Good idea jugak kalau buat kad raya eh..
Ecah ~ Alaa ..bucuk... intan payung..
Badanag Perkasa ~ #1 pic tu editing belum complete. Lepas.. tu jadik maleh pulak nak sambung.. touchup..
Lina ~ Hai.. Lina, itu pun resepi orang I salin dari buku. U're most welcome to try. Tambat ler hati anak2 kiter tu..
Sabrina ~ throuhg the years aderlah diorang touch-up kan masjid tu.. Kalau tidak gerenti usang..
Pixx ~
Harlina ~ Sambil post gambo2 untuk dinikmati bersama, kak rossya juga perlu mengingat kan diri sendiri ni..
MamaFami ~ Berkongsi ilmu dan bertukar nasihat.. bukan kah baik mama..
Cuyus ~ Kak rossya main2 edit tu..
Intan Azim ~ Kenapa tak datang Intan...
Judith ~
Za+za ~
Nurainil ~ Tq Yer kak rossya org S'pura. Biler nak mai?
Aisyacan ~ Cuba2 sajer.. Mana satu yang berkenan tu kak Kham....
Pejal ~ Haa... org pro dah mai ni...
Medusa ~
Yumi's pixtures Cafe' ~ Alhamdulillah.. mari sama2 mendekatkan diri kiter kepadanya..(rumah Allah)..
Edoras ~
Fazliali ~ Masjid Sultan diArab St.,Singapura.
F&Z ~ Dijaga, terpelihara lah dia, Fazi. Kalau tidak mesti tak begini rupanya.. Btw, where do you orignated from Fazi?
Kuchai ~ That's the original shade. Kak rossya cuma brightened kan sket ajer imagenyer..
IYKM ~ Haaah... ni mesti tak pernah dtg S'pore nie...
Naem ~ Yes, kak rossya org S'pura... dan baru belajar nak amik gambo...


Saturday, 15-Jul-2006 01:09 Email | Share | | Bookmark
singapore river...

 










We just love strolling by the Singapore River.... at night. But that night... no tripod.... no lens to my rescue. Just my point & shoot. And I just enjoy the night view... such serenity over the river blue.. And.. I hope you enjoy it too...


Quote:
Nic ~ Tq Nic
Bnurushd ~ yer tak yer lah.. Abes kiter kat bawah dier kena tempias... hehehe
Chees ~ bole... aper salahnyer..
Cuyus ~ waktu malam memang glittering kat sini...
Mama Anis ~ Insya'Allah ... sampai ler nanti mama...
Edoras ~ Tq for the tips Edoras.. Actually memang terlupa nak gunakan timer..
Cneo ~ Berenang tak jadik masalah Cneo... takut.. kena tangkap ajer..
MamaFami ~ Nanti kalau balik M'sia.. bole singgah ler Mama..
Luz Macia ~ Hmmm...
Sabrina ~ Betul ler Sab... pandai adik...
MummyJam ~ Berdua2an? Hmmm... Lisya nak sorok kat mane mummy...
Muni ~ Tq Muni
Efan ~ Tq Efan..
Aisyacan ~ Aiii.. September kan dah nak balik M'sia... nanti jangan tak mai.. dah dekat tu..
Steve Troy ~ thanks Steve..
Kuzi ~ Kak rossya masak tetap masak... Gambo makanan pun banyak dalam achive.. cume takut kalau selalu gambo makan2.. tetamu FP bosan plak..
Mademoiselle Ayu ~ Dah lama dah... biler lagik nak mai..
F&Z ~ Shopping pun memang kiter punyer #1 riadah...
Fatin ~ Haah.. ni dah ader passport.. kalau balik M'sia bole turun sini ler...
Nurainil ~ Tak jauh pun Ainil.. mai lah datang...
Hanis ~ Eehh... don't call me 'Ms' ler.. I can be yr mother u noe... I know the noise is terrible huh..
Phalinn ~ Yer nak ooii.. kak rossya org S'pore. River kat s'pore tak banyak mane... tapi kat sini memang menarik waktu malam...
Aurenayz ~ Tq, my dear..
Yangmazni ~ Nanti kalau balik M'sia... bole jugak kesini lagi yer Maz..




What runs but never gets tired?
Water
~~
Author Unknown





Thursday, 13-Jul-2006 04:50 Email | Share | | Bookmark
so.... u're out of ur cage huh?

 







Quote:
Intan Azim ~ Eh... betul ler tu... camne Intan tau?
Sabrina ~ Tq Sabrina.. merpati sesat tu kot..
Fifi ~ hahhaha.. merepek ler Fifi. Auntie rossya bab camera pun tak tau....
Muni ~ haaa... ni betui 'terendam' ler. Rossya pun cuba2.. amik gambo yang mane suka...
Luz Macia ~ Anything u want to ask....? hehee
Ed sh ~ tq
Nic ~ Eh Bos ler tu... Ish! bukan burung kak rossya ler.. I just happened to see it at the garden. Jln terkedek2....... tak mau terbang pulak.
BadangPerkasa ~ Alaa... Rossya pun tak plan tak amik gambo burung2 tu. Abes dia syiok posing depan kiter kan... kesian pulak.
Nurainil ~ Bukan ler Ainil! Itu bukan burung kak rossya. 2nd pic, burung tu bertenggek kat atas batu ditepi tangga.
MamaFami ~ Cute eh..
Aisyacan ~ Ish.. seronok ler... tak mau jeles,, heehe
yangmazni ~
MummyJam ~ Burung dah patah sayap agak nyer.. dikejar keliling pun.. tak mau terbang.
Ecah ~ Kena pijak? Haah.. itu baru ler mati accident....
Leezsa ~ Bukan burung kak rossya ,Leez. Kak rossya kalau bela 'pets' .... merbahaya! Takut2 sume jadi Satay! hehhee
Sha ~ Jinak2 merpati..... nak ku tangkap... lari!
Azuamer ~ Agak nyer ler tu... siapa yang suka kena kurung selalu kan..
Nemesis ~ yes, itu burung merpati. Tak tau ler dia balik ker tidak...
Idaa ~ Burung pun nak aksi cam model. Tangkap pose gitu..
MFBR ~ Nak gi rumah u tak? Nak mintak makan...
Cuyus ~ Bukan cari makan ler Cuyus... cari girlfren...
Joni ~ Aiii ... adek ooiiii! Sekarang tak yah pakai surat2 segala. Sekarang pakai SMS ler... Dahh... patut ler si budak Dell tu... tunggu punya tunggu.... msg tak sampai2... hehehe
Amy ~ Tq Amy


Monday, 10-Jul-2006 23:50 Email | Share | | Bookmark
Fun with piping...

 
 
 
View all 7 photos...
Lately, Lisya is sooooo into decorating.. She is now so eager piping roses and rose buds, apple blossoms .... I don't really remember when she starts fancying doing this. There's really no stopping her... Go on Lisya, I will give my support and encouragement in everything you always wanted to do. But I really wonder how long this will last...













I am a regular visitor to KY's fotopage.. My.. really drool over her gorgeous cupcakes. Tak dapat ler nak order... duduk jauh sangat kot. So to please my own desire of yummilicious cupcakes .. I make my very own..






Banana Pistachio Cupcakes

30g shortening
30g butter
110g castor sugar
1tsp vanilla
2 eggs
120g self-raising flour
1/2 tsp bicarbonate soda
300g peeled bananas and mashed
1 tbsp cream
30g chopped pistachios
salt

Cream shortening, butter and sugar until light and fluffy. Beat in vanilla, salt and egg until well combined. Sift flour and soda together. Fold the sifted ingredients and stir in cream. Add bananas and nuts, and mix well. Spoon into papercups and level the surfaces, Bake in preheated oven 175degC for 30minutes or until done. Cool cake in pan before removing onto a wire rack to cool completely.







Marble Cupcake

Bahan A

6 biji telur di sejukkan
6oz tepung hongkong
2oz tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
10oz gula castor
1 sudu kecil ovelette
1 sudu kecil vanilla essence

Bahan B

10oz butter
2 sudu makan susu pekat (condensed milk)
(kedua bahan B di pukul bersama hingga kembang dan putih)

2 sudu makan serbuk cocoa
sedikit chocolate emulco atau paste



Pukul Bahan A jadi satu hingga naik dan gebu. Gunakan spatula dan masukkan bahan B kedalam bahan A and gaul hingga rata. Adunan di bahagi dua. Sebahagian dimasukkan serbuk cocoa yang telah diayak dan sedikit choc emulco. Letakkan adunan kedalam papercups berselang-seli seperti membuat kek marble. Selamat mencuba..




Quote:
Mama Anis ~ Kak rossya suka tgk budak2 Try everything yang baik. U'll never know without trying..
Sha ~ sodap sha sopdap... kenapa sayang?
Ecah ~ aper yang leceh? Kalau dah mula jadik fun tau...
Kuzi ~ Ini dia tengah minat Kuzi, kak rossya pun layankan ler.. Keep on trying Kuzi... pasti berhasil.
Poknie ~ yer.... poknie.. bunger tu leh dimakan... krim..
Ecah ~ Ish Ecah! kak rossya cume usik jer.. Camne kiter nak gi menembak sesama? Kak rossya dok jauh sket nie... S'pore..
Fiza ~
Azuamer ~ hai Azuamer.. tak yah ler susah2.. Suruh ajer orangrumah cayang yang buatkan...
tukang comment tak bertauliah ~ ...... sebab sini sume hantu makan dahhh...
Mummy jam ~ nak blajar dari Lisya ker?
Fiza ~ manisss..... betul.....
Edoras ~ Alamak Edoras nak order untuk hari2... nanti tanya Lisya ek? heehehhe
Nic ~ Alahai Nic nih...
Meorjay ~ Sodap Meorjay... sodap!
Dilella ~ Alamak puan... the cakes dah history ler...
Aisyacan ~ Kham bole gunakan Cake Flour kalau tak dapat cari Hongkong flour. Kat sini Hongkong flour banyak digunakan untuk buat kue Pau.. M'sia pun banyak dijual...
Luz Marcia ~ Sorry ler Ezzarel. Kak rossya pun blurrr... Typo-error ker Human-error kot. Takper lah kau ma'afkan lah mereka2 nakk...
Marcia ~ eh'eh kek nie lembut tak.... ganazzz! Mana ader bunuh2 nie..heheee
Rahmat ~ Tq Rahmat
Datin Over ~ Tq Dash
Nurainil ~ Kak Rossya pulangkan dat sweet serving to Lisya instead dia yang abeskan sendrik! I told her, "Mama has to watch what I eat in order to stay healthy so that I can take better care of you".
eFan ~ Tq eFan..
Mademoiselle Ayu ~
Cuyus ~ Bole ler Cuyus, kiter kan BFF... Btw, camner kiter nak amik order... kiter belum pass lagik kot.
Hanna & Eez ~ Kalau suka baking, invest satu lah, my dear. Nanti leh buat kan untuk Eez macam2...
Intan Azim ~ Cool Tag? Yup! My main pupose is to have my visitors either to laugh or smile.. Did it make u smile?
Salutesalma ~
Ida Natrah ~ Hai orang Ganu pun ader.. Kalau bunga Ros tu bole ler Lisya ajar... bunger yang lain lisya blum consistent lagik ler Ida...
MamaFami ~ Buat ler mama, roses tu tak susah... cuma cantik ngan tak cantik ajer..U can use nozzle 104, the rest is practise.....
Sabrina ~ Gambo piping kat thumbnails tu memang sume Lisya yang piped the cream into flowers. Hari2 dok practise sambil tgk TV. Sekarang ni Lisya tgh kemaruk ngan piping tau. Lepas nie dia nak try animals pulak
Kakyong ~ Ah'ah best kakyong... hari2 kiter leh main baking2. Tapi klau bab bz tu... rossya tak commercially inclined lah... hanya seronok try ajer..
Hellikonia ~ aiseyman Helli... hang belum try.. hang dah mengaku kalah.. Aper dah?? Try dulu pegang itu piping bag.. belum try belum tau wehh...
Phalinn ~ Oii! adik! ini cupcakes tak jual pakai kilo dahh... Kiter jual pakai ekor... Haaah.. berapa ekor mau??
Fatin ~ Mau belajar... mai nanti Lisya bole ajar yer... tapi nak sabaq..
Zack ~ That's great adik! I'll bet once u start , it's hard to stop! Try getting Peggy Porschen's book on decorating. She guides comprehensively on cake decorating for people like us who seldom holds the piping bag.. Selamat mencuba.. dan jgn lupa tepek gambo nanti. Wif ur culinary hands I'll bet u'll work wonders..
Fatin ~ Okie dokie..
Kuchai ~ Nak seme2 yang mane? Nak blajar ker nak kek nyer... hehehhe
Leezsa ~ hai Leez, kak rossya yang selalu bikin kue pun dengar SR jadik slurrrrrrppp... My favrite sliced cake wud be strawberry cheesecake ...... Mintak ampun Sedapnyer!!
CNeo~ Kalu mai S'pore, jemput ler keteratak buruk ku.. Cneo... hehee.
Mama siti ~ Tq kerna sudi singgah kefp rossya yang tak seberapa ni.. Mama Siti ader link tak yang boleh rossya jenguk... Boleh jugak kiter bertukar2 ilmu...



Trust in what you love, continue to do it,
................and it will take you where you need to go.
~~
Natalie Goldberg


[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net